reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

Brawo!!! zrobilam dziś badania na wizyte 03.01, sprawdziłam w necie wyniki, mam hemoglobine 11,5 i tez zmobilizowalam się i właśnie skończyłam robic zakwas z buraków [emoji5][emoji5]
Super, będziemy sobie drinkować [emoji1635][emoji484][emoji484] [emoji41][emoji39]

Mam dłonie jakbym jakieś morderstwo popełniła [emoji85] dobrze, że do pracy wracam dopiero w środę [emoji85]

reklama
no to niezle........ jaka masz diete co mozesz jesc?
Przede wszystkim zalatw sobie glukometr i sprawdzaj jak reagujesz na rozne dania. Na pewno trzeba unikac smazonego miesa, warzywa świeże nie gotowane bo gotowane maja wyzszy indek glikemiczny, kasze makarony nie gorace tylko troche ostudzone lub odgrzewane takie na drugi dzien, chleb pszenny zamien na żytni, zadnych słodyczy, majonezu, ketchupu itp..
Ale to na poczatku jest troche taka metoda prob i bledow. Musisz miec glukometr i kontrolowac jak na co reagujesz.
Dokładnie tak, niestety lekarze rodzinni nie maja aktualnej wiedzy, a normy dla ciężarnych są inne.. ja tez miałam cukier na czczo za wysoki i jestem na diecie. Ogólnie trzeba jeść 5-6 posiłków dziennie. Nie za duże porcje, dużo warzyw, zero cukru, owoce można jeść do 17, i należy unikać smażonego . Starać się wybierać produkty nieprzetworzone, u mnie działa, czasem zjem sobie lody z owocami i cukier mam Ok po godzinie [emoji6] nie jest tak strasznie jak to opisują w necie [emoji6]
Dokladnie, tez staram sie jesc dosc czesto a w malych porcjach - choc zdarzaja sie wyjatki takie jak dzis [emoji85] no ale ja mam o tyle dobrze ze nie wazne co zjem, cukiero po godzinie mam w porządku tak jak po tym burgerze dzis 110 [emoji6] u mnie problemem jest tylko cukier na czczo i poki co z tego co juz probowalam np jogurty naturalne wieczorem, czy kanapka chleba zytniego z serem nic nie daja i cukier zawsze rano w kosmos. Na mnie dzialaja tylko mandarynki zjedzone 1-1,5h przed snem [emoji6] i wtedy cukier rano mam ladny ponizej 90 [emoji6]

U mnie 93-136-99 (mniej wiecej, juz dokladnie nie pamietam)
Małe porcje, nie smażyć, bez białego pieczywa, owoce do 13, bez soków i słodkości, no i posiłek przed snem...dla mnie najgorszy;[
Ja na krzywej miałam 88-158-114 czyli cukrzycy nie stwierdzono, ale oprócz owoców wieczorem i czasem jakiegoś grzeszku to stosuję się do diety cukrzycowej, bo jest bardzo zdrowa ;)

Dokladnie lepiej zapobiegać zawczasu. Mi jeszcze TSH wyszło 4,66 czy Któraś z Was wie czy to dobry wynik?
Koniecznie idz do endokrynologa a wcześniej zrob dodatkowo ft4, anty tpo i tg.
W ciazy norma jest do gora 2,5 a i tak najlepiej zeby bylo okolo 1.
Ja mialam pierwszy wynik tsh 5,32 i dostalam od razu leki na zbicie. Teraz po miesiacu spadlo ledwo do gornej granicy 2,47 i zbijam dalej jeszcze wieksza dawka euthyroxu najpierw mialam 75 a teraz 100.

Dokladnie lepiej zapobiegać zawczasu. Mi jeszcze TSH wyszło 4,66 czy Któraś z Was wie czy to dobry wynik?
Normy Tsh w ciąży.
IMG_20181228_200755.jpeg

Przede wszystkim zalatw sobie glukometr i sprawdzaj jak reagujesz na rozne dania. Na pewno trzeba unikac smazonego miesa, warzywa świeże nie gotowane bo gotowane maja wyzszy indek glikemiczny, kasze makarony nie gorace tylko troche ostudzone lub odgrzewane takie na drugi dzien, chleb pszenny zamien na żytni, zadnych słodyczy, majonezu, ketchupu itp..
Ale to na poczatku jest troche taka metoda prob i bledow. Musisz miec glukometr i kontrolowac jak na co reagujesz.Dokladnie, tez staram sie jesc dosc czesto a w malych porcjach - choc zdarzaja sie wyjatki takie jak dzis [emoji85] no ale ja mam o tyle dobrze ze nie wazne co zjem, cukiero po godzinie mam w porządku tak jak po tym burgerze dzis 110 [emoji6] u mnie problemem jest tylko cukier na czczo i poki co z tego co juz probowalam np jogurty naturalne wieczorem, czy kanapka chleba zytniego z serem nic nie daja i cukier zawsze rano w kosmos. Na mnie dzialaja tylko mandarynki zjedzone 1-1,5h przed snem [emoji6] i wtedy cukier rano mam ladny ponizej 90 [emoji6]

U mnie na noc zawsze płatki owsiane górskie z rodzynkami [emoji3] rano cukier idealny[emoji6] tez nie mam większych problemów z cukrami po posiłkach tylko właśnie rano najgorzej jak nie zjem nic przed snem. Najlepszy jest właśnie glukometr i metoda prób i błędów bo każdy organizm jest inny [emoji6]

Super, będziemy sobie drinkować [emoji1635][emoji484][emoji484] [emoji41][emoji39]

Mam dłonie jakbym jakieś morderstwo popełniła [emoji85] dobrze, że do pracy wracam dopiero w środę [emoji85]
Tak piszecie o tym zakwasie może i ja zrobię. Jak robicie? Ostatnio mi hemoglobina spadla bo mialam 14,4 a wczoraj 13,1 mimo, ze cale swieta ciagle buraki jadlam, ale jednak gotowane a lepsze chyb surowe

reklama
Z takim tsh powinnaś od razu zacząć brać leki.
Dokladnie tak. Ja mialam wynik 5,32 i na drugi dzien gin od razu dala mi euthyrox 50 i kazala jak najszybciej do endokrynologa iść a tam dostalam dawke 75 a teram mimo ze zaczelo spadac mam zwiekszona do 100
U mnie na noc zawsze płatki owsiane górskie z rodzynkami [emoji3] rano cukier idealny[emoji6] tez nie mam większych problemów z cukrami po posiłkach tylko właśnie rano najgorzej jak nie zjem nic przed snem. Najlepszy jest właśnie glukometr i metoda prób i błędów bo każdy organizm jest inny [emoji6]
No właśnie to trzeba probowac bo u jednej cos moze cukier podnosic a u innej ta sama rzecz ten cukier zbijac. Wiec tylko glukometr i kontrola [emoji4]

Do góry