reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowe mamy :)

Kleik super sprawa :-D:-D:-D Też musialam zacząć zagęszczać bo mi się Weroniczka w nocy zaczęła wybudzać. Teraz ostatnie karmienie ok. 20:30, zasypia koło 21:00 i śpi do 5:00-5:30.
Dziewczyny, mam pytanie. Ile ściągacie z jednej piersi? Wracam do pracy 10 maja i z małą zostanie babcia. Myślałam, żeby ściągać pokarm, ale z biedą ściągam 80-100 ml. Nie wiem jak to jest, bo mój głodomor mały najada się a je dużo, bo na noc potrafi wciągnąć 230ml kaszki.
