MOJA LASAGNE
Składniki:
olej, ok 4 łyżki
cebula, 1 duża
mielona łopatka, 70dag
czosnek, 3 ząbki
zioła prowansalskie, 1 łyżka
pieczarki (wg uznania)
szpinak (wg uznania)
cukinia (wg uznania)
płaty makaronu (mnie zawsze wychodzi ok 15szt)
przecier pomidorowy (najlepiej pół niewielkiego słoiczka)
ser w kostce
sól, pieprz
Beszamel: (ja robiłam wszystko na oko ale proporcje są takie
25g masła
25g mąki
500ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na patelni (jak masz dużą i głęboką) lub w garnku (ja robiłam) podgrzewam olej, kroje drobno cebulkę, czekam aż się zeszkli. Dodaję mięso mielone i przeciśniety lub starty czosnek. Mieszamy aż mięso straci różowy kolor. Dodaję pieczarki, cukinię, szpinak przykrywam pokrywką żeby się dusiło. Dodaję przecier, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze przez jakiś czas a później odkrywam pokrywkę zeby nadmiar wody wyparował. W efekcie końcowym farsz ma być "mokry" wilgotny., nie wodnisty/pływajacy ani spieczony.
Przygotowywuję osoloną wodę na płaty makaronu.
Beszamel: W rondlu rozpuściłam masło i dodałam mąkę. Dokładnie wymieszać. Gdy mąka zacznie bulgotać (ma być wciąż jasna) dolewam mleka i energicznie mieszam, żeby nie było grudek. Zagotowałam ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawiasz do smaku solą, pieprzem i gałką.
Do prostokątnego naczynia żaroodpornego na samym dole rozsmarowałam beszamel. Na to płaty makaronu (ja każdy plat zawsze gotuję 2-3min), farsz i cienka warstwa startego sera. Czynnosć powtarzasz, u mnie zawsze wychodzą 3 wartswy farszu. Na samej górze układam płaty makaronu (zawsze o 2-3 wiecej niż w niższych warstwach) na to reszte beszamelu, przykrywam folią aluminiową i do pieca na ok 30-40min. Zdejmuję folię sypię grubą wartstwę startego sera i zapiekam tak aby ser nie był spieczony tylko ciągnący się.
AMEN
Przepisów na lasagne jest cała masa, ja wyprobowałam wiele i stworzyłam taki który nam odpowiada we wszystkim. Inni np dają pomidory z puszki, ja nie daję bo nie lubię. W tym temacie jest pełna dowolność! Co kto lubi :-)
SMACZNEGO!!