reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

reklama
Ja podobnie. Tylko euthyrox i witaminy.
Jak ciąża nie jest w żaden sposób zagrożona, brak plamien itp. to raczej nie ma konieczności.
No tak.
Ja co prawda jedna ciążę straciłam ale u mnie to raczej byl kompletny przypadek i nawet leki jak duphaston by nie pomogly bo po prostu serduszko przestalo bic. I teraz żadnych takich tez nie biore

Co do brania witamin kazdy robi jak uwaza ale jednak po cos te zalecenia są [emoji6] witamina d, kw.foliowy i jod powinno sie przyjmować. Reszta suplementów to wiadomo zaleznie od przypadku.
Ja biore suplementy z wit.d, dha, magnez, żelazo, jod, witamina b6, b12, kw.foliowy.

No tak.
Ja co prawda jedna ciążę straciłam ale u mnie to raczej byl kompletny przypadek i nawet leki jak duphaston by nie pomogly bo po prostu serduszko przestalo bic. I teraz żadnych takich tez nie biore

Co do brania witamin kazdy robi jak uwaza ale jednak po cos te zalecenia są [emoji6] witamina d, kw.foliowy i jod powinno sie przyjmować. Reszta suplementów to wiadomo zaleznie od przypadku.
Ja biore suplementy z wit.d, dha, magnez, żelazo, jod, witamina b6, b12, kw.foliowy.
Dokładnie :) dlatego dopóki lekarz nie zaleci mi konkretnych tabletek sama nie zamierzam sobie teraz nic aplikować.. eksperymentować mogę jak już urodzę :p

Ja biore kwas foliowy i magnez dodatkowo ald z nadmiarem sie nie spotkałam. Od trzech dni boli mnie glowa, gardlo i prawe ucho. Macie na to jakieś sposoby?.[emoji21]
Ucho zalać kilka razy wodą utlenioną. Zalać, odczekać z pół minuty, wylać i znowu zalać.
Tylko wodę potrzymaj w ciepłym, bo od temperatury pokojowej może się zakręcić w głowie, bo za zimna taka. Ja trzymam wieczorem na brzuchu pod kołdrą z 15 minut i jest akuratna.
Na koniec zalać spirytusem i wylać, albo psiuknąć kodanem, octeniseptem albo czym masz odkażającym.
Na drugi dzień nie powinno boleć

Na gardło kilka herbat z miodem, cytryną i sokiem malinowym.

Dziewczyny same sobie witamin nie wymyślajcie, już o tym pisałam niedobry jest niedobór, ale również szkodliwy może być nadmiar są witaminy które się nie wydalaja jak są w nadmiarze, a są toksyczne. Także bierzcie to co zaleci lekarz nic na własną rękę
Link do: Nadmiar tych witamin w czasie ciąży osiemnastokrotnie zwiększa ryzyko autyzmu! Przełomowe wyniki badań | MamaDu.pl
I jest jeszcze kwestia: nadmiar jednej witaminy/pierwiastka może upośledzać wchłanianie innego.
Jod mam naturalny-mieszkam 1 km od morza, wit d w sezonie jesienno-zimowym, wit b12 w pewnych okresach (ale ja mam konkretne wskazania i kontroluje jej poziom w krwi żeby nie mieć za dużo). Kwas foliowy lykam bo widzę jaką mam marną dietę ;-) I wsio :-) Właśnie sobie uswiadomilam, że chyba jeszcze nie zaczęłam jeść wit d, a mąż z dziećmi już tak. Ach...ten mózg w ciąży :-D :-D :-D

Muszę się pochwalić. Miałam dziś od rana zdrową dietę (a nie tylko kanapki z suszonymi pomidorami;-) ): sałatka jarzynowa (dziś mniej smierdziala :-D ) i razowy chleb, fasolka po bretońsku, kotlety z selera(+ziemniaki, sałata lodowa). Zaczynam jeść jak człowiek. Ale to dlatego że mąż stał w kuchni, a ja przyszłam na gotowe :-D

reklama
Do góry