reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Ja mam twardnienia od kilku tygodni już, macica ładnie trenuje do porodu :)

7u223e3kwboc3bjp.png

reklama
Pamiętacie ile wasze dzieciaczki ważyły w 25 tygodniu. Byłam na usg i moja Marcelinka waży już 650 gram. Jak myślicie to jest dużo jak na 25 tydzień. Boję się że jak będzie duża to będzie poród trudny
Moja w 27tc już miała kilogram i jest zupełnie w normie [emoji4] wszystko jest dobrze!

0d1yhqvkorvfo1vd.png

A ja jestem dalej chora:( Jutro ide znowu do internisty bo mi nie przechodzi.Biore antybiotyk od ok 5dni i strasznie sie martwie czy nie wpłynie on na dziecko.Czy macie jakis naturalny przepis na rozrzedzenie kataru i wydzieliny w oskrzelach?Pije syrop z cebuli i herbate z imbirem miodem i cytryna i nic nie pomaga:(

Biedna jesteś...[emoji11] A próbowałaś inhalacje z pary wodnej? Dodawałam trochę olejku do wody (mięta, sosna, eukaliptus). I jeszcze kładłam skarpetę z gorącą kaszą na zatoki i to tak rozluźniało wszystko w środku.

0d1yhqvkorvfo1vd.png

A ja jestem dalej chora:( Jutro ide znowu do internisty bo mi nie przechodzi.Biore antybiotyk od ok 5dni i strasznie sie martwie czy nie wpłynie on na dziecko.Czy macie jakis naturalny przepis na rozrzedzenie kataru i wydzieliny w oskrzelach?Pije syrop z cebuli i herbate z imbirem miodem i cytryna i nic nie pomaga:(
U nas cuda działają inhalacje :)

5djylbetecfse5n6.png

Ja też się ciągle męczyłam z katarem i kaszlem i radziła sobie nawilżaniem. Ciągle nawilżacz powietrza przy mnie stał gdy miałam gorsze momenty to olejek miętowy wlewalam do zbiorniczka z woda(listki świeżej mięty też sie sprawdziły), sól morska, dużo wody, herbaty np z sokiem z czarnego bzu. Czosnek też ma dobre działanie ale też jest naturalnym antybiotyki to może nie ma co przesadzać.. Nawadnianie, nawilżanie ciągłe i powinno być lepiej.

Też uwielbiam remonty, dwa lata temu zrobiliśmy naszą sypialnię, garderobe i pokój dla przyszłego dziecka, a teraz robimy resztę :-) W ścianach pod tynkiem mieliśmy słomę i igliwie z lasu ;-) to się mega kurzyło. Oczywiscie to że jestem w ciąży przyspieszyło decyzję o dalszym remoncie, nie wyobrażam sobie takiego syfu z małym dzieckiem.
Wczoraj znalazłam za ścianą w łazience stare filmy na szpulach (swoją drogą niezłą skrytka). Okazało się że teść ma jeszcze projektor i pół wieczoru oglądaliśmy filmy jak z kina niemego. Filmy kręcił mój teść 30 lat temu, w roli głównej mój kilku miesięczny mąż i jego rodzinka. Bardzo ciekawe dla mnie było zobaczyć w jaki sposób wyglądała pielęgnacja niemowlaka. Po kąpieli np był najpierw cały wycierany wacikiem nasączonym spirytusem, potem smarowany olejkiem i na to talk albo mąka ziemniaczana ale na całe ciało. Śmialiśmy się że zaraz go wrzucą do pieca bo wyglądał jak ciasto. Spał w łóżeczku pod mega pierzyną w bloku gdzie jest zawsze gorąco, nikt się nie bał że się dziecko udusi czy mu może duszno jest :-) I oczywiście wszyscy palą papierosy w miejscu gdzie jest małe dziecko :-( ciekawe czy to jest powodem tego że mąż ma alergie. Skoro teściowa w ciąży też była non stop w miejscach gdzie się paliło fajki.
Musimy te taśmy teraz zdigitalizować szkoda by było stracić taką pamiątkę.

0d1y3e3kgrmge34s.png

Czeste inhalacje z soli fizjologicznej..parowki nad goraca woda z kropla amolu..

reklama
Biedna jesteś...[emoji11] A próbowałaś inhalacje z pary wodnej? Dodawałam trochę olejku do wody (mięta, sosna, eukaliptus). I jeszcze kładłam skarpetę z gorącą kaszą na zatoki i to tak rozluźniało wszystko w środku.

0d1yhqvkorvfo1vd.png
Nie próbowałam...a taki olejek moge kupić w aptece czy w jakimś sklepie zielarskim?

Do góry