reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

Hej Ciotki, macham do Was! :D
Ja już po wizycie:) dziecko rośnie jak szalone, ma już 5,9cm i tyłkiem cały czas było odwrócone, wg OM 11+4, wg USG 12+3.
Przełożyłam na wszelki wypadek prenatalne z 30.11 na ten piątek. No i mam w końcu termin porodu wyznaczony na 10.06 chociaż myślalam, że będzie wcześniej :) a i Pani dr zrobiła mi zjęcie stópki na pamiątke, już jestem w niej zakochana!Zobacz załącznik 1339757Zobacz załącznik 1339758
bozeeee jakie slodziutkieeee

reklama
I do samych prenatalnych musisz je zrobić jeśli chcesz becikowe - wymagane są wszystkie 3 USG w ciąży - w 11-14, 18-22 i ok 30 (czy jakoś tak)
Na stronie gov.pl są tylko 2 warunki:
  • dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,
  • matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną. Nie dotyczy to opiekunów prawnych, opiekunów faktycznych, a także osób, które przysposobiły dziecko.

Na stronie gov.pl są tylko 2 warunki:
  • dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,
  • matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną. Nie dotyczy to opiekunów prawnych, opiekunów faktycznych, a także osób, które przysposobiły dziecko.
Jest też jakieś wymaganie 3 USG w czasie ciąży... Bo to udowadnia że byłaś pod opieką (musisz w niej pozostać od 10tc)
Nie pamiętam jaką nazwę nosi to ostatnie USG :p
Ale bada się tam te przepływy, łożysko, coś tam jeszcze i kwalifikuje chyba już do cesarki - chociaż z tą kwalifikacją bywa różnie :p

Jest też jakieś wymaganie 3 USG w czasie ciąży... Bo to udowadnia że byłaś pod opieką (musisz w niej pozostać od 10tc)
Nie pamiętam jaką nazwę nosi to ostatnie USG :p
Ale bada się tam te przepływy, łożysko, coś tam jeszcze i kwalifikuje chyba już do cesarki - chociaż z tą kwalifikacją bywa różnie :p
Czyli lekarz musi wystawić zaświadczenie, że ciężarna była pod opieką przed 10 tc i w tym będzie informacja o tych badaniach?

Kurcze wiesz co wydaje mi się że ona jakoś słabo tego dnia widziała przez mój brzuch i dlatego stwierdziła że dzidzia jest za mała (a w zasadzie powiedziała mi że mogłaby wykonać badanie ale WOLI tydzień później bo będzie lepiej widać [emoji2370]) bo dwa dni później byłam u mojej pani doktor i powiedziała mi że już ma 5.3cm :/ mam nadzieję że u ciebie będzie wszystko ok, a nawet jeśli nie wykona tego dnia badania to że cię za to nie skasują, bez przesady [emoji27]
O, a czego nie robiła przez usg dopochwowo skoro gorzej widziała? Jak mnie będą chcieli robic przez brzuch to powodzenia.. może za 2 miesiące będą dobrze widzieć..

Też dzis jestem niewyspana strasznie. Jakieś smutki złapały mnie w nocy :/ napłakałam się jak bóbr..

Czyli lekarz musi wystawić zaświadczenie, że ciężarna była pod opieką przed 10 tc i w tym będzie informacja o tych badaniach?
Tak, mi to wystawiała położna z poradni przyszpitalnej do której chodziłam na podstawie papierów, karty ciąży i wyników badań.

Cześć dziewczyny, miłego dnia 😊
Powodzenia na wizytach ✊

Ja też dzisiaj śpiąca i zmęczona, dawno tak wolno nie pracowałam 🙈

reklama
O, a czego nie robiła przez usg dopochwowo skoro gorzej widziała? Jak mnie będą chcieli robic przez brzuch to powodzenia.. może za 2 miesiące będą dobrze widzieć..

Też dzis jestem niewyspana strasznie. Jakieś smutki złapały mnie w nocy :/ napłakałam się jak bóbr..
Nie mam pojęcia, tam w ogóle nie było nawet takiego fotela ginekologicznego, tylko leżanka... Może z reguły nie robią w tej klinice prenatalnych przezpochwowo i dlatego 🤷🏻‍♀️ moja pani doktor właśnie robi przezpochwowo usg i ostatnio spróbowała dopiero dodatkowo też przez brzuch pierwszy raz.

Do góry