reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
No cóż mój gin się rozchorował i przełożona wizyta na 4 listopada. Przecież ja oszaleję. Nie wiem już co robić. Czy szukać gdzieś na szybko
Olsztyn jest taki okropny pod tym względem.
Może spróbuj znaleźć kogoś dla własnego spokoju😉 Chociaż jak nic się nie dzieje, to może bez sensu i lepiej poczekać. Sama nie wiem🙈 Chyba dużo nie pomogłam🤣🙊

Dziewczyny udanych wizyt.
Ja właśnie na badaniach.. robie krzywą i chyba zaraz padnę albo puszcze pawia, bo wypiłam już glukozę :/ bleeee

Dziewczyny jak sie liczy zasiłek chorobowy w ciązy, a jak zasiłek macierzyński?
Przykład:
Jezeli pójde na L4 np. od 1 stycznia, to z jakich miesiecy wynagrodzenia beda brane do wyliczenia zasiłku chorobowego na ciąze?
Jezeli urodzę w czerwcu to z jakich miesiecy wyliczą mi zasiłek macierzyński?

Wiem, ze chorobowe to 100%, macierzynski to 80% ale wlasnie sie zastanawiam z jakich miesiecy jest to liczone. Dostałam wlaśnie podwyżke i sie zastanawiam czy mi ona w ogóle jakos wplynie na wysokosc świadczeń.
12 miesięcy wstecz. Jeśli pojdziesz od 1 stycznia to biorą od stycznia 2021 do grudnia 2021 pod warunkiem że w miesiącach październik listopad grudzień nie byłaś na zwolnieniu ani opiece.

Chociaż przepisy ZUS sie od stycznia zmieniają i wystarczy przepracować jeden pełen miesiąc i będzie nowa podstawa. Gdybyś nie szła na zwolnienie w dopiero na macierzyński w czerwcu to też wezmą 12 miesiecy wstecz

Ja nie wiem [emoji85] ale znowu uczulam na ZUS. Bo potrafią się nawet podwyżki doczepić ...
Tutaj się bedę bronić, bo to program podwyzek w całej grupie, u nas w spółce wszyscy dostali. To już by było chamstwo gdyby Zus podważyl. Dyrektor przed przyznaniem wiedział o ciazy, a podwyżki to efekt szybującej inflacji a nie 'zrobienia mi dobrze'[emoji3]mam nie przyjmowac aneksu do umowy? [emoji3]

Tutaj się bedę bronić, bo to program podwyzek w całej grupie, u nas w spółce wszyscy dostali. To już by było chamstwo gdyby Zus podważyl. Dyrektor przed przyznaniem wiedział o ciazy, a podwyżki to efekt szybującej inflacji a nie 'zrobienia mi dobrze'[emoji3]mam nie przyjmowac aneksu do umowy? [emoji3]
Ale ja nie słyszałam żeby ZUS podważał podwyzke

Cześć dziewczyny, mam mały problem. Pierwsza beta wypadła ładnie, ok. 6100, kolejna 10400, obecnie 13172, wzrost jest, ale malutki. Miałam umówiona wizytę do ginekologa na czwartek, ale utknęłam na kwarantannie :// co myślicie? Dodam, że dwie wcześniejsze ciążę straciłam przy becie około 200 gdzie nie było wzrostu jedynie spadki.

Cześć dziewczyny, mam mały problem. Pierwsza beta wypadła ładnie, ok. 6100, kolejna 10400, obecnie 13172, wzrost jest, ale malutki. Miałam umówiona wizytę do ginekologa na czwartek, ale utknęłam na kwarantannie :// co myślicie? Dodam, że dwie wcześniejsze ciążę straciłam przy becie około 200 gdzie nie było wzrostu jedynie spadki.
Przy tak wysokiej becie nie będziesz już miała spektakularnych wzrostów, więc spokojnie😉 Przyrosty to piękne, ale chyba przy takiej becie to najważniejsze jednak to co na badaniu USG. Choć pewne są to dziewczyny, które wiedzą coś więcej w tym temacie. Ja nigdy takiego poziomu nie osiągnęłam😅

reklama
Beta w późniejszych etapach coraz bardziej zwalnia , myślę że nie ma co się przejmować zabardzo. Będzie dobrze

Do góry