reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

@aga_sz91 nie wiem jak to teraz wygląda jak rodziłam synka w 2015 to od 4 miesiące zaczynało się wprowadzać inne pokarmy niż mleko dziecia na mm i jak się nie mylę teraz też tak jest bo szwagierka ma pół rocznego synka i też zaczynali od 4 miesiąca wprowadzać. Teraz już je 2 składnikowe.
Mi też kazali synkowi od 4 miesiąca podawać jedzenie. W sensie wiadomo zaczynać od pojedynczych rzeczy. Ale ja poczekalam do 6 miesiąca bo synek alergik i AZS a w dodatku na piersi więc mogłam czekać. Ale w kind en gezin co byłam na wizycie to mnie upominali że mam już wprowadzac

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

WHO zaleca wyłączne karmienie mlekiem do ukończenia 6 miesiąca, bez względu na to czy kp czy mm. Ja młodszej rozszerzałam dopiero od 9 miesiąca, bo wcześniej nie była gotowa.

reklama
@aga_sz91 nie wiem jak to teraz wygląda jak rodziłam synka w 2015 to od 4 miesiące zaczynało się wprowadzać inne pokarmy niż mleko dziecia na mm i jak się nie mylę teraz też tak jest bo szwagierka ma pół rocznego synka i też zaczynali od 4 miesiąca wprowadzać. Teraz już je 2 składnikowe.
Mi też kazali synkowi od 4 miesiąca podawać jedzenie. W sensie wiadomo zaczynać od pojedynczych rzeczy. Ale ja poczekalam do 6 miesiąca bo synek alergik i AZS a w dodatku na piersi więc mogłam czekać. Ale w kind en gezin co byłam na wizycie to mnie upominali że mam już wprowadzac

Zalecenia WHO mówią o tym żeby dietę rozszerzać po skończonym 6msc, bo wcześniej układ pokarmowy nie jest na to gotowy.
Jak rodziłam w 2015 roku to już takie były, nie wiem od kiedy..
Oczywiście gro matek rozszerza dietę od 4 msc, bo przecież są słoiczki specjalne do tego i skoro tak jest na nich napisane to tak się robi..
Nikt nie patrzy na to, że to dochodowy biznes jak każdy inny.

Wielu pediatrów nie ma niestety aktualnej wiedzy i zaleca takie wczesne rozszerzanie diety ;/.

Ja rozszerzamy dietę metoda BLW i nie wyobrażam siebie noc lepszego..
W efekcie mam dziecko lubiące, avocado, oliwki i wiele innych rzeczy, kt jej rówieśnicy, a nawet starsze dzieci nawet nie tkną.. Miała jakoś 1,5 roku jak wcinała z ochota grejpfruta sama łyżeczka.
Przykładów mogłabym mnożyć.

Niestety dawanie papek jest pod wieloma względami "wygodniejsze", a jak słyszę argument typu "nie zniosłabym bałaganu przy BLW", to chce mi się śmiać, albo i płakać..
W końcu brudne dziecko to szczęśliwe dziecko. [emoji2]
A te parę kawałeczków jedzenia z podłogi na początku rozszerzania diety łatwo się sprząta, w końcu to małe dziecko a nie stado świń[emoji12]

Oczywiście każdy robi jak uważa, ale fajnie jakby wszyscy mieli świadomość , że dla małego żołądeczka nie jest wcale obojętne kiedy zacznie jeść coś oprócz, mleka.

Miłej niedzieli.[emoji5]

Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom

Tak jak pisałam póki co wiem tylko tyle co przeczytałam w internecie albo w poradniku, ale jak się karmi piersią to przez 6mc powinien być to jedyny pokarm, a ew wcześniej można coś podać ale tylko do probowania i zapoznania ze smakiem a nie jako posiłek. Jeszcze z takich ciekawostek to za czasów mojej mamy do 1rz zabraniali podawać gluten, ale już mleko krowie to spokojnie ;) nastepnym razem popytam babci jak to było za jej czasów bo mega mnie takie rzeczy ciekawią :D

Próbowanie powinno odbywać się między 6-12 miesiącem. Do roku mleko to podstawa żywienia. Każde podanie czegokolwiek innego nawet w najmniejszej ilości to już rozszerzanie diety.

