reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Oj zazdroszczę Wam tej Chorwacji! :) My w tym roku odpuszczamy wakacje. Mnie też przeraża wizja wielogodzinnej podróży z takim maluszkiem. Tzn. wszystko mnie przeraża co związane z tak malutkim dzieciątkiem :D

Dziewczyny, może coś doradzicie bo nie daje rady z moimi dłońmi :( Mam mega złe krążenie i nieustannie zimne, wręcz lodowate dłonie. Jeśli do tego dojdzie kontakt z wodą (dochodzi często do kontaktu bo latam po chacie i sprzątam jak czubek :eek: ) to wyglądają jakby były odmrożone. Zaczerwienione, szorstka skóra itd. Wczoraj byłam w sklepie po parę rzeczy i wypakowując zakupy na kasę to zamarłam dosłownie :szok:Dłoń którą trzymałam koszyk była sino-fioletowa jakby obumarła :o

Smaruję w domu kremami, olejem kokosowym, moczę w oliwie, zakładam bawełniane rękawiczki i nic. Ma któraś podobny problem? Nie wiem czy uda mi się umówić do dermatologa w najbliższym czasie, a może ktoś zna super niezawodne domowo-babcine sposoby? :)
Aha, myślicie, że zabieg parafinowy coś pomoże?

Ło matko, ale się naprodukowałam :oops::D

reklama
Nie ma obowiązku patronażu nawet po porodzie. Dawniej był obowiązek ale obecnie nie ma. Syna mam z 2015 roku i już wtedy nie było obowiazku i do mnie nie przychodziła mimo, że było dziecko zgłoszone.
to do mojej przychodni chyba taka informacja nie dotarła ;) też rodziłam w 2015 (listopad) i tak, jak napisałam, Pani prosiła o podpisanie papierów, że była, twierdząc, że taka wizyta jest obowiązkowa. a może tylko chodziło tylko o kasę z NFZ...

Oj zazdroszczę Wam tej Chorwacji! :) My w tym roku odpuszczamy wakacje. Mnie też przeraża wizja wielogodzinnej podróży z takim maluszkiem. Tzn. wszystko mnie przeraża co związane z tak malutkim dzieciątkiem :D

Dziewczyny, może coś doradzicie bo nie daje rady z moimi dłońmi :( Mam mega złe krążenie i nieustannie zimne, wręcz lodowate dłonie. Jeśli do tego dojdzie kontakt z wodą (dochodzi często do kontaktu bo latam po chacie i sprzątam jak czubek :eek: ) to wyglądają jakby były odmrożone. Zaczerwienione, szorstka skóra itd. Wczoraj byłam w sklepie po parę rzeczy i wypakowując zakupy na kasę to zamarłam dosłownie :szok:Dłoń którą trzymałam koszyk była sino-fioletowa jakby obumarła :o

Smaruję w domu kremami, olejem kokosowym, moczę w oliwie, zakładam bawełniane rękawiczki i nic. Ma któraś podobny problem? Nie wiem czy uda mi się umówić do dermatologa w najbliższym czasie, a może ktoś zna super niezawodne domowo-babcine sposoby? :)

Na skórę rąk pomoże zwykła lanolina. Długo się wchłania ale efekt jest już po pierwszym użyciu. Ja miałam skórę podrażnioną od tych mrozów i to jak cholera ale pomogło i to szybko:)

Dzien dobry, miłego dnia kobietki [emoji846]

Może to nie babciny sposób ale świetny jest krem czerwony z Garniera na suche dłonie, i jest jeszcze w rossman taki biało czerwony evree chyba też super działa.

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom

Powiedzcie mi dziewczyny macie też problem ze ściągnięciem obrączki/pierścionka? Kurde mnie od tygodnia gdzieś spuchly paluchy i mam z tym problem [emoji39] zastanawiam się czy w ogóle ja ściągnąć do porodu i włożyć jak się unormuje stan wody w organizmie?

Ja jeszcze mogę ściągnąć, ale wiem że pod koniec ciąży ciało puchnie i trudno ściągnąć to dużo kobiet nosi wtedy obrączkę na łańcuszku na szyi.

Dziewczyny, najlepszego dla nas! I obyśmy miały szybkie, bezproblemowe porody i grzeczne dzieci, nie mówiąc o mężach ;)

My na 100% w drugiej połowie sierpnia jedziemy do Chorwacji - wyjeżdżamy 15 sierpnia (mój ośmiolatek jedzie tam z nami już 9 raz ;)) - i szczerze nie boję się tej trasy ani troszkę - zawsze wyjeżdżamy wieczorem i dojeżdżamy nad ranem, w razie potrzeby nie ma też żadnego problemu z postojami i robimy je dosyć często - teraz dodatkowo będą postoje na karmienie, przewijanie itp. W Chorwacji jest mniejszy ruch (jeździmy na Peliesac) na plaży, gwarantowana dobra pogoda, cały czas wieje lekki wietrzyk więc i temperatua Jest mniej odczuwalna. Jak dla mnie idealne wakacje.
Z naszego doświadczenia takie maluszki znoszą trasę zdecydowanie lepiej niż starsze dzieci, a nawet lepiej niż dorośli ;)
My od zawsze jedziemy na zmianę - czyli w nocy obowiązkowo zmiana co max 3 godziny, w związku z tym nie robimy w nocy przerwy na sen - śpi ten co nie prowadzi ;)) Inna sprawa, że oboje jesteśmy zawodowo przyzwyczajeni do nieprzespannych nocy ;)

Hm, no właśnie u nas jest problem z jazdą nocną, bo oboje za tym nie przepadamy. Ja mogę wypić 3 kawy, 2 energetyki, a i tak po chwili oczy mi się kleją.. Więc jazda nocna jest w moim przypadku dużym ryzykiem i unikam jej - jak do tej pory skutecznie, bo tylko raz jechaliśmy nocą nad Bałtyk jak Pola miała 2 latka. Nie wiem, chciałabym gdzieś się w końcu wyrwać i odpocząć, bo prawdziwych wakacji nie mieliśmy od 3 lat, a wcześniej co roku jeździliśmy w jakieś fajne miejsca za granicę, gdzie pogoda gwarantowana, morze, plaża i pluskanie się w basenie dawało mi energii na następny rok.. Teraz mi tego strasznie brakuje. No, ale poczekamy chyba do porodu, zobaczymy jaki model nam się trafi i może wtedy podejmiemy decyzję, czy idziemy na całość i jedziemy do Chorwacji, czy pojedziemy gdziekolwiek w Polskę, byle zmienić klimat i troszkę odsapnąć od codzienności.

reklama
Powiedzcie mi dziewczyny macie też problem ze ściągnięciem obrączki/pierścionka? Kurde mnie od tygodnia gdzieś spuchly paluchy i mam z tym problem [emoji39] zastanawiam się czy w ogóle ja ściągnąć do porodu i włożyć jak się unormuje stan wody w organizmie?

Poki możesz to ściągnij bo po porodzie jest mega spuchnięte ciało. Ja już chodzę bez pierścionków ubieram od święta:)

A ja mam pytanie z innej beczki: czy któraś z Was zauważyła że ma jakieś wypryski na twarzy? Ja od wczoraj wyglądam jakbym dojrzewała cały czas mi coś nowego wychodzi:/

Do góry