reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Arica, a jakiej wielkości masz te guzki ?

Ja też mam 2 guzki i mi endokrynolog powiedziała, że w ciąży mogą się zmniejszyc albo powiększyć. W piątek za tydzień mam mieć wizyte, zrobi mi usg i w razie czego będę brała jod. Nie mówiła nic o biopsji, ani o wycinaniu.
Mi kazali zrobic biopsje jak mi guzek urosl powyżej 2 cm.. Wcześniej też robilam tylko usg...

Ja Arica ma guzy na tarczycy większe niż 3-4cm ...wskazanie do wyciecia jest powyżej 2.5cm...
I to nie są pojedyncze mam je na oby dwóch płatach w tym konglomerat....od grudnia 2016 liczyłam się na nadczynnosc i przygotowywalam do operacji ...W zeszłym czerwcu miałam kolejną biopsje ...potem ciąża i dziś lekarz już zaznaczył ze będzie trzeba to po porodzie wyciąć bo już mam problemy z większymi tabletkami żeby je połknąc...I już powiedział że będzie kolejna biopsja ale to przed operacja ....więc nie wiem czy jest sens w twoim wypadku robić ta biopsje teraz...idź do innego endokrynologa na konsultacje niech Cię zobaczy...

Ja się nie leczyłam, tsh mam w normie, tylko te guzki zaczęly mi sie powiekszać przed ciążą.. Też mi się wlasnie wydaje, że w ciąży mogą sie zmienić i robienię teraz biopsji może mijać sie z celem, no ale ja tak tylko gdybam, a to lekarz powinien mieć wiedzę... Bedę w pon u mojej gin to się jej zapytam co ona o tym myśli jako lekarz, co prawda onnej profesji, ale może coś doradzi albo lepiej wytlumaczy..

I ja ze Śląska! Tyle że na emigracji ;)

Ja mam dzisiaj najgorszy dzień z możliwych (zbytnio dramatyzuję, taki mój urok). Poszłam do pracy bo szef mnie poprosił o zastępstwo i te 6 godzin stania to była istna katorga. Brzuch napięty, więzadła drą a plecy w płomieniach. Nie rozumiem, ja na prawdę super z znoszę ciążę ale przebywanie w pozycji stojącej przez dłuższy czas jest dla mnie wręcz niewykonalne. 14 lutego idę do fizjoterapeuty, zobaczymy [emoji19]
Żeby tego było mało, wyleczulam tego mojego chłopa, ale sama przejęłam tą jego chorobę. Tyle że mi siadło na krtań oczywiście, wdechu porządnego wziąć nie umiem a jak już kaszel mnie złapie to jest dopiero szał.
No więc ogólnie jest kiepsko, a na deserek, w przeciwieństwie do Wszych pyszności, popijam mleko z miodem i czosnkiem (co za wariat to wymyślił, ja się pytam?![emoji26])

Brzuszki macie prześliczne! I duże i małe, i moim zdaniem też nie ma zbytnio reguły, ja ćwiczyłam, i może do sześciopaka miałam daleko, to było całkiem nieźle. A bębenek mam całkiem spory, ale zupełnie mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie ;)

Oto on ubrany w moje nowiusieńkie ciążowe dżiny z h&m (mialyscie rację, super wygodne!)[emoji1]
1517430833-3a18ded2d3064233-aaaaaa.jpeg

Napisane na SM-G955F w aplikacji Forum BabyBoom
Ha, mam takie same jeansy :) I teź potwierdzam, ze mega wygodne!

Ja swoja na allegro kupilam plus do tego materacyk do srodka i poducha motylek antuwstrzasOWA;) za 130zl;) taka jak u @AgaR90

Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom
Chodzi o chustę z lidla, czy poduche do spania? Jak chuste to mozesz zdradzić u jakiego sprzedawcy? :)

reklama
Mi kazali zrobic biopsje jak mi guzek urosl powyżej 2 cm.. Wcześniej też robilam tylko usg...

Ja się nie leczyłam, tsh mam w normie, tylko te guzki zaczęly mi sie powiekszać przed ciążą.. Też mi się wlasnie wydaje, że w ciąży mogą sie zmienić i robienię teraz biopsji może mijać sie z celem, no ale ja tak tylko gdybam, a to lekarz powinien mieć wiedzę... Bedę w pon u mojej gin to się jej zapytam co ona o tym myśli jako lekarz, co prawda onnej profesji, ale może coś doradzi albo lepiej wytlumaczy..

Ha, mam takie same jeansy :) I teź potwierdzam, ze mega wygodne!

