@aga_sz91 nie wiem jak to teraz wygląda jak rodziłam synka w 2015 to od 4 miesiące zaczynało się wprowadzać inne pokarmy niż mleko dziecia na mm i jak się nie mylę teraz też tak jest bo szwagierka ma pół rocznego synka i też zaczynali od 4 miesiąca wprowadzać. Teraz już je 2 składnikowe.
Mi też kazali synkowi od 4 miesiąca podawać jedzenie. W sensie wiadomo zaczynać od pojedynczych rzeczy. Ale ja poczekalam do 6 miesiąca bo synek alergik i AZS a w dodatku na piersi więc mogłam czekać. Ale w kind en gezin co byłam na wizycie to mnie upominali że mam już wprowadzac
Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom
Zalecenia WHO mówią o tym żeby dietę rozszerzać po skończonym 6msc, bo wcześniej układ pokarmowy nie jest na to gotowy.
Jak rodziłam w 2015 roku to już takie były, nie wiem od kiedy..
Oczywiście gro matek rozszerza dietę od 4 msc, bo przecież są słoiczki specjalne do tego i skoro tak jest na nich napisane to tak się robi..
Nikt nie patrzy na to, że to dochodowy biznes jak każdy inny.
Wielu pediatrów nie ma niestety aktualnej wiedzy i zaleca takie wczesne rozszerzanie diety ;/.
Ja rozszerzamy dietę metoda BLW i nie wyobrażam siebie noc lepszego..
W efekcie mam dziecko lubiące, avocado, oliwki i wiele innych rzeczy, kt jej rówieśnicy, a nawet starsze dzieci nawet nie tkną.. Miała jakoś 1,5 roku jak wcinała z ochota grejpfruta sama łyżeczka.
Przykładów mogłabym mnożyć.
Niestety dawanie papek jest pod wieloma względami "wygodniejsze", a jak słyszę argument typu "nie zniosłabym bałaganu przy BLW", to chce mi się śmiać, albo i płakać..
W końcu brudne dziecko to szczęśliwe dziecko. [emoji2]
A te parę kawałeczków jedzenia z podłogi na początku rozszerzania diety łatwo się sprząta, w końcu to małe dziecko a nie stado świń[emoji12]
Oczywiście każdy robi jak uważa, ale fajnie jakby wszyscy mieli świadomość , że dla małego żołądeczka nie jest wcale obojętne kiedy zacznie jeść coś oprócz, mleka.
Miłej niedzieli.[emoji5]
Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom