Nie wiedziałam że one są już na drugi dzień trzeba będzie trzymać porządek na chacie [emoji13]u nas położna zwala ci się na głowę dobę po opuszczeniu szpitala , sprawdza szwy i dziecko i takie tam pogaduchy .Potem przychodzi jeszcze kilka razy zważy dziecko , udzieli kilka rad .U mojej znajomej była codziennie przez 2 tyg ale ona miała problemy z dzieckiem , karmienie i coś tam jeszcze plus była samotną matką , pierwsze dziecko bez pomocy rodziny .
reklama
Nie koniecznie u mnie byla 4 czy 5 dni po porodzie a ze to mama przyjaciolki mojej siostry wiedziala ze urodzilam od razuNie wiedziałam że one są już na drugi dzień trzeba będzie trzymać porządek na chacie [emoji13]
cymera
Fanka BB :)
na drugi dzień czasami trzy dni po ,zależy od szpitala .Wizyty te są obowiązkowe ja akurat się cieszę z tego bo miałam już wizyty u 4 położnych i każda z nich to anioł nie człowiek Moje koleżanki bardzo zadowolone z takich wizyt bo doradzą, pomogą i zapewniam że żadna nie będzie sprawdzała nam czy podłoga jest czysta i czy na kuchence obiad ciepły czeka. W Polsce pewnie zależy jak się trafi .Czytam też fora z Irlandii i jeszcze nie zdarzyło mi się znaleźć negatywnej opinii na temat położnej .Nie wiedziałam że one są już na drugi dzień trzeba będzie trzymać porządek na chacie
No i tu jest problem 2 /3 dni mnie nie będzie w domu jak dobrze pójdzie bo w poprzednich po tydzień mnie nie było. Mąż zrobił sobie imprezę i nawet nie posprzątał. Teraz pewnie tego nie zrobi ale czego innego też nie. Zanim to ogarnę z trójką dzieci minie kilka dni.
Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom
Zając Czerwcowy
To tak to u nas jest 2 czy 3 wizyty po porodziea czy jest u was położna która odwiedza was w domu kilka razy po porodzie ? tak z czystej ciekawości pytam
Zając Czerwcowy
Moje dziewczyny coś mówią o baby shower ale kto je tam wie byłoby miło ,) nigdy w czymś takim nie uczestniczylamA tak z innej beczki dziekczyny co sadzicie o " baby shower" Czy ,ktoras kiedys miala? Czy bedziecie cos przygotowywac? I kiedy w ogole robi sie ten baby shower?
Monya81
Jeśli chodzi o położną środowiskową to u mas była po porodzie 3 razy. Wysyłają ją z przychodni, w ktorej zapiszecie dziecko. Jak dla mnie to była bardziej kontrola ( jakie warunki mieszkaniowe, czy karmię piersią, czy nie ma odparzeń , czy pępuszek odpadł i takie tam) niż nauka.
Jeśli chodzi o moją położną prywatną to spotykamy się w okolicach 31 tc. Spotkanie to nie ma nauki pielęgnacji noworodka a raczej ustaleniu planu porodu.
Do szkoły rodzenia się zapiszę - organizowaną przez Szpital św. Zofii....hahaha bo gdzie indziej moja Zośka miałaby się urodzić [emoji12]
Co do gondoli i przewożenia. Można. Moja gondola była do tego dostosowana - miała takie pasy dla dzieciaczka jakie są w leżaczkach. Tu chyba chodzi o jakies sytuacje wyjątkowe kiedy nie ma fotelika a musisz przewieźć. Przejazd nieplanowany taksówka, wizyta u lekarza kiedy fotelik jest w samochodzie taty u niego w pracy i takie tam. My nigdy z tej opcji nie korzystaliśmy , więc nie wiem jak się sprawuje.
Co do baby shower- to ja zawsze byłam przeciwniczką- bo dla mnie to tradycja raczej zza oceanu.
Teraz jednak zastanawiam się czy nie zorganizować.
Dlaczego ?
-ostatnie moje dziecko więc juz potem szansy nie będzie
- zawsze to spotkanie z koleżankami. Rzadko kiedy mam możliwość widzenia wszystkich w jednym miejscu.
