reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
Dziewczyny, jak to jest z tymi prenatalnym? Mam 25lat.. Ale miałam synka z wada genetyczną. Czyli teraz należy mi się badanie prenatalne? Jak to wygląda? Lekarz daje skierowanie?
Tak powinien wystawić co skierowanie na wszystkie 3 badania bo ogólnie na NFZ chyba należy się jedno prenatalne w moim przypadku po dwóch stratach też mam 3 badania prenatalne z córką miałam 3 i teraz pewnie też tak będzie :)

Tak powinien wystawić co skierowanie na wszystkie 3 badania bo ogólnie na NFZ chyba należy się jedno prenatalne w moim przypadku po dwóch stratach też mam 3 badania prenatalne z córką miałam 3 i teraz pewnie też tak będzie :)
Na 3badania? W sensie po jednym na jeden trymestr?

Co do pappa.. Tego badania akurat mogła bym nie mieć 😅 często wprowadza niepotrzebny stres.

Czyli muszę wziąść dokumenty i pogadać z nim.. Pewnie będę musiała jechać do Krakowa na te badania

Ja też mam!

Wczoraj powiedziałam o ciąży bezpośredniej szefowej. I bardzo mnie wspiera, proponuje rozważenie zdalnej.

Ja też robię krzywa od razu, bo mam dużego syna ;) z pierwszej CC.

Dziewczyny, a w pierwszym trymestrze można do dentysty? Myślałam że od drugiego, a ja mam ząb do zrobienia.
Ja byłam tydzień na L4 - ok "życzymy zdrowia", jak za tydzień powiedziałam, że przedłużam L4 to bezpośredni szef też zadzwonił i zaczął dopytywać co się dzieje, oczywiście trzyma kciuki, żeby było wszystko ok i jak nie chcę to mogę nie mówić, po prostu dzwoni, aby mniej więcej wiedzieć ile mnie nie będzie "w czarnym scenariuszu", a ile "w najkrótszym"...

Wtedy jeszcze nie miałam USG z bijącym sercem, ale powiedziałam, że jestem w ciąży, jeszcze nie wiadomo czy żywej i co i jak, a że mam ciążę wysokiego ryzyka i jednak dolegliwości utrudniajace pracę/skupienie, mega senność, to lekarz dał mi L4...

Ciepło to przyjął i życzy powodzenia...

Przepraszam, że nie odpisuję każdej z osobna, ale czytam Was na raty i jak coś mam odpisać, to zaraz 10 stron ;) dobrego dnia! Ja wczoraj miałam zły dzień - jeszcze wycofał się nam kupiec na mieszkanie, któremu trzymaliśmy, bo taki pewny, a drugiemu odmówiliśmy. I znów szukanie.
Ja mam dzisiaj gorszy dzień :D niewyspana jestem kompletnie. Wszystko mnie boli.
Jeszcze w podbrzuszu pojawiły mi się jakieś dziwne kłucia :/
Piersi bolą tak jakby za chwilę miały się urwać :D
6 dni do wizyty.... już tylko odliczam i się modlę żeby było dobrze, ale ostatnio śnią mi się takie rzeczy, że już sama nie wiem.

Na 3badania? W sensie po jednym na jeden trymestr?

Co do pappa.. Tego badania akurat mogła bym nie mieć 😅 często wprowadza niepotrzebny stres.

Czyli muszę wziąść dokumenty i pogadać z nim.. Pewnie będę musiała jechać do Krakowa na te badania
Ja tylko będę robila usg w trymestrze. Jesli te usg wykaże ze wszystko w porządku nie robie zadnego papa ani nic. Nie potrzebny stres..
Ja niby mam od przyrodniej siostry przypadek genetyczny taki ze dziecko ma zespol downa, ale ona mi dokumentacji nie zalatwi abym miala za darmo test wiec 😒

Ja płacę 150zl z USG, a jak chodziłam na monitoring to za każdy płaciłam 50zl aż sama w szoku byłam [emoji846]
No to ja mialam takiego kochanego doktora u siebie. Tez bral 50 zl, ale tu gdzie sie przeprowadziłam to az mnie szokuje. Lekarka mi odpisala ze ona bierze 250 i cytuje "zwolnienie lekarskie, recepta, usg, wizyta" :D to fajnie wiedziec ze tez place za zwolnienie lekarskie 😂😂

Dziewczyny, czy któraś z Was robi sobie zastrzyki z heparyny? Macie jakieś wskazówki? Bo mnie to dzisiaj czeka 🙈 Najbardziej przeraża mnie wbijanie igły - robicie to szybko, za jednym zamachem czy raczej powoli?

reklama
Dzień dobry dziewczyny, Miałam dziś zła noc. Nie dość, że przez to przeziębienie mam kaszel, który mnie całą noc meczy. Brzuch mnie od tego ciągłego kaszlu boli.To mała przyszła do nas o 1.00 wyspana i rozgadana 🤣 😳.

Czytam ile placicie za lekarza w Polsce to jest jakaś tragedia. Pamiętam jak płaciłam 100 zł za prywatną wizytę.

Ja tutaj w Niemczech chodzę na kasę chorych. W ciąży przysługują tylko 3 usg, jeśli z jakiś względów chcę więcej to koszt 1 usg w 2019 roku był 15€, nie wiem jeszcze jak teraz.
Badania prenatalne z krwii do 35 roku życia placi się samemu, po 35 roku życia jest już refundowane. Nie pamiętam dokładnie, ale za usg to chyba połówkowe, które wykonuje lekarza w klinice też się nie placi.

Rozmawiałyście wczoraj o zespole Edwardsa. Kilka lat temu z mężem braliśmy udział w "Szlachetnej paczce" . Była to rodzina, mama z 3 dzieci. Z który właśnie to ostatnie miało zesp. Edwardsa. Ta Pani mówiła to samo, co Wy, że do końca ciąży lekarza nie poinformował, nie wiedział, że dziecko będzie chore.

Do czego zmierzam, podczas mojego badania usg tego genetycznego, zapytaliśmy z mężem lekarza jak to możliwe, że lekarz może tego nie zauważyć.

Na co odparł, że on zajmuje się tylko takimi badaniami, widział już wiele razy wiele schorzeń. Lekarza, który po raz pierwszy będzie miał styczność z chorobą genetyczną poprostu nie jest w stanie tego zauważyć. Oto opinia lekarza, dlatego czasem się tak dzieje a nie inaczej, że rodzice nie są świadomi, chorób swojego dziecka.

Życzę Wam mało mdłości, pozytywnego nastawienia a wszystko będzie dobrze 😊

Do góry