reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

Ja też miałam 1 poronienie ale mój lekarz jest świetny, długo go szukałam i nigdy nie zamienię go na nikogo innego. Poszukaj na znany lekarz. A od kogo masz zalecenie brać acard? Bo możesz spróbować też skonsultować się z hematologiem bo ja od niego mam zalecenie brać. Ginekolog tylko dawkę zwiększył 150mg bo takie są podobno najnowsze wytyczne

Zalecenie Acard mam od mojej ginki, długo jej szukałam, jest naprawdę dobra i bada wszystko, i dokładnie analizuje. Tylko to zalecenie acard do 16tyg mnie martwi, na ostatniej wizycie zapytałam ja dlaczego zaleca Acard tylko do 16tyg. I powiedziała ze takie są najnowsze wytyczne, ze są jakieś badania które udowadniają ze acard nic nie daje po 16tyg. Ja jestem na dawcę 75mg i czytam ze taka dawka ciężko zaszkodzić do 30tyg wiec będę go brała do 30tyg, a w między czasie skonsultuje się z innym lekarzem.
A jakie badania wymaga hematolog żeby cokolwiek stwierdzić??

reklama
Tak chyba zrobie, tylko naprawdę ciężko znaleźć lekarza który uważa ze 1 poronienie cos oznacza. Zmieniałam ginekologów już 3 razy, każdy uważał ze 1 poronienie nic nie oznacza i trzeba próbować dalej...
Mi też tak 2 lekarzy mowilo (też jestem po 1 poronieniu). Z tego co kojarze to mamaginekolog też tak uważa. No i ja sie z tym zgadzam....co nie zmienia faktu że chcialabym zrobić wszystko co w mojej mocy żeby do kolejnego nie dopuścić...
Co do odstawiania leków mialam podobna sytuacje z duphastonem. Wszedzie czytalam ze odstawia sie miedzy 16 a 20 tc a mi ginka powiedziala zeby odstawić w 8tc...troche sie bałam ale odstawilam i wszystko jest ok. Tylko że u mnie ten duphaston był tak bardziej profilaktycznie przepisany wlasnie ze wzgledu na pierwsze poronienie...a u Ciebie acard na jakiej podstawie przepisany?

Zalecenie Acard mam od mojej ginki, długo jej szukałam, jest naprawdę dobra i bada wszystko, i dokładnie analizuje. Tylko to zalecenie acard do 16tyg mnie martwi, na ostatniej wizycie zapytałam ja dlaczego zaleca Acard tylko do 16tyg. I powiedziała ze takie są najnowsze wytyczne, ze są jakieś badania które udowadniają ze acard nic nie daje po 16tyg. Ja jestem na dawcę 75mg i czytam ze taka dawka ciężko zaszkodzić do 30tyg wiec będę go brała do 30tyg, a w między czasie skonsultuje się z innym lekarzem.
A jakie badania wymaga hematolog żeby cokolwiek stwierdzić??
Ja miałam przede wszystkim problemy z hematokrytem, za wysoka hemoglobine i erytrocyty na to też się daje acard. I potem zalecila mi zrobić trombofilie. Wyszła mi 1 mutacja mthfr tylko. Ale mimo wszystko mam ten acard i heparyne.

Mi też tak 2 lekarzy mowilo (też jestem po 1 poronieniu). Z tego co kojarze to mamaginekolog też tak uważa. No i ja sie z tym zgadzam....co nie zmienia faktu że chcialabym zrobić wszystko co w mojej mocy żeby do kolejnego nie dopuścić...
Co do odstawiania leków mialam podobna sytuacje z duphastonem. Wszedzie czytalam ze odstawia sie miedzy 16 a 20 tc a mi ginka powiedziala zeby odstawić w 8tc...troche sie bałam ale odstawilam i wszystko jest ok. Tylko że u mnie ten duphaston był tak bardziej profilaktycznie przepisany wlasnie ze wzgledu na pierwsze poronienie...a u Ciebie acard na jakiej podstawie przepisany?

Acard na podstawie poronienia, zapobiegawczo żeby ułatwić zagnieżdżenie. A ja znów duphaston mam brać do Ok 3 trymestru.

Trochę się bałam jak mnie przyjmiecie, ale czytając was przekonałam się, że są tu same fajne babeczki:-) :) Jak byłam w poprzedniej ciąży to też co niektórzy mnie kytykowali ale teraz mam to w nosie. Liczy się dla mnie zdanie mojej córki. Ma 8 lat i też bardzo przeżyła nasza stratę. Teraz jeszcze nie wie że jestem w ciąży, powiem jej dopiero po połowkowych:)

Witam! Ja tez z tych nowych na watku, ze tak powiem, jestem wczorajsza ;-) ;)My czekamy na drugie dziecko, bo sie pozno wzielismy za powiekszanie rodziny. Gdybysmy sie z mezem poznali wczesniej to pewnie tez by bylo wiecej pociech. Uwazam, ze duze rodziny sa super :yes: Nie wiem, czemu w dzisiejszych czasach niektorzy sie czepiaja, kiedy jest wiecej niz dwoje dzieci. Przeciez to, czy dzieci sa zadbane i szczesliwe nie zalezy od ich liczby a od rodzicow. Mozna miec jedno dziecko i je zaniedbywac a mozna miec 12 i miec super rodzinke. Mam dwie kolezanki z czworka dzieci i jedna znajoma z piatka i sa super zgrana druzyna! :biggrin2:

Acard na podstawie poronienia, zapobiegawczo żeby ułatwić zagnieżdżenie. A ja znów duphaston mam brać do Ok 3 trymestru.
Ja to mam wrażenie, że lekarze przepisuja nam te leki na chybił trafił...na zasadzie że może pomoże a na pewno nie zaszkodzi...miałaś badany chociaz poziom progesteronu? Ja nie...wiec przepisanie go i odstawienie nie wiem na jakiej podstawie sie odbylo ;) no ale najwazniejsze ze z dzidzią wszystko ok ;)

Ja dziś 15+0 i tylko raz czułam delikatne ruszanie.
Jaki sliczny [emoji7][emoji7]

I tak jestem tu "najwieksza" [emoji85]
IMG_20181219_144920.jpeg
IMG_20181219_155616.jpeg

Załączniki

• IMG_20181219_144920.jpeg
    IMG_20181219_144920.jpeg
    28,2 KB · Wyświetleń: 253
  • IMG_20181219_155616.jpeg
    IMG_20181219_155616.jpeg
    22 KB · Wyświetleń: 245
Ja miałam przede wszystkim problemy z hematokrytem, za wysoka hemoglobine i erytrocyty na to też się daje acard. I potem zalecila mi zrobić trombofilie. Wyszła mi 1 mutacja mthfr tylko. Ale mimo wszystko mam ten acard i heparyne.

A jak bardzo powyżej normy miałaś hemoglobinę i erytrocyty? Hematokryt był za wysoki czy za niski? Właśnie patrzę na moje wyniki przed ciaza (wtedy nie brałam acardu) i te 3 parametry miałam bardzo blisko górnej granicy normy. A w wynikach badań z grudnia mam już wszystkie te parametry bliżej dolnej granicy, pewnie działanie acardu.

reklama
Do góry