Przede wszystkim zalatw sobie glukometr i sprawdzaj jak reagujesz na rozne dania. Na pewno trzeba unikac smazonego miesa, warzywa świeże nie gotowane bo gotowane maja wyzszy indek glikemiczny, kasze makarony nie gorace tylko troche ostudzone lub odgrzewane takie na drugi dzien, chleb pszenny zamien na żytni, zadnych słodyczy, majonezu, ketchupu itp..
Ale to na poczatku jest troche taka metoda prob i bledow. Musisz miec glukometr i kontrolowac jak na co reagujesz.Dokladnie, tez staram sie jesc dosc czesto a w malych porcjach - choc zdarzaja sie wyjatki takie jak dzis [emoji85] no ale ja mam o tyle dobrze ze nie wazne co zjem, cukiero po godzinie mam w porządku tak jak po tym burgerze dzis 110 [emoji6] u mnie problemem jest tylko cukier na czczo i poki co z tego co juz probowalam np jogurty naturalne wieczorem, czy kanapka chleba zytniego z serem nic nie daja i cukier zawsze rano w kosmos. Na mnie dzialaja tylko mandarynki zjedzone 1-1,5h przed snem [emoji6] i wtedy cukier rano mam ladny ponizej 90 [emoji6]