reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowe mamy :)

jesli chodzi o gluten to zrobię tak samo.kiedyś było mniej alergików i mniej tego syfu i dzieci były zdrowsze ;-)
co do kleiku,to robicie go na mleku ściągniętym przez was??myslałam,że na modyfikowanym trzeba robic.
wybaczcie ale jestem zupełnie zielona :-(najgorsze,że w Irlandii pediatra nie bada dziecka tylko zwykły lekarz rodzinny - lekarz gp.niby od wszystkiego a tak naprawdę jak się ktoś zna na wszystkim to nie zna się na niczym :crazy:

A powiedzcie mi jak poznac że maluch nie przybiera na wadze??
ważycie wasze dzieciaczki codziennie??

Ja robie na modyfikowanym:tak:nie lubie sciagac mleka:no:
Jesli chodzi o wage to ja np waze sie sama,potem wchodze na wage z malym,roznica to jego waga,robie to raz w tygodniu:tak:

MARTA fajnie ze jestes zadowolona,mam nadzieje ze bedzie to dobra niania.

reklama
A ja mam pytanie
szukałam dziś kaszki do picia(chyba któraś pisała ze jest z bebilonu)ale nie znalazłam więc kupiłam zwykłą mleczno ryżową z bobovity
i...czy można ją podać przez butelkę zamiast mleka przed spaniem?
lub..jeśli dam mu np o 19 tą kaszkę łyżeczka..i wiadomo że dużo nie zje to potem jak pije o 20 to dać samo mleko..czy mogę dodać kleik?

zapycha tak samo,ale kaszka lepsza??.
Pierwsze próby to najlepiej z kleikiem:tak:

dobre podejście ;-) nie kazdego stac na to,żeby płacic niani m-c przed,ale jak widac to się sprawdza,bo na pewno zauważyłabyś gdyby coś było nie tak.

No tak, oczywiście w tą kwestię musiała sie moja teściowa wtrącić, że po co, że wystarczyłoby żeby dwa dniwczesniej przyszła itd. Ale ja uważam, że na dziecku się nie oszczędzi. Ta kobieta bedzie wiecej czasu spędzała z moim dzieckiem niż ja, więc musze ta osobe poznać.

AGA ja robie tak:
Okolo 18 daje mu troszke cyca (wtedy przychodzimy zazwyczaj ze spaceru na ktorym spi)
O 19 z minutami robie kaszke mleczno ryzowa,ja wlewam 130 ml wody i dosypuje 5 miarek kaszki,na poczatku pije z butelki (z powiekszona dziurka w smoczku) a pod koniec kiedy jest juz gesciejsze daje mu łyzeczka:tak:zjada wszystko:tak:
O 20 kapiel a po kapieli cycus i spanko;-)

Aga myslę że i kaszkę i kleik na kolację to trochę za dużo;-)
u nas o 18-30 jest kasza podawana łyżeczką bo gęstą robię, o 19 kąpiel i po kąpieli cycuś i lulu:tak:

Tylko że Tomek dziś np tej kaszki zjadł strasznie mało! Był już zmęczony i nie chciał za bardzo jeść łyżeczką :( Ale to mogę ją zrobić do butelki i podać zamiast mleka z kleikiem?

co do kleiku,to robicie go na mleku ściągniętym przez was??myslałam,że na modyfikowanym trzeba robic.
wybaczcie ale jestem zupełnie zielona :-(najgorsze,że w Irlandii pediatra nie bada dziecka tylko zwykły lekarz rodzinny - lekarz gp.niby od wszystkiego a tak naprawdę jak się ktoś zna na wszystkim to nie zna się na niczym :crazy:

A powiedzcie mi jak poznac że maluch nie przybiera na wadze??
ważycie wasze dzieciaczki codziennie??
.
ja robie na sciagnietym, bo dziecko ze skaza i chociaz mam mleko dla alergikow to malej za bardzo nie pasuje.
a waze dziecko jak Kopciuszek, no i przy okazji szczepień w przychodni . jak bylo bardzo zle z tym przybieraniem to kazali mi co tydzien przychodzic na wazenie.

z kleikiem robie tak samo jak marta100: po 18 gesty lyzeczka, 19 kapiel, a po niej cyc.
chyba ze dziecko bardzo zmeczone to kleik z butli
Dziewczyny, macie jakis sposob na pranie tej cho*ernej marchewki. Zapieram, namaczam, a i tak zolte plamy. w domu staram sie ubierac jeden zmasakrowany juz ciuszek na karmienie, ale na wyjazdach juz probuje sobie radzic tylko ze sliniakiem i pielucha, a to nie zawsze wychodzi :-(

A ja mam pytanie
szukałam dziś kaszki do picia(chyba któraś pisała ze jest z bebilonu)ale nie znalazłam więc kupiłam zwykłą mleczno ryżową z bobovity
lub..jeśli dam mu np o 19 tą kaszkę łyżeczka..i wiadomo że dużo nie zje to potem jak pije o 20 to dać samo mleko..czy mogę dodać kleik?

kaszka do picia jest z nestle w kartoniku troche droga
na wypady moze byc

reklama
wybaczcie ale jestem zupełnie zielona :-(
.

Ja też robię na modyfikowanym, bo na moim on nie chciał zgęstnieć. Ktoś tu pisał, że właśnie na naturalnym on się nie zagęści. Ale jak chcesz, to spróbuj.

A ja mam pytanie

Ja też szukałam wczoraj tej kaszki i też nie znalazłam. Kupiłam za to Nestle ryżowa. Mleko trzeba dodać, bo nie ma w niej. Nie chciałam jeszcze brać smakowych. Niech się najpierw oswoi z kaszką. Ale to podam, jak skończymy to opakowanie kleiku. Ja chcę to podać butelką. Nie wyobrażam sobie trochę karmienia dziecka przed snem łyżeczką. Raz że się cała ubrudzi (po kąpieli!), a dwa że ile to będzie trwało? A mała zwykle jest już głodna po kąpieli to się tylko wścieknie.

Wczoraj zapodałam kleik przed samym snem i znowu lipa. Budziła się tak samo, jak bez kleika. Czyli u nas on na 100% nie zdaje egzaminu (tydzień sprawdzania). Ale mam nadzieję, tak jak Eliza pisała, że kaszka to zmieni :-).

Do góry