reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowe mamy :)

My po wczorajszej wizycie u pediatry mamy już wprowadzać pomalutku wszystko co po 4 miesiącu :tak: (jadłyśmy tylko marchewkę ,jabłko i kaszkę bezsmakową)
co do alegrii kontaktowej to powiem wam ,że Gabrysia tak miała w 3 miesiącu ,że tarła oczka i okazało się,że to od tulipanów ..ale uwaga ! reagowała tak tylko na czerwone i różowe :tak: robiłam eksperymenty i jak tylko wniosłam do domu tulipki w tym kolorze to było tarcie oczu ...na żółte nie reagowała..na róże też nie...Lekarka powiedziała nam ,że to jeszcze za wcześnie na stwierdzenie czy Gabrysia ma na nie uczulenie ,bo jest po prostu za mała i dlatego może tak jeszcze reagować na wszelkie zapachy czy pyłki ..
A to spryciula, hehehe, widać czerwone i różowe Jej nie pasują i tyle :DDD

Dziewczyny, a jakie dania kupujecie najchetniej? i jakich firm?
u nas przewaza bobovita i hipp na razie marchew, jablko i mixy tychze, a z gerbera czasem tylko i glownie deserki.

a ze sciaganiem mleka idzie mi coraz slabiej :-( niedlugo powrot do pracy, a wyglada na to, ze nie bede miala co niani zostawic
U nas po czytaniu składników został hipp, do nestle mam powazna awersje, wiec gerbera unikamy. Wydaje sie, ze to hipp ma najwiecej sloiczkow "BIO", a ja tylko takie jeszcze podaje :)

Zaczynamy dokarmianie ,właśnie wróciłyśmy od lekarza i niestety zatrzymała jej się waga od 3 tygodni nie przytyła nic.Kupiłam marchewkę gerbera,marchwekę z ziemniakami hippa i zupkę jarzynową gerbera.W tej jarzynowej jest marchewka ,ziemniaki i pietruszka.Zaczniemy od samej marchewki.Wydaje mi się ,że tak będzie najlepiej.Tylko zastanawiam się ile jej łyżeczek dac na początek.Może ze 3 czy więcej?Kupiłam też kleik ryżowy ale u mnie ze ściąganiem masakra ale popróbuję.
Ja podawalam na poczatek jablka to najpierw pol lyzeczki, potem lyzeczka itd itp. Ale teraz to juz podaje 4-5 lyzek nowosci, a nastepnego dnia 7-8, potem pol sloiczka i po 5-6 dniach juz caly :)

reklama
Gabrysia zjadła już marchewkę oczywiście nie cały słoik ale dałam jej troszkę.Pierwsze dwie łyżeczki to było zdziwienie a potem chciała więcej.Jestem zaskoczona ,że tak dobrze jej poszło oby tylko nie zaszkodziło.

Najlepiej jest zacząć wprowadzać posiłki jednoskładnikowe ;-) ja na początek dałam 3 łyżeczki marchewki, następnego 6 i później pół słoiczka...

Ja podawalam na poczatek jablka to najpierw pol lyzeczki, potem lyzeczka itd itp. Ale teraz to juz podaje 4-5 lyzek nowosci, a nastepnego dnia 7-8, potem pol sloiczka i po 5-6 dniach juz caly :)

nam sie jeszcze nigdy pol sloiczka nawet nie udalo kilka mini lyżeczek i tyle :-(

Tomkowi z łyżeczki nic nie smakuje:no:Już nawet kupiłam jakąś zupkę jarzynową..i tak samo pluje po kilku łyżeczkach! Ani kaszka, ani owoce, ani warzywa:no:
Za to z butelki wypije kaszkę..no i tu mam problem..
robię mu przed spaniem kaszkę mleczno ryżową...na 180 ml wody wsypuję 8 miarek od mleka ..kaszki! Dziś zrobiłam 210 wody i tyle samo miarek i całe to wypił i chciał jeszcze:szok:
Nie wiem teraz czy mu robic więcej..mleka z kleikiem wypijał 150 góra..a kaszki 210 ma mało..
boję się że mu się porozciąga w brzuchalku i będzie miał potem mało mojego mleka:eek:

I co dawać czy nie dawać..a jak dawać to ile?

Mały żarłoczek z Tomeczka;-)
Faktycznie 210 kaszki to sporo....
Spróbuj zmniejszac porcje np do 180.

dziewczyny mam pytanko do Was,bo Stas jadł cały czas kaszkę i nie było problemu bardzo mu smakowała(był chwilowy bunt ale minąl) i wczoraj wieczorem po zjedzeniu kaszki poznije kąpiel i zaczął pic cycusia i nagle zwymiotował kaszke, dzis myslłam ze wczoraj zjadł za duzo dałam mu mniej i mielismy zaraz miec kąpiel i tez troszke zwymiotował kaszki. Zastanawiam sie czy za duzo zjadł czy co?
jutro mu juz nie dam kaszki dam mu kleik ale zastanawiam sie do czego tak sie stało?
ile Wy dajecie swoim malenstwom gęstej kaszki?

dziewczyny mam pytanko do Was,bo Stas jadł cały czas kaszkę i nie było problemu bardzo mu smakowała(był chwilowy bunt ale minąl) i wczoraj wieczorem po zjedzeniu kaszki poznije kąpiel i zaczął pic cycusia i nagle zwymiotował kaszke, dzis myslłam ze wczoraj zjadł za duzo dałam mu mniej i mielismy zaraz miec kąpiel i tez troszke zwymiotował kaszki. Zastanawiam sie czy za duzo zjadł czy co?
jutro mu juz nie dam kaszki dam mu kleik ale zastanawiam sie do czego tak sie stało?
ile Wy dajecie swoim malenstwom gęstej kaszki?

Ja daje 130 ml:tak:

A tak wogole to moj synus przez 2 dni nie robil kupki:no:wczesniej nie bylo problemu,zawsze byla zadka i zawsze minimum 1 dziennie:tak:no ale skoro jest spokojny,nie ma bolesci to chyba nie ma co sie martwic co?

Ja daje 130 ml:tak:

A tak wogole to moj synus przez 2 dni nie robil kupki:no:wczesniej nie bylo problemu,zawsze byla zadka i zawsze minimum 1 dziennie:tak:no ale skoro jest spokojny,nie ma bolesci to chyba nie ma co sie martwic co?
ja dałam dzis 100ml a wczesniej jadł wiecej i było ok, a dajesz gęstą czy moze taka ze podajesz butleką? bo ja podaje łyzeczka
a co do kupki u nas tez dwa dni nie było ale tez nie ma bolesci a ni nic kiedys tez mu sie tak zdazało..chociaz ostatni czasu zawsze kupka jest raz dziennie

reklama
Mały żarłoczek z Tomeczka;-)
Faktycznie 210 kaszki to sporo....
Spróbuj zmniejszac porcje np do 180.

Do wczoraj dawałam 180 i też zasypiał bez problemu...tylko zawsze sie budzi o tej 1.30!
Więc tak pomyślałam że może jak więcej dostanie to dłużej pośpi....:eek:
Ale jeżeli to jest za dużo dla półrocznego dziecka to oczywiście nie będę mu tyle dawać....
a może więcej tych miarek kaszki wsypać...bo jak ją pije to ona nie jest super gęsta....
kurcze nie znam się bo Hani nigdy tak kaszki nie podawałam..ona teraz wypija max 210 mleka..a i tak często zostawi....

Do góry