reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2022

Hej Ciotki, macham do Was! :D
Ja już po wizycie:) dziecko rośnie jak szalone, ma już 5,9cm i tyłkiem cały czas było odwrócone, wg OM 11+4, wg USG 12+3.
Przełożyłam na wszelki wypadek prenatalne z 30.11 na ten piątek. No i mam w końcu termin porodu wyznaczony na 10.06 chociaż myślalam, że będzie wcześniej :) a i Pani dr zrobiła mi zjęcie stópki na pamiątke, już jestem w niej zakochana!Zobacz załącznik 1339757Zobacz załącznik 1339758
bozeeee jakie slodziutkieeee

reklama
I do samych prenatalnych musisz je zrobić jeśli chcesz becikowe - wymagane są wszystkie 3 USG w ciąży - w 11-14, 18-22 i ok 30 (czy jakoś tak)
Na stronie gov.pl są tylko 2 warunki:
  • dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,
  • matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną. Nie dotyczy to opiekunów prawnych, opiekunów faktycznych, a także osób, które przysposobiły dziecko.

Na stronie gov.pl są tylko 2 warunki:
  • dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,
  • matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną. Nie dotyczy to opiekunów prawnych, opiekunów faktycznych, a także osób, które przysposobiły dziecko.
Jest też jakieś wymaganie 3 USG w czasie ciąży... Bo to udowadnia że byłaś pod opieką (musisz w niej pozostać od 10tc)
Nie pamiętam jaką nazwę nosi to ostatnie USG :p
Ale bada się tam te przepływy, łożysko, coś tam jeszcze i kwalifikuje chyba już do cesarki - chociaż z tą kwalifikacją bywa różnie :p

Jest też jakieś wymaganie 3 USG w czasie ciąży... Bo to udowadnia że byłaś pod opieką (musisz w niej pozostać od 10tc)
Nie pamiętam jaką nazwę nosi to ostatnie USG :p
Ale bada się tam te przepływy, łożysko, coś tam jeszcze i kwalifikuje chyba już do cesarki - chociaż z tą kwalifikacją bywa różnie :p
Czyli lekarz musi wystawić zaświadczenie, że ciężarna była pod opieką przed 10 tc i w tym będzie informacja o tych badaniach?

Kurcze wiesz co wydaje mi się że ona jakoś słabo tego dnia widziała przez mój brzuch i dlatego stwierdziła że dzidzia jest za mała (a w zasadzie powiedziała mi że mogłaby wykonać badanie ale WOLI tydzień później bo będzie lepiej widać [emoji2370]) bo dwa dni później byłam u mojej pani doktor i powiedziała mi że już ma 5.3cm :/ mam nadzieję że u ciebie będzie wszystko ok, a nawet jeśli nie wykona tego dnia badania to że cię za to nie skasują, bez przesady [emoji27]
O, a czego nie robiła przez usg dopochwowo skoro gorzej widziała? Jak mnie będą chcieli robic przez brzuch to powodzenia.. może za 2 miesiące będą dobrze widzieć..

Też dzis jestem niewyspana strasznie. Jakieś smutki złapały mnie w nocy :/ napłakałam się jak bóbr..

Czyli lekarz musi wystawić zaświadczenie, że ciężarna była pod opieką przed 10 tc i w tym będzie informacja o tych badaniach?
Tak, mi to wystawiała położna z poradni przyszpitalnej do której chodziłam na podstawie papierów, karty ciąży i wyników badań.

Cześć dziewczyny, miłego dnia 😊
Powodzenia na wizytach ✊

Ja też dzisiaj śpiąca i zmęczona, dawno tak wolno nie pracowałam 🙈

reklama
O, a czego nie robiła przez usg dopochwowo skoro gorzej widziała? Jak mnie będą chcieli robic przez brzuch to powodzenia.. może za 2 miesiące będą dobrze widzieć..

Też dzis jestem niewyspana strasznie. Jakieś smutki złapały mnie w nocy :/ napłakałam się jak bóbr..
Nie mam pojęcia, tam w ogóle nie było nawet takiego fotela ginekologicznego, tylko leżanka... Może z reguły nie robią w tej klinice prenatalnych przezpochwowo i dlatego 🤷🏻‍♀️ moja pani doktor właśnie robi przezpochwowo usg i ostatnio spróbowała dopiero dodatkowo też przez brzuch pierwszy raz.

Do góry