reklama
Aleksandrax
Fanka BB :)
Hej, byłam dziś u Endo i się dowiedziałam że mam Hashimoto :/ ale powiedział że jest opanowane teraz i napewno euthyrox do końca ciazy. Ale doktor jest taki kojąco spokojny ze i mi się ten spokój udzielił i się jakoś nie martwię.
Powodzenia na jutrzejszych wizytach
wroniasta
o co chodzi z tą chorobą? lekarz nic o tym nie wspominał :/ jak się ją diagnozuje? czy poprawne wyniki TSH oznaczają że jest się zdrowym?Hej, byłam dziś u Endo i się dowiedziałam że mam Hashimoto :/ ale powiedział że jest opanowane teraz i napewno euthyrox do końca ciazy. Ale doktor jest taki kojąco spokojny ze i mi się ten spokój udzielił i się jakoś nie martwię.
an93
Wroniasta jeżeli chcesz sprawdzić czy nie masz hashimoto sprawdź sobie przeciwciała antyTPO i antyTG. Nawet mając dobre tsh(zależy co kto przez to rozumie) możesz mieć np hashimoto lub niedoczyność ,dlatego warto sprawdzić zarówno w/w przeciwciała jak i ft3,oraz ft4 ,a nie tylko tsh
Aleksandrax
To jest autoimunnologiczne, organizm wytwarza przeciwciala które atakują tarczyce i doprowadzają do niedoczynności. WychodZi z krwi po zbadaniu tych przeciwciał. Z tego co zdarzylam na szybko wyczytac można to mieć też i nie mieć niedoczynności wtedy się tylko kontroluje tsh co jakiś czas czy się to nie zmienia.o co chodzi z tą chorobą? lekarz nic o tym nie wspominał :/ jak się ją diagnozuje? czy poprawne wyniki TSH oznaczają że jest się zdrowym?
Więc jak masz dobre tsh to masz dobre i się nie martw bo liczy się czy tarczyca pracuje dobrze czy nie
wroniasta
dzięki za info , sprawdzę !Wroniasta jeżeli chcesz sprawdzić czy nie masz hashimoto sprawdź sobie przeciwciała antyTPO i antyTG. Nawet mając dobre tsh(zależy co kto przez to rozumie) możesz mieć np hashimoto lub niedoczyność ,dlatego warto sprawdzić zarówno w/w przeciwciała jak i ft3,oraz ft4 ,a nie tylko tsh
Aleksandrax
No tak masz rację ft3 i ft4 też trzeba.Dopełniając to co napisałam NIE sprawdzamy tylko tsh, bo to nie hormon tarczycy!!!!!!! Dziękuję za uwagę
Aleksandrax
Ale mi ginekolog zleciła ft3 i ft4 dopiero jak tsh wyszło nie takie :/ i d3 też miałam pierwszy raz w życiu zlecone. Taka diagnostyka.
reklama
an93
No niestety ciężko u lekarzy(przynajmniej u większości) dostać skierowanie na ft3 i ft4, sama musiałam na wlasną rękę robić,bo lekarz stwierdził,że nie potrzebuje.. i ,że na d3 Ci dała to też rzadko spotykane hehAle mi ginekolog zleciła ft3 i ft4 dopiero jak tsh wyszło nie takie :/ i d3 też miałam pierwszy raz w życiu zlecone. Taka diagnostyka.