Chodzi o chustę z lidla, czy poduche do spania? Jak chuste to mozesz zdradzić u jakiego sprzedawcy? :)
Sprawdzę pozniej i dam ci namiary. Puki co musze meza do pracy wysłać. U nas nic spokojna;) wysłałam sie nie to co wczoraj;)

Dzisiaj mogę być w pracy trochę później. Uwielbiam spokojne poranki. Chociaż ogólnie wstaje wcześnie żeby se jeszcze posiedzieć przy zbożowej, poczytać co zaś w Polsce się dzieje. Mam nadzieję że znowu mi się uda z karmieniem. Przy pierwszym było ciężko. Nie umiał pić. Musiałam odciągac. Karmiłam pół na pół. Spokoju nie było za grosz ale przy córeczce to się leniłam za wszystkie czasy. Cycek na leżąco i święty spokój. Popilła i zaraz spała..

Dzisiaj mogę być w pracy trochę później. Uwielbiam spokojne poranki. Chociaż ogólnie wstaje wcześnie żeby se jeszcze posiedzieć przy zbożowej, poczytać co zaś w Polsce się dzieje. Mam nadzieję że znowu mi się uda z karmieniem. Przy pierwszym było ciężko. Nie umiał pić. Musiałam odciągac. Karmiłam pół na pół. Spokoju nie było za grosz ale przy córeczce to się leniłam za wszystkie czasy. Cycek na leżąco i święty spokój. Popilła i zaraz spała..
To karmiłas jak kolwiek ja po 3 tygodniach cierpień cieszyłam sie ze juz sie koszmar skończył. Mam nadZieję ze teraz bedzie lepiej

Ja nie mam praktycznie żadnego doświadczenia z małymi dziećmi, dlatego właśnie liczę na tematy dotyczące pielęgnacji itp. A faktycznie od czasu naszych mam chyba zalecenia się trochę pozmieniały, więc chętnie usłyszę inną opinię (i nie tylko internetową ;) ) Z resztą jestem na zwolnieniu i mam dużo wolnego czasu, więc będzie to dodatkowy bodziec do wyjścia z domu ;)
Wiesz ja w 1szej ciąży miałam doświadczenie z dziećmi, na studiach też mieliśmy "noworodki", nawet zajęcia na patologii i gdzie je karmiliśmy, kąpaliśmy itp...
Od studiów do ciąży minęło kilka lat, miałam tak jak piszesz dużo wolnego, więc poszłam odświeżyć wiadomości, no i posłuchać o nowych zaleceniach...
A mąż nauczył się kąpać, więc nie było potem że się boi czy coś[emoji12]

Więc ja uważam że te szkoły są dobre, szczególnie jak ktoś nie ma zielonego pojęcia i za bardzo doświadczenia z dziećmi..
My w mieście mamy bardzo fajna szkole, położne są super, s dużo też na pewno od tego zależy..

No ja mam mamę z innym podejściem;) ma juz 6 wnuków Frania była 7 do tego 6 cor. Ale tesciowa ma stare zasady. Ona mysli tak jak kiedys i np. Uslyszalam ze dzieci rodzą sie ślepe;D padlam hahahah ale mimo wszytko czytał i rozmawiam z mlodymi matkami i wyciągam wnioski co do wychowania i pielegnacji dziecka

To jak u mnie, mama czasem coś powiedziała, ale słuchała moich logicznych argumentów, potem coś sobie doczytałam, czy w pracy koleżanki (w "moim" wieku) jej powiedziały, no i przyznawała mi rację..
A teściowa jak Twoja, nie da sobie powiedzieć bo "Kiedyś tak było", a na wygląd to całkiem fajna babka, pracuje, ma kontakt z ludźmi...

AgaRS90, to faktycznie jak boli to trzeba poćwiczyć. Fajnie, by było jak byś miała z kim chodzić na takie zajęcia lub z kim poćwiczyć, bo we dwójkę to raźniej. Samej też byłoby mi ciężko.
Nie mam żadnej znajomej w ciąży ale tam jest dość fajna grupa :) wiec cwiczy sie fajnie, najważniejsze jednak jest to, ze pod okiem specjalisty.
Jak byłam 1 raz na pilatesie to babka mnie ciagle poprawiała bo cw wykonywalam źle, a to przecież może zaszkodzić a nie pomóc.

9ewnqqmznpxcwjj5.png

reklama
Odnośnie leczenia dzieci sterydami. Już wiem dlaczego mój lekarz był wkurzony jak się dowiedział że inny leczył mojego syna sterydami. Warto poczytać, żeby wiedzieć.

Link do: Zanim podasz dziecku sterydy | Rodzicielstwo Radości

Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom
Mój synek miał przepisany swego czasu steryd, wykupiłam, ale nie posmarowałam nim nigdy jego chorej skórki. Bałam się głównie tego, że skórę osłabiasz, barierę ochronną i jak przestanę podawać, to wszystko wróci i znowu steryd. Udało się bez. Oczywiście ja tego sama z siebie nie robiłam, to były opinie kilku lekarzy do których poszłam z synem. 1 na 4 przepisał steryd, reszta powiedziala mi o możliwych skutkach ubocznych stosowania.
Doustnie nigdy nikt mu nie przepisał. Jak miał zapalenie płuc nie dostal w szpitalu sterydów. Widziałam dzieci, które to wdychały, mój syn miał tylko ogrom antybiotyków.

Do góry