reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2022

O, ja podejrzewam że też się u mnie panna cukrzyca rozpanoszy 😕 jaki masz cukier na czczo? I kiedy to wykryłaś? Trzymasz się diety? Bo ja nie umiem bez słodyczy żyć 😓

U mnie też 25.10 pierwsza wizyta. Pewnie idę zobaczyć tylko pęcherzyk ale ze względu na moją historię mój lekarz chce mieć wgląd szybciej jak to wszystko wygląda 😞

Ja w ogóle mam dzisiaj stresa bo pracuje w żłobku i na jednej grupie mamy podejrzenie bostonki. Ta choroba jest groźna dla kobiet w ciąży i boję się że coś złapie 🤢
W poprzedniej ciąży miałam cukrzycę wykryta między 24-28 tyg i w tej ciąży już od samego początku podejrzewałam że ja mam i po telefonicznej konsultacji z moją gin zrobiłam krzywa cukrowa na skierowanie od lekarza rodzinnego i co nie myliłam się na czczo 99 po 1h 196 po dwóch 136. I stosuję dietę. Na noc mam 6 jed insuliny bo cukry na czczo ciężko było trzymać w normach. W poprzedniej ciąży też byłam na insulinie nocnej. To moja trzecia ciąża ale druga z cukrzyca. To dopiero początek a już mam obrzydzenie do tej diety 🤮

reklama
W poprzedniej ciąży miałam cukrzycę wykryta między 24-28 tyg i w tej ciąży już od samego początku podejrzewałam że ja mam i po telefonicznej konsultacji z moją gin zrobiłam krzywa cukrowa na skierowanie od lekarza rodzinnego i co nie myliłam się na czczo 99 po 1h 196 po dwóch 136. I stosuję dietę. Na noc mam 6 jed insuliny bo cukry na czczo ciężko było trzymać w normach. W poprzedniej ciąży też byłam na insulinie nocnej. To moja trzecia ciąża ale druga z cukrzyca. To dopiero początek a już mam obrzydzenie do tej diety [emoji2961]
Wiem co czujesz, ja też w poprzedniej ciąży mialam cukrzycę z insulina od 12 tyg a teraz od samego początku. Jeszcze nie byłam u ginekologa ale jak tylko zrobiłam test i potwierdziłam betą, to zadzwoniłam do diabetologa bo naczczo mam 108-110 i wjechała insulina. Musimy dać radę dla naszych maluszków [emoji4]ale też mi ciężko myśleć o diecie, bo jest wiele produktów które mimo że dozwolone to u mnie akurat wybijają cukry [emoji17]

Dziewczyny spróbujcie po konsultacji z lekarzem inozytolu, czyli witaminy b8. Ja polecam f.e.r.t.i.s.t.i.m. Ja się okropnie bałam cukrzycy ciążowej, przez zdiagnozowane IO przed ciążą, ale wyniki glukozy naczczo na razie są idealne i lekarz jest bardzo zadowolony. Stosuję dietę z niskim IG, nie jem słodyczy i nie piję słodkich napojów. Dodatkowo jestem na metforminie, ale jej w ciąży raczej nie wolno wprowadzać, jeśli się bierze przed to ok.

Wiem co czujesz, ja też w poprzedniej ciąży mialam cukrzycę z insulina od 12 tyg a teraz od samego początku. Jeszcze nie byłam u ginekologa ale jak tylko zrobiłam test i potwierdziłam betą, to zadzwoniłam do diabetologa bo naczczo mam 108-110 i wjechała insulina. Musimy dać radę dla naszych maluszków [emoji4]ale też mi ciężko myśleć o diecie, bo jest wiele produktów które mimo że dozwolone to u mnie akurat wybijają cukry [emoji17]
Nie jest to fajna sytuacja, ale czego się nie robi dla swoich dzieciaczków. Tyle że ciąża będzie się na tej diecie ciągła w nieskończoność 😂.

reklama
Zleeeci... :p
A tak poważniej to też już bym chciała maj/czerwiec i szczęśliwe rozwiązanie... A nie tyle stresów 😝😅
Oj tak dokładnie też bym chciała już żeby był maj czerwiec i tulić maluszka. Przyznam się że jak dowiedziałam się o cukrzycy to były łzy, złość, stres. Miałam jakaś nerwice po nocach nie spałam Ehhh. A mąż za granicą i nie ma mnie kto wspierać 😭. A jak Twoje cukry w ciągu dnia?

Do góry