reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

To teraz wyjaśnijcie mi czy usg genetyczne a badania prenatalne to to samo?

m3sxrjjgqx0e3ml8.png

reklama
Badania przeziernosci karkowej w 12 tygodniu czyli jak my to nazywamy badania genetyczne robi sie obowiazkowo bez wzgledu na wiek. To co mowicie, ze po 35 r.z. to dochodzi test Pappa i cos tam jeszcze.

Polowkowe badanie jest tez badaniem genetycznym i co nie mam 35 lat i nie ide?

Dla wlasnego spokoju, warto aby kazda zrobila badania w okolicach 12 tygodnia.

Ja np. Teraz nie zapisalam sie na 3d do niczego nie jest mi to potrzebne. Lekarz bada tylko i wylacznie poprzez 2D. Najwazniejsze, aby sprawdzil czy dzieci zdrowe.

Badania przeziernosci karkowej w 12 tygodniu czyli jak my to nazywamy badania genetyczne robi sie obowiazkowo bez wzgledu na wiek. To co mowicie, ze po 35 r.z. to dochodzi test Pappa i cos tam jeszcze.

Polowkowe badanie jest tez badaniem genetycznym i co nie mam 35 lat i nie ide?

Dla wlasnego spokoju, warto aby kazda zrobila badania w okolicach 12 tygodnia.

no właśnie nie. usg genetyczne to ocena ryzyka wad genetycznych ( nie koniecznie z testami) Pytałam mojego gin i on nie może mi go zrobić bo nie ma uprawnień. A z racji że nie mam 35 lat to musze za nie zapłacić.

w57vyx8d0y5gtqc5.png

Czyli każdy lekarz ginekolog który posiada sprzęt do 3/4d jest uprawniony do robienia tych badań tak? Bo już się polubiłam trochę. Wiem ze badania z krwi to juz trzeba robic w specjalnych placówkach.

m3sxrjjgqx0e3ml8.png

Czyli każdy lekarz ginekolog który posiada sprzęt do 3/4d jest uprawniony do robienia tych badań tak? Bo już się polubiłam trochę. Wiem ze badania z krwi to juz trzeba robic w specjalnych placówkach.

m3sxrjjgqx0e3ml8.png
często ale nie zawsze. musi mieć uprawnienia do robienia badań prenatalnych. np u mnie w mieście nikt nie ma i jadę do Łodzi

w57vyx8d0y5gtqc5.png

Witam dziewczyny.
Mam problem [emoji53] z góry przepraszam ze psuje atmosferę ale już nie daję rady i potrzebuje pomocy. ..
Pisałam Wam ostatnio jak się dobrze czuje, ze mdłości przeszły i bóle brzucha i w ogóle wszystko mi się chce , ale coś jest nie tak [emoji54] brzuch mi zmalał i nie czuje żadnych objawów [emoji22] Zwracam się z pytaniem głównie do mam z podobnym terminem - 12 tydz - macie podobnie. I do pozostałych mam czy możecie mi coś doradzić? Miałam już jedną martwą ciążę i tego boję się najbardziej [emoji22] Mąż twierdzi ze na pewno jest wszystko ok a brzuch mi trochę zmalał bo tyle nie jem, ale ja się boję. .. pomóżcie proszę

Spokojnie ja też brzuch miałam wielki jeszcze niedawno Ale bardziej oponowaty a teraz robi się mniejszy ale taki typowo ciążowy. A kiedy masz wizytę następna?
Od początku ciąży tak z 5 tabletek. Po prostu ciągle jestem chora :/ jak miałam zatoki zapchane to nie dawałam rady :/Martwię się, ale mam nadzieje , że wszytko będzie dobrze.

Dziewczyny na L4. Lekarz przepisał wam zwolnienia do końca ciąży czy musicie co jakiś czas nowe brać?

f2w3skjoapwrgv7j.png
Ja l4 mam co wizytę wpisywane. Pierwsze miałam na 6 tyg aż.
W czwartym miesiacu juz czuć ruchy dziecka?

m3sxrjjgqx0e3ml8.png
Ja już od jakiegoś tygodnia czuje. Nie codziennie, czasem raz na parę dni. Ale Wiem, że to jest to.
To teraz wyjaśnijcie mi czy usg genetyczne a badania prenatalne to to samo?

m3sxrjjgqx0e3ml8.png
Wg mnie genetyczne badanie robi sie między 11 a 13 tc i chyba ok 22tc? i dr mierzy przezornosc karku i kość nosową ocenia. Ja je robiłam normalnie podczas usg u mojego giną i cena wizyty nie wzrosła- 120 zl. A prenatalne to test podwojny Pappa. Usg i badanie krwi. I wykonuje sie zazwyczaj w przystosowanych do tego placówkach. Tak mi sie wydaje :)

reklama
Spokojnie ja też brzuch miałam wielki jeszcze niedawno Ale bardziej oponowaty a teraz robi się mniejszy ale taki typowo ciążowy. A kiedy masz wizytę następna?

Ja l4 mam co wizytę wpisywane. Pierwsze miałam na 6 tyg aż.

Ja już od jakiegoś tygodnia czuje. Nie codziennie, czasem raz na parę dni. Ale Wiem, że to jest to.

Wg mnie genetyczne badanie robi sie między 11 a 13 tc i chyba ok 22tc? i dr mierzy przezornosc karku i kość nosową ocenia. Ja je robiłam normalnie podczas usg u mojego giną i cena wizyty nie wzrosła- 120 zl. A prenatalne to test podwojny Pappa. Usg i badanie krwi. I wykonuje sie zazwyczaj w przystosowanych do tego placówkach. Tak mi sie wydaje :)

a ma uprawnienia? Bo mnie uczulono na lekarzy którzy robią takie badania a uprawnieniami nie mają;) jak ma to super bo dużo oszczędziłaś ;)

w57vyx8d0y5gtqc5.png

Do góry