reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

Mi brzuch bardzo twardniał i bolał jak na okres. Lekarka kazał mi brać luteine pod język. Ale jak sama zaznaczyła to tak profilaktycznie bo jestem blisko momętu straty:( Dobrze że przed świętami jest takie zamieszanie, bo przez dzień niemam czasu o tym myśleć.

Ojejku:((( a skąd takie prognozy?
Trzymamy wszystkie kciuki zeby nic złego się nie wydarzyło. Dbaj mocno o siebie

reklama
A tak na dobra sprawe to kazde usg jest badaniem prenatalnym :) tylko m.in w I trym bada sie ta przeziernosc kosc nosowa itp + badanie krwi(co nie kazda robi) , polowkowe jest jednym z najwazniejszych badan bo yak jak juz wyżej pisalyscie sprawdza się wszystkie narządy , ale taka sama metoda jak wszystkie badania czyli USG tylko tu juz chodzi o dobry sprzęt i lekarza ktory sie na tym zna :) tyle w temacie :)

Dla mnie najsmieszniejsze jest to kiedy kobieta ma robione badanie usg miedzy 11 a 14 tyg ciazy( tzw prenatalne) nie robi krwi a placi 2 x wiecej niZ normalnie :) moj lekarz powiedzial: ze jesli nie robi soe biochemi znaczy badania z krwi to jest to samo usg co normalne tylko ze spr sie te wszystkie rzeczy ktore wymienilam do gory juz i moze trwac troszke dluzej by dobrze wszystko sprawdzić ale uwaga KOSZT POWINIEN BYC TAKI SAM :)
Pre nathale to z francuskiego przed urodzeniem więc prawda każde Usg jest prenatalne[emoji6]

Myślę, ze to kwestia lekarza prowadzącego. Jeden nazwie to prenatalnymi inny polowkowymi a jeszcze inny nawet nie wspomni co to za badanie tylko sam tak ustali termin wizyty zeby to dokładnie pomierzyc :)
Dokladnie, zgadzam sie na 100%. To badanie polowkowe jest, mozna by tak powiedziec, obowiazkowe - dla lekarza oczywiscie, bo kobieta moglaby z niego teoretycznie zrezygnowac, gdyby sie uparla (tylko po co). W zakresie kasy chorych reguluja to odpowiednie przepisy i prywatni lekarze tez sie tego trzymaja. Takze jest ono z automatu w czasie wizyty okolo 20tc. Tylko w niektorych sytuacjach (slaby sprzet, watpliwosci lekarza czy ciaza podwyzszonego ryzyka) lekarz wysyla na dodatkowa konsultacje.

reklama
Chyba wszystkie wstawiły brzuszki wstawię i ja swój posinaczony... :)

Załączniki

• IMG_20181221_203910.jpg
    IMG_20181221_203910.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 121
Do góry