reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Dobrze się czyta wasze rozmowy o ubrankach, wozkach, szczególnie od doświadczonych mam ja jeszcze nic nie planuje jakiś strach jeszcze jest przynajmniej do końca pierwszego trymestru. Choć nie powiem coś już kusi żeby wozeczki oglądać. Mam jakieś opinie bo siostra ma już 2 chłopców i z każdym miała inny wózek z pierwszym x-lander ale w bloku był bardzo ciężki duży i nie wygodny więc sprzedała. Za to jak przyjeżdżali do mnie na wieś sprawdzał się świetnie. Z drugim ma Inglesina Quad kupiła na promocji. Fotelik według niej tylko maxi cosi citi. Jest wygodny dziecko się nie gniecie szczególnie teraz gdy jej mały ma prawie pół roku a doszły ciepłe ubrania spokojnie się w nim mieści no i ma wszystkie atesty.
Mi doradzila wózek Anex Sport. Podoba mi sie tez wozek marki Roan. Widziałam też kiedyś u dentysty kobietke z wózkiem Riko Nano bardzo fajny.
Ja wracam jednak do pytania o badania prenatalne czyli dodatkowe z krwi: Papp-a i HCG wolna podj. beta. U mojej lekarki to standard każdej kobiecie zaleca. Moja kuzynka swoją drogą bardzo młoda 22l też to robiła. Któraś z was to robi?

reklama
Aleinadd- jak dotrwam do tych badan, to ja je zrobie. Chyba kazda z Nas musi podjac te decyzje sama zgodnie ze swoim wnetrzem. Jesli chodzi o mnie traktuje je jak kazde inne badanie, jest mozliwosc zrobienia to robie. Mysi byc dobrze i koniec ;-)

Wozkow nie ogarniam. Ale monitor oddechu kupie. Wiadomo ze mama jest najlepsza, ale wystarczy chwila.... Znam dwie osoby, jednej corka byla juz zimna kiedy ja dotknela, zaczela ja szarpac i zlapala iddech od nowa, zamowili monitor oddechu do tego czasu czuwali nad malym na zmiane, mowila ze wlaczyl sie kilka razy, ale juz biegiem go wyrywala z lozeczka, straszne to az mam ciary na rekach. Dobrze ze to sie tak skonczylo. A druga kolezanka, corka miala okolo 5 miesiecy, wlaczyl sie alarm, pidbiegla wyszarpala mala do gory, zlapala oddech i poszla mala odrazu spac dalej. One chyba wlaczaja sie po 20 sekundach a bezdechy u dzieci sie zdarzaja chyba nawet do minuty ale moge pisac glupoty. Chyba kazda mama szturcha swoje dziecko.

Dobrze się czyta wasze rozmowy o ubrankach, wozkach, szczególnie od doświadczonych mam ja jeszcze nic nie planuje jakiś strach jeszcze jest przynajmniej do końca pierwszego trymestru. Choć nie powiem coś już kusi żeby wozeczki oglądać. Mam jakieś opinie bo siostra ma już 2 chłopców i z każdym miała inny wózek z pierwszym x-lander ale w bloku był bardzo ciężki duży i nie wygodny więc sprzedała. Za to jak przyjeżdżali do mnie na wieś sprawdzał się świetnie. Z drugim ma Inglesina Quad kupiła na promocji. Fotelik według niej tylko maxi cosi citi. Jest wygodny dziecko się nie gniecie szczególnie teraz gdy jej mały ma prawie pół roku a doszły ciepłe ubrania spokojnie się w nim mieści no i ma wszystkie atesty.
Mi doradzila wózek Anex Sport. Podoba mi sie tez wozek marki Roan. Widziałam też kiedyś u dentysty kobietke z wózkiem Riko Nano bardzo fajny.
Ja wracam jednak do pytania o badania prenatalne czyli dodatkowe z krwi: Papp-a i HCG wolna podj. beta. U mojej lekarki to standard każdej kobiecie zaleca. Moja kuzynka swoją drogą bardzo młoda 22l też to robiła. Któraś z was to robi?
te testy to statystyka. Na usg lekarz albo widzi ze kość jest albo nie, przezierność to samo. Tam gdzie ja robie prenatalne usg 320, a testy kolejne 300, wolna beta hcg kolejne 200. My zdecydowaliśmy się na usg genetyczne, czyli na badanie, a nie statystyczne wyliczenia. Ale jeśli ktoś się na nie zdecydował,to nie krytykuje, zapytałaś o zdanie więc się wypowiedziałam ;)

Ja mam jeszcze inne pytanie. Czy któraś z was zdecyduje się na pobranie komórek macierzystych z krwi pepowinowej ? Ja o tym nie myślałam, ale moja mama zaoferowała się że pokryje wszystkie koszty. ( miała nie dawno raka, obaj moi dziadkowie chora trzustka, wszystkie babcie cukrzyca itp) Ja i moje dzieci mamy bardzo duże obciążenie nowotworami itp. Więc takie komórki mogą uratować komuś z nas życie. I wszystko super ale jak się zorientowałam jakie to są koszty to nie wiem czy się na to zdecyduje. ponad 20 tys miły gest ale chyba trochę za hojny.

w57vyx8d0y5gtqc5.png

Ja też chciałam kupić kołyskę na początek, ale jak się dowiedziałam że będą bliźniaki to się zastanawiam jak to pomieścić w domu i może zdecyduje się na jedno łóżeczko napoczątek. Ale te kołyski sa mega, można pobujać trochę płaczącego malucha.

Ja też chciałam kupić kołyskę na początek, ale jak się dowiedziałam że będą bliźniaki to się zastanawiam jak to pomieścić w domu i może zdecyduje się na jedno łóżeczko napoczątek. Ale te kołyski sa mega, można pobujać trochę płaczącego malucha.
czemu cie nie ma na liście mam czerwcowych ?

w57vyx8d0y5gtqc5.png

Aleinadd- jak dotrwam do tych badan, to ja je zrobie. Chyba kazda z Nas musi podjac te decyzje sama zgodnie ze swoim wnetrzem. Jesli chodzi o mnie traktuje je jak kazde inne badanie, jest mozliwosc zrobienia to robie. Mysi byc dobrze i koniec ;-)

Wozkow nie ogarniam. Ale monitor oddechu kupie. Wiadomo ze mama jest najlepsza, ale wystarczy chwila.... Znam dwie osoby, jednej corka byla juz zimna kiedy ja dotknela, zaczela ja szarpac i zlapala iddech od nowa, zamowili monitor oddechu do tego czasu czuwali nad malym na zmiane, mowila ze wlaczyl sie kilka razy, ale juz biegiem go wyrywala z lozeczka, straszne to az mam ciary na rekach. Dobrze ze to sie tak skonczylo. A druga kolezanka, corka miala okolo 5 miesiecy, wlaczyl sie alarm, pidbiegla wyszarpala mala do gory, zlapala oddech i poszla mala odrazu spac dalej. One chyba wlaczaja sie po 20 sekundach a bezdechy u dzieci sie zdarzaja chyba nawet do minuty ale moge pisac glupoty. Chyba kazda mama szturcha swoje dziecko.
Traumatyczne to co piszesz. Współczuje. Na szczęście znam milion dzieci , które nie miały bezdechów. Moja córka też nie miała. A te detektory często włączają się i tylko stresu można się najść na darmo. Wśród moich znajomych nikt nie polecał.

f2w3skjoapwrgv7j.png

Ooo... mama blizniacza [emoji16] ale sie ciesze :)

Tez myslalam o kolysce, ale przy dwoch maluchach to odpada. Najpierw beda w jednym lozeczku, blisko siebie :)

Ja nie robie badan pappa bo moim zdaniem sa bez sensu. Czekam n usg czy wszystko bedzie dobrze. A jestem dosc nie mloda 33.

Jesli ktoras z was by chciala nosic dziecko, nie kazdy chce, a czasem sie trafiaja takie dzieci ze trzeba :) to poczytajcie najporw porzadne artykuly na ten temat. Ja troche eksperymentowalam z synkiem, teraz jestem doswiadczona.
Nosidla jelsi juz to tylko ergonomiczne i sa dla dzieci juz samodzielnie siadajacych. Wiem ze sprzedaja wkladki ale one nie wspieraja idealnej pozycji zabki noworodka-malego nienowlaka.
Latwe sa chusty kolkowe i elastyczne. Mam obie i mam juz dwie tkane po pierwszym synku. I jedna mam na oku. Nosidlo kupie tez jak podrosnie, zeby maz nosil bo do chusty to go nie przekonam. A moze kolkowa sie da namowic?

p19udqk3omu1vzit.png

ukdy3e5e73vk6yxz.png

Kropek i Kamyk 12.2012(**) Przecinek 06.2016(*)

reklama
Do góry