-można zorganizować jakies zabawy - typu listy do dziecka od cioć , zakłady kiedy się urodzi, test kompetencyjny dla mamy
-baby shower mimo, że zorganizowane dla przyszłego dziecka to koncertuje się na mamie, a wizyty po porodzie raczej koncentrują się na dziecku
-no właśnie - wizyty po porodzie. Ja nie przepadam za nimi. Najwcześniej chciałabym jakies 2-3 tyg po porodzie i najlepiej w miejscu publicznym- jakiś ogródek, spacer w parku, kawiarnia na powietrzu, piknik. Nie lubię jak mi się ludzie zwalają do domu z zarazkami. Niby na chwilę, a siedzą maksymalnie długo- choć moze to dla mnie długo, bo ja po porodzie przez pierwszy miesiąc szłam spać juz o 19 stej. A wiadomo, że wszyscy nie przyjdą razem więc masz taki maraton odwiedzin przez 2 tygodnie.
- prezenty - zawsze można zrobić listę- ja chyba bym chciała, żeby moi goście zrzucili się na coś większego - elektroniczna niania, mata. Te drobiazgi, ktory każdy przynosi najcześciej juz się ma, albo chciało się kupić inne.
- rączej będę organizowała w 39 tc. Żeby juz czuć oddech porodu na plecach[emoji38]
Jeśli chodzi o moją położną prywatną to spotykamy się w okolicach 31 tc. Spotkanie to nie ma nauki pielęgnacji noworodka a raczej ustaleniu planu porodu.
Do szkoły rodzenia się zapiszę - organizowaną przez Szpital św. Zofii....hahaha bo gdzie indziej moja Zośka miałaby się urodzić [emoji12]
Co do gondoli i przewożenia. Można. Moja gondola była do tego dostosowana - miała takie pasy dla dzieciaczka jakie są w leżaczkach. Tu chyba chodzi o jakies sytuacje wyjątkowe kiedy nie ma fotelika a musisz przewieźć. Przejazd nieplanowany taksówka, wizyta u lekarza kiedy fotelik jest w samochodzie taty u niego w pracy i takie tam. My nigdy z tej opcji nie korzystaliśmy , więc nie wiem jak się sprawuje.
Co do baby shower- to ja zawsze byłam przeciwniczką- bo dla mnie to tradycja raczej zza oceanu.
Teraz jednak zastanawiam się czy nie zorganizować.
Dlaczego ?
-ostatnie moje dziecko więc juz potem szansy nie będzie
- zawsze to spotkanie z koleżankami. Rzadko kiedy mam możliwość widzenia wszystkich w jednym miejscu.
-można zorganizować jakies zabawy - typu listy do dziecka od cioć , zakłady kiedy się urodzi, test kompetencyjny dla mamy
-baby shower mimo, że zorganizowane dla przyszłego dziecka to koncertuje się na mamie, a wizyty po porodzie raczej koncentrują się na dziecku
-no właśnie - wizyty po porodzie. Ja nie przepadam za nimi. Najwcześniej chciałabym jakies 2-3 tyg po porodzie i najlepiej w miejscu publicznym- jakiś ogródek, spacer w parku, kawiarnia na powietrzu, piknik. Nie lubię jak mi się ludzie zwalają do domu z zarazkami. Niby na chwilę, a siedzą maksymalnie długo- choć moze to dla mnie długo, bo ja po porodzie przez pierwszy miesiąc szłam spać juz o 19 stej. A wiadomo, że wszyscy nie przyjdą razem więc masz taki maraton odwiedzin przez 2 tygodnie.
- prezenty - zawsze można zrobić listę- ja chyba bym chciała, żeby moi goście zrzucili się na coś większego - elektroniczna niania, mata. Te drobiazgi, ktory każdy przynosi najcześciej juz się ma, albo chciało się kupić inne.
- rączej będę organizowała w 39 tc. Żeby juz czuć oddech porodu na plecach[emoji38]
Ostatnia edycja:
motylek05
U mnie bylor ok. Tygodnia po porodzie. Ale wczesniej zadzwonila i sie umowilaNie wiedziałam że one są już na drugi dzień trzeba będzie trzymać porządek na chacie [emoji13]
Zając Czerwcowy
An a Ty się zapisałam na połówkowe do mamy ginekolog ?Ja się nie orientuję jak to jest z tą położną,na najbliższej wizycie się dopytam.
Jeżeli chodzi o baby shower to moja koleżanka miała i uważam,że to świetna sprawa. Chciałabym, żeby mi też coś takiego zorganizowano
reklama
Biedronka84
Cześć Dziewczynki
Wreszcie na wolnym od dziś oficjalnie mam L4 Nareszcie nadrobię zaległości
Wszystkiego dobrego dla Was w Nowym Roku, szybkich rozwiązań i zdrowych bobasków
Wreszcie na wolnym od dziś oficjalnie mam L4 Nareszcie nadrobię zaległości
Wszystkiego dobrego dla Was w Nowym Roku, szybkich rozwiązań i zdrowych bobasków