reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowe mamy :)

reklama
to tak spróbuje... dzięki:-)

a wiecie co, wczoraj jechaliśmy na działkę i zrobiłam Stasiowi herbatkę jabłkową z melisą nigdy jej nie pił ale pomyslałam ze moze w aucie mu sie zachce pic a ja bede prowadzic to tata mój mu da...a cały czas pamietałam jak to u niego w butelką ale sie okazało ze z chęcia wypił herbatke na działce i to z butelki przypasowała mu butelka Dr Brown antykolkowa...

Daję mu przed bo gęsty kleik to treściwe jedzonko i mógłby go brzuszek boleć...
ja daje też przed kapielą ,bo tak jak już kiedyś pisałam Mała nie chce z butli a łyżeczką po kąpieli dawać jest niewykonalne, bo ona jest zmęczona, głodna i zła...więc przedf kapielą kaszka ...tak z godzinkę przed a po jeszcze dojada cyca i jest gites ;)))

Mdm to co napisałaś jest potwierdzeniem tego co pisałyśmy, że każda z nas najlepiej swoje dziecko zna i trzeba zdać się na swoja intuicję.
Ja zaczynam rozszerzanie diety od lekkich potraw, czyli troszkę kleiku, jabłuszko, owoce, na zupki tez przyjdzie kolej.
No i skoro masz alergiczne dziecko to faktycznie lepiej powstrzymać się z glutenem.

No a u nas kolejna super nocka, zasnął o 19-30 i pierwsza pobudka o 5 była:tak: no i śpi do tej pory. Kocham ten kleik:-D:-D:-D
no właśnie a ja wczoraj zrobiłam eksperyment i nie dałam kaszki na noc i miałam pobudki wkółko...chyba z 5 i puste,wydojone do zera cyce :/...więc już nie eksperymentuje tylko daje tą kasze lub kleik i koniec :tak:

Ja wczoraj zwazylam swojego malego i chyba malo mi przybral bo w prawie miesiac 300g,czy wam sie wydaje ze malo czy ja tylko sobie tak mysle?No i druga sprawa to to ze budzi mi sie coraz czesciej w nocy:eek:nie wiem czy jest glodny czy po prostu chce cyca:confused2:doradzcie dziewczyny co zrobic,czy spróbowac dac kleiku?Tylko ze kolejny problem to taki ze on nie chce pic z butelki:-(no i mi nie widzi sie odciagac mleka bo tego nie nawidze:no:czy dac mu na sztucznym i z lyzeczki?
Jak ty to robisz Marta?Co poradzicie?
Kochana to dokładnie jak u nas ! Gabrysia też mało przybrała -w ciągu miesiąca niecałe 500gr...poza tym dokładnie jak u Ciebie zaczeła się budzić w nocy po pare razy a już od dawna przesypiała całą noc :tak: intuicja podpowiadała mi,że trzeba rozszerzyć dietę..poszłam do pediatry i tylko to potwierdziła...500gr to przymało jak na miesiąc...no i te pobudki też ewidentnie wskazaywały na to,że dziecko jest głodne :tak:
a z butelki mojej też się odwidziało a wcześniej jadła pięknie, więc karmie łyżeczką niestety...zjada ok 40ml. kaszki przed kąpielą ok.19.30, kapiel 20.30 a po kąpieli dojada z cyca i jest extra...tym sposobem zaczeło wszystko wracać do normy :tak:
...aaaa i zaczełam dawać już marchewkę i jabłuszko :tak:

Ostatnia edycja:
;)
No i powiedziała, że to ja znam dziecko najlepiej więc żebym przede wszystkim kierowała się własnym rozsądkiem i intuicją, a nie tabelkami :)
dokładnie to powiedziała mi moja ciocia ,która jest pediatrą :tak: i tym się kieruję :tak: tym bardziej,że 3pediatrów potwierdziło,że w 5miesiącu to spokojnie mam już podawać inne rzeczy :tak:

przy okazji wczorajszego szczepienia okazalo sie , ze mala znowu za malo przybiera (100g przez 3 tyg.) no i kazala nam pediatra wprowadzic jeden staly posilek- zaczac od przecieru warzywnego.i do dawac do tego lyzeczke kaszki glutenowej
dzisiaj jednak rozmawialam z pediatra ze szpitala i kazal wprowadzic najpierw soki, potem owoce, potem warzywa i kleik ryzowy albo sinlac a z glutenem wstrzymac sie do 10 miesiaca (szczegolnie , ze maluch z alergią). za 2 tyg. kolejne wazenie i jesli nadal slabo z przyrostem masy ciala to badanie moczu i usg brzucha.
w poradni laktacyjnej trzecia wersja, ale oni tam maja fanatyczne nastawienie do karmienia piersią :-)
chyba jutro sprobuje z kleikiem ryzowym do wieczornego posilku.
co z glutenem zrobie jeszcze nie wiem.
kieruj się intuicją ! ja bym na Twoim miejscu zaczeła dawać kaszkę lub kleik...po mału zaczynając od paru łyżeczek...przy kaszce pediatra zaleciła nam jabłuszko żeby nie było problemów z wypróżnianiem :tak: nam gluten kazano w 6mc ,ale nie mamy problemów (odpukac) z alergiami,wiec nie poradze...

Mdm to co napisałaś jest potwierdzeniem tego co pisałyśmy, że każda z nas najlepiej swoje dziecko zna i trzeba zdać się na swoja intuicję.
Ja zaczynam rozszerzanie diety od lekkich potraw, czyli troszkę kleiku, jabłuszko, owoce, na zupki tez przyjdzie kolej.
No i skoro masz alergiczne dziecko to faktycznie lepiej powstrzymać się z glutenem.

No a u nas kolejna super nocka, zasnął o 19-30 i pierwsza pobudka o 5 była:tak: no i śpi do tej pory. Kocham ten kleik:-D:-D:-D
hmmma kiedy zamierzasz dwać zupkę ?...my narazie od tygodnia dajemy kaszkę..ponad tydzień jabłuszko i marchewkę...nic się nie działo i tak myślałam żeby już dania dwuskładnikowe wprowadzić- jakas marchewka z ziemniakiem albo zupka właśnie,ale sama nie wiem czy już czy jeszcze poczekać ?

reklama
Do góry