reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

Pytanie do dziewczyn, które zamierzają robić pappę:) Wiem, że są miejsca, do których się przychodzi i ma się za jednym zamachem robione USG i pobieraną krew, jednak w miejscu do którego chodzę nie ma takich luksusów ;) Z tego co zrozumiałam z rozmowy z moją gin - mam iść na badanie z krwi wcześniej i na usg przyjść już z wynikiem. Ale tu zaczynają się schody - bo ja nie mam pojęcia, czy ona to naprawdę powiedziała, czy ja tak sobie uroiłam. Dzwoniłam dopytać o to w rejestracji i pani powiedziała, że można wcześniej pobrać tą krew, ale prawdę mówiąc ona nie brzmiała ani trochę przekonująco i trochę miałam wrażenie, że nie wie co mi odpowiedzieć, bo trochę się motała i zmieniała zdanie... USG prenatalne mam 23.11, myslalam zeby na krew pójść 16.11 (jutro, będę w 10+6), żeby ten wynik już na pewno był, ale teraz nie wiem, czy to dobry pomysł i czy ja wszystko dobrze zrozumiałam. Jakoś strasznie głupia czuję się w tej ciąży :/
Ja będę miała w tym samym dniu co usg, ale generalnie zależy od podejścia lekarza. Mój mówił, że maks 5dni przed usg można robić, wiem, że część lekarzy każe tydzień wcześniej ( w wielu miejscach np. trzeba czekać na wyniki 7-10dni). Także zadzwoń do swojego lekarza i się upewnij.

reklama
Ja biorę mama dha premum ale mój lekarz powiedział,że od 2 trymestru powinnam barć febilion 2 bo tam jest dodatkowo żelazo, stwierdzil ,ze jestem bardzo szczupła 🙄 juz bez przesady normalnie wyglądam 🤣

Ja z racji mutacji Mthfr biorę Prenacaps bo jako jeden z niewielu suplementów zawiera folian, a nie miks folian + kwas foliowy. Wiele kobiet nie powinno brać zwykłego kwasu foliowego, ponieważ nie jest przyswajany.
Też biorę prenacaps, uważam że to najlepsze prenatalne na rynku i nie są jakoś koszmarnie drogie przy tym. Nie mam stwierdzonej mutacji (nie badałam), ale uznałam, że lepiej na wszelki wypadek brać witaminy metylowane.

Ja jeszcze przed ciaza chyba z 3 mce bralam prenatal uno, ciagle go biore, ale jak mi sie skonczy opakowanie to przechodze na prenatal duo. Widze, ze kazdy ginekolog co innego poleca jako "najlepsze" 🤷‍♀️
Mi nic nie zasugerował :) sama stwierdziłam ze mały pasożyt potrzebuje dużo witaminek żeby nie wyciągał ich z mojego organizmu to mu je dostarczę :) kwas foliowy długo przed ciaza już brałam :)

Ja już po wizycie. W sumie nie robił nawet USG, za dwa tygodnie kolejna wizyta, ale powiem Wam coś. Bardzo męczy mnie zgaga. Pomysłowa Aga w przypływie bólu o 22 przeczytała w internecie, że soda i woda pomoże! Przypomniałam, że tata tez stosował podobne specyfiki, więc biegiem do kuchni. No trochę pomogło. Zneutralizowalo ogień, ale ból pozostał. No i pytam dziś lekarza, co jeszcze, co jeszcze, by zneutralizowac te dreszcze? 🤣 A on - skąd wyciągnęła Pani taki ciężki kaliber? Proszę tego nie pić w ciąży xd miłego dnia kochane i bez głupich pomysłów 😁

Ja już po wizycie. W sumie nie robił nawet USG, za dwa tygodnie kolejna wizyta, ale powiem Wam coś. Bardzo męczy mnie zgaga. Pomysłowa Aga w przypływie bólu o 22 przeczytała w internecie, że soda i woda pomoże! Przypomniałam, że tata tez stosował podobne specyfiki, więc biegiem do kuchni. No trochę pomogło. Zneutralizowalo ogień, ale ból pozostał. No i pytam dziś lekarza, co jeszcze, co jeszcze, by zneutralizowac te dreszcze? 🤣 A on - skąd wyciągnęła Pani taki ciężki kaliber? Proszę tego nie pić w ciąży xd miłego dnia kochane i bez głupich pomysłów 😁
Wkurzałyby mnie takie wizyty bez USG 🙄 chodzisz na NFZ? Co z tego że lekarz coś tam pogada i zerknie okiem na ewentualne wyniki badań... Dla mnie w trakcie całej wizyty USG to najważniejszy element 😁

Czemu nie robiłaś USG? Który TC u Ciebie? :)

Cbyba nie zrobił USG, bo widzimy się za 2 tygodnie. Ja jestem spokojna i ufam mu, bo to jeden z lepszych lekarzy w mieście. Tak, chodzę na NFZ :)
Wkurzałyby mnie takie wizyty bez USG 🙄 chodzisz na NFZ? Co z tego że lekarz coś tam pogada i zerknie okiem na ewentualne wyniki badań... Dla mnie w trakcie całej wizyty USG to najważniejszy eleme

reklama
Do góry