Mi na odwót, przestały wypadać włosy. Sprawdź tsh jakie masz, bo może coś się dzieje z tarczycą.Dziewczyny, a czy Wam też tak bardzo wypadają włosy? Matko, ja chyba zaraz łysa zostanę. Kitka jest już tak cienka, że ledwo ją czuje.
reklama
Joannaa24
Fanka BB :)
Ja tylko USG u swojego gina.
Dziewczyny czy każda z Was robi USG prenatalne plus test pappa ? Czy są takie co będą robić samo USG ? I jeszcze chciałam zapytać czy szukacie sobie jakiegoś konkretnego specjalistę czy jeśli wasz też robi to robici u niego ?
MamaLama
Mnie po covidzie bardzo włosy wypadły, w zasadzie 2/3 z całości.. I gdyby nie to, że naturalne mam mega gęste włosy, byłabym lysa jak kolano.. unormowało się jeszcze przed ciąża, włosy zaczęły odrastać, mam pełno nowych, za to za cholere nie chcą się układać jeszcze i odstają każdy w inna stronę [emoji38]Mi na odwót, przestały wypadać włosy. Sprawdź tsh jakie masz, bo może coś się dzieje z tarczycą.
A od kiedy jestem w ciąży jest ich jeszcze więcej.
na to chyba nie ma reguły. Moją małą karmiłam 14 m-cy, w tym pierwsze 6 była tylko na moim mleku. Miała fazę kolek, ale próby eliminacji różnych produktów istotnej poprawy nie dały, dopiero preparaty zalecane przez lekarza. Ja się przez krótki czas dałam wmanewrować w rady mojej mamy dotyczące eliminacji, produktów lekkostrawnych "no karmisz" (zupelnie bez sensu, nie dało to żadnego efektu poza moją frustracją). Lekarz od razu powiedziała, że to bez sensu w tym przypadku i miała rację, bo po zaleconych preparatach efekty były niemal z dnia na dzień widoczne. Oboje dzieci mojej siostry natomiast to alergicy, wszelkie próby eliminacji z jej diety różnych produktów też nie dały efektu i ostatecznie były karmione specjalnym mlekiem dostępnym na receptę w aptece (wyrosły fajnych mądrych ludzi, siostrzenica już na studiach).Kurde, nie do końca jestem przekonana, że jest tak jak mówisz. Mam teraz przyjaciół co mają maleństwo i nie raz wychodziło że jak zjadła np paprykarza to młody biegunki dostawał.. Myślę że jednak są produkty, na które trzeba uważać. Teraz jest na diecie bo mały na rękach ma wysypkę, że aż strupy i sama jestem ciekawa cyz po diecie mu zniknie [emoji4]
Ale chyba za wcześnie na takie tematy
Joannaa24
Chodzi mi o to żeby nie rezygnować ze wszystkiego w ciemno. Mój syn dostawał wysypki jak wypiłam kakao lub zjadłam czekoladę więc odstawiłam na początku, bo miałam wyraźny sygnał, że nie toleruje. Potem co jakiś czas próbowałam zjeść i obserwowałam reakcję. Jak miał 3 miesiące już nie było problemu z tolerancją kakao. Tak samo jak dostał rozwolnienie to analizowałam od czego mogło być i odstawiłam potencjalnego winowajcę. Ale nigdy na stałe, zawsze po jakimś czasie próbowałam znów zjeść to coś i obserwowałam reakcję.
Po prostu we wszystkim trzeba znaleźć umiar. Nie opychać się bez opamiętania tym co może uczulać, ale też nie eliminować wszystkiego na starcie. I dużo obserwować reakcję maluszka.
No i chodzi mi też o to żeby nie wierzyć w te zabobony że od kapusty i smażonego coś się dziecku stanie (kolki, gazy itp. itd.)
Po prostu we wszystkim trzeba znaleźć umiar. Nie opychać się bez opamiętania tym co może uczulać, ale też nie eliminować wszystkiego na starcie. I dużo obserwować reakcję maluszka.
No i chodzi mi też o to żeby nie wierzyć w te zabobony że od kapusty i smażonego coś się dziecku stanie (kolki, gazy itp. itd.)
Kurde, nie do końca jestem przekonana, że jest tak jak mówisz. Mam teraz przyjaciół co mają maleństwo i nie raz wychodziło że jak zjadła np paprykarza to młody biegunki dostawał.. Myślę że jednak są produkty, na które trzeba uważać. Teraz jest na diecie bo mały na rękach ma wysypkę, że aż strupy i sama jestem ciekawa cyz po diecie mu zniknie [emoji4]
Joannaa24
Pomidory często uczulają. Tak jak już pisałam chodzi mi o niektóre mity, a nie o potencjalne alergeny.
I masz rację obserwacja dziecka najważniejsza jest w tym wszystkim.
I masz rację obserwacja dziecka najważniejsza jest w tym wszystkim.
Oj może dostać kolki.... Moja młoda miała problemy z brzuszkiem jak zjadłam pomidory... Więc to nie tak do końca...
Trzeba uważać i obserwować dziecko i zwracać uwagę co się zjadło...
Moje doświadczenie...
Ps. Młoda pomidorów nie lubi do dzisiaj [emoji13]
Joannaa24
A u nas w tym roku taka zabawa, że ja wiem, bo sama wybrałam, a mąż nie ma pojęcia. [emoji16][emoji23]
U nas my z góry wiemy co dla siebie zamawiamy
MamaLama
Ja nie mam kompletnie pomysłu na prezent dla męża i córki.. dla reszty wiem [emoji38]
Chociaż w sumie to mąż w tym roku zasłużył na Mega rózgę [emoji38] więc chyba zetnę jakieś drzewo i zatacham do domu, zawiąże kokardkę i włala [emoji38]
Chociaż w sumie to mąż w tym roku zasłużył na Mega rózgę [emoji38] więc chyba zetnę jakieś drzewo i zatacham do domu, zawiąże kokardkę i włala [emoji38]
Hmmmm
Ja robiłam prenatalne u randomowego lekarza + nifty, pappa odpuściłam kompletnie.Dziewczyny czy każda z Was robi USG prenatalne plus test pappa ? Czy są takie co będą robić samo USG ? I jeszcze chciałam zapytać czy szukacie sobie jakiegoś konkretnego specjalistę czy jeśli wasz też robi to robici u niego ?
reklama
ja tak samo, tylko usg + niftyJa robiłam prenatalne u randomowego lekarza + nifty, pappa odpuściłam kompletnie.