reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

reklama
Kochana pewnie bedziesz miala na kolejnej wizycie to sie dopytaj :) bo te polowkowe to miedzy 18 a 22 tyg nalepiej robic
Dziewczyny mi lekarz też nie wspominał o polowkowych a idę do niego 4.01 i będzie to 17 tydz skończony myślicie że zrobi!?
On to robi podczas wizyty i nie muszę się zapisywać więc może dlatego nic nie mowil

Dziewczyny mi lekarz też nie wspominał o polowkowych a idę do niego 4.01 i będzie to 17 tydz skończony myślicie że zrobi!?
On to robi podczas wizyty i nie muszę się zapisywać więc może dlatego nic nie mowil
Polowkowe robi sie miedzy 18+0 a 22+6 [emoji6] ale z tego co wiem najlepiej robic w terminie po 20tc bo wtedy dzidzia jest na tyle duza ze latwo mozna wszystkie parametry ocenić.
Czasami ten czas przed 20tc to dziecko moze byc za małe
ja prenatalnych nie mialam w ogole bo lekarz ocenil ze nie ma potrzeby. zbadal mnie dokladnie wszystko u dzidziusia pokazal. powiedzial ze dziecko rozwija sie prawidlowo wszystkie narządy są. jesli chce to moge zrobic jesli nie to nie trzeba. wiec nie robilam. to bardzo ceniony lekarz więc mam nadzieje ze wie co robi [emoji4]
Polowkowe to juz takie konkretne badanie[emoji6] wtedy sprawdza sie jeszcze dokladniej dzidziusia wszystkie narządy a przede wszystkim serduszko bo właśnie na tym etapie mozna wychwycic wiele wad, lozysko ilosc wod itd [emoji6]

Ja o pokowkowych wiem juz z pierwszej ciązy [emoji6],ale na tej ostatniej wizycie u nowego gina sam zaczął mi o tych badaniach mówić i polecać i mowil gdzie mozna zrobić [emoji6]
Ja sobie nie wyobrażam ich nie zrobić, zwłaszcza ze wzgledu na to ze synek ma wade serduszka i musze miec to dokładnie zbadane u malej

Troche mnie dziwi to ze wam lekarze nie wspominają o jednych z najważniejszych badań w calej ciąży[emoji57]
Badania polowkowe to inaczej prenatne 2trymestru i chyba najwazniejsze w sumie bo wtedy mozna dokładnie ocenic narzady dziecka
Myślę, ze to kwestia lekarza prowadzącego. Jeden nazwie to prenatalnymi inny polowkowymi a jeszcze inny nawet nie wspomni co to za badanie tylko sam tak ustali termin wizyty zeby to dokładnie pomierzyc :)

Ma certfikat fmf? Jak tak to zrobi tak jak mój:), 17 tydzień to za wcześnie na to badanie. Między 18, a 22 robi się połówkowe:) wszystkie mamy jeszcze czas;)

A tak na dobra sprawe to kazde usg jest badaniem prenatalnym :) tylko m.in w I trym bada sie ta przeziernosc kosc nosowa itp + badanie krwi(co nie kazda robi) , polowkowe jest jednym z najwazniejszych badan bo yak jak juz wyżej pisalyscie sprawdza się wszystkie narządy , ale taka sama metoda jak wszystkie badania czyli USG tylko tu juz chodzi o dobry sprzęt i lekarza ktory sie na tym zna :) tyle w temacie :)

Dla mnie najsmieszniejsze jest to kiedy kobieta ma robione badanie usg miedzy 11 a 14 tyg ciazy( tzw prenatalne) nie robi krwi a placi 2 x wiecej niZ normalnie :) moj lekarz powiedzial: ze jesli nie robi soe biochemi znaczy badania z krwi to jest to samo usg co normalne tylko ze spr sie te wszystkie rzeczy ktore wymienilam do gory juz i moze trwac troszke dluzej by dobrze wszystko sprawdzić ale uwaga KOSZT POWINIEN BYC TAKI SAM :)
Dokladnie. U mnie w mieście jest sporo lekarzy z certyfikatem a o dziwo np w szpitalu jak mnie wyslali na prenatalne to lekarz bez certyfikatu (swoja droga palant jakich malo) Tyle, ze wczesniej moj lekarz mi wszystko wymierzyl więc bylam spokojna.
Teraz na wizycie u mljego lekarza on normalnie kasuje jak za wizytę (ma certyfikat) a bada bardzo dokladnie i wszystkie narzadu pokazuje itp
No i wlasnie niektórzy lekarze odsylaja bo jak sami mowia np nie maja tak dobrego sprzetu zeby to ocenic. U mnie zarówno prywatnie jak i w luxmedzie sorzet wyglada na fajny a zdjęcia sa bardzo wyrazne :)

reklama
No to u mnie 17 będzie skończony więc za wcześnie I pewnie wyznaczy datę za 3tyg czyli prawie jak zawsze... Bo wizyty co 3-4tyg mam...

Choć dzidzia na usg o tydzien starsza niż OM

Do góry