Ale Ci tegi spaceru zazdroszczę. Ja uziemiona w łóżku :-( w czwartek w pracy kiepsko się czułam, nawet urlop na piątek wypisałam. Wróciłam do domu a tu krew... strach mega bo tak się skończyło poprzednim razem... szybko do szpitala, a tam olewka totalna, mój mąż na szczęście obdzwonił prywatne gabinety w tym czasie i przyjeła mnie zaraz bardzo sympatyczna doktor. Zbadała mam mały krwiak i raczej jak najwięcej leżeć, ale wszystko mi dokładnie wyjaśniła i kazała być dobrej myśli. Kontrola w czwartek. Najważniejsze że z maluszkiem było wszystko ok a serduszko biło 170 /min. Niezamierzenie zatem już jestem na L4... a jeszcze w pracy odgrażałam się rano że do wielkanocy co najmniej będę. Ale szefowa chyba miała nosa bo właśnie w czwartek powiedziała kto w razie czego mnie zastąpi.

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja właśnie nad Żorach myslalam, ale Aga napisała że złe opinie słyszała, więc jestem ciekawa...
A mieszkasz gdzieś niedaleko?

Ja jeszcze nie mam daleko do Raciborza, ale leżałam przy okazji poronienia i raczej moja noga tam nie powstanie... Prawa pacjenta łamane na każdym kroku...

Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom
Ja do Żor i do Jastrzębia mam tą samą drogę trochę ponad 10km (w sumie z opieką NFZ pod Jastrzębie należę), ale rodzic można wszędzie więc Żory już znam z autopsji no i wolę tam rodzic ;) apropo opinii gdy tam szłam na porodowke też słyszałam różne opinie, na szczęście te złe nie miały wogole miejsca.

@KikaRika @Gosia101318 ja piszę to co mi mówiono tutaj. W Polsce nawet się nie orientowalam jak to wygląda bo mnie to nie 9nteresowlao tutaj 90% mam rozszerza już po 4 miesiącu życia. Moje dziecko słoiczki miało tylko w razie w na jakiś dłuższych wyjazdach tak to zawsze sama mu robiłam i jak synkowi zaczynałam rozszerzać dietę to nie wiedziałam nic o BLW . Teraz zamierzam tak zacząć. I nie zgodzę się że przy papkach jest mnie syfu ja dawalam jeść małemu samemu. Miał łyżkę ale wiadomo średnio jeszcze wiedział do czego służy i jadł palcami. Ile przy tym było syfu on od razu cały do mycia i wszystko w kolo. Na dzień dzisiejszy je w sumie wszystko jedynie czego nie lubi to buraczki od początku mu nie smakowały i tak jest do dzisiaj. A tak co dostanie to zje :)

Dziewczyny gdzie kupujecie jakieś kiecki, wiecie, na wyjścia? Ja do swoich się nie mieszcze, wyglądam jak parówka wcisnieta w jelito [emoji23]
W lutym mamy imprezę urodzinową, idziemy na karnawał a ja nie mam się w co ubrać..
Wyczekiwałam tego momentu kiedy będę mogła sobie kupić piękne ciążowe ciuchy.. A teraz jestem przerażona no nic nie ma! Takie ochydy jak do babć 60+... poleccie coś szalowego!
Też zauważyłam że moda ciążowa to jak dla starych bab z lat 90tych....masakra

reklama
Któraś pytała o ćwiczenia w ciąży więc wczoraj stwierdzilam że moje uda to dramat sama galareta więc szukałam sobie zestawu do ćwiczeń...I już dziś jestem po pierwszych ćwiczeniach[emoji12] ćwiczę pomału i robię przerwy między seriami....muszę się zmusić bo katastrofa będzie...I szkoda mi tych 6 miesięcy ćwiczeń przed zajściem...bo już po nich nic nie widać.....zobaczymy czy wytrwam

Do góry