reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Dziewczyny ja tak całkiem z innej beczki. Chodzi o ponoć najprostszą zupę - rosół. Mi i mężowi zawsze wychodzi jakieś paskudztwo.

Macie jakiś sprawdzony przepis? I jeśli tak, to proszę o dokładnie wypisane składniki (z ilością wody włącznie )

Ważne jest przede wszystkim mięso - na wiejskim kurczaku już zapach podczas gotowania jest zupełnie inny, niz na marketowym.
I dużo warzyw.

reklama
Byliśmy dziś na zakupach, przymierzałam ogrodniczki ciążowe w h&m i bardzo fajnye były, bo nogawki miały wąskie, ale ostatecznie stwierdziłam że w getrach będzie wygodniej.[emoji6]
Kupiłam za to t-shirt ciążowy za 20zl i parę innych bluzek nie ciążowych.

Ja robię bardzo podobnie. Najlepszy rosół robi moja mama, choć mnie ostatnio też wyszedł mega dobry.
Może dlatego że 1szy raz maż łap w niego nie wtykał.[emoji12]

Moja teściowa robi taki jałowy, mdły zawsze, chyba mało warzyw daje a jeszcze wszystko łącznie zarchewka wyławia przed podaniem, potem marchewkę kroi w plasterki onkto chce narzuca sobie na talerz jak pietruszkę.
Dla mnie rosół musi być podany gorący, a ona przeważnie ma go letnią jak zaleje nim makaron, kt już dawno jest zimny i jest na talerzu to już wogóle... Nie dość że mdły, jałowy to do tego chłodny i tym bardziej nie zjadliwy.

Daje porcje z kurczaka do tego szyje z indyka albo 1/2 skrzydła plus jeszcze wołowinę. Gotuje to, daje kilka listków laurowych, i parę kulek ziela, ściągam szumowiny a potem dodaje dużo warzyw. Cebulę czasem opalam a czasem nie.
A na końcu kawałek marchewki starty na tarce (prócz tej w słupkach) i pietruszkę.
Sole i pieprze na koncu. Nie dodaje magi, bo nie lubimy.
Rosół przeważnie gotuje dzień wcześniej, na najmniejszym palniku i mikro płomieniu.
Zawsze nalewam gorący do 2-3 słoików i mam bazę na inne zupy. Dziś np z rosołu gotowanego w sobotę robiłam szpinakową.
to mamy podobnie z tym rosołem :) moja mama też robi najlepszy na świecie (wcześniej to babcia z domowym makaronem - niebo w gębie!), a teściowa taki nijaki... a letni/ zimny rosół to profanacja!

to mamy podobnie z tym rosołem :) moja mama też robi najlepszy na świecie (wcześniej to babcia z domowym makaronem - niebo w gębie!), a teściowa taki nijaki... a letni/ zimny rosół to profanacja!
Mama zawsze kupuje swojski makaron ze sprawdzonego źródła, my też, a jak sklepowy to taki podobny do swojskiego, a na święta i teraz przed Nowym Rokiem robiliśmy z mamą i mężem makaron, mąż potrzebny do wyrobienia ciasta a my kroimy, choć ostatnio kroiłam z mężem bo zrobił z 4 jajek, więc sporo, ale starczy na trochę. [emoji5]
Teściowa kupuje taki biały, idealnie okrągły, śliski po ugotowaniu, no sztuczny jak cholera. [emoji19]

Dzięki dziewczyny [emoji4] Coś pokombinuje. Nam to za słodki wychodzi. Ale to chyba przez to, że mąż lubi dużo cebuli dodać. Porobilam zrzuty ekranów i będę działać [emoji106]

Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom

dziewczyny mamy na liście 36 mam, które potwierdziły swoje daty porodu i 8 mam, które tu piszą, ale jeszcze nie wpisały daty - nie myślałam, że jest nas tutaj aż tyle :)

założenie jest takie, żeby po połówkowych przenieść informacje na arkusz, do którego dostęp będą miały wszystkie dziewczyny - link będzie w poście startowym. można wtedy dopisać dodatkowe informacje takie jak: miasto, imię, posiadane już dzieci, wiek, itp , ale to już każda będzie mogła uzupełniać, co będzie chciała z tych ekstra danych :)
to , to chyba już można wrzucić na zamknięty wątek

reklama
Dziewczyny dzis na wizycie lekarz polecil mi joge dla ciezarnych. Co myslicie na ten temat?
Ja zastanawiałam sie nad zajęciami w wodzie.

Do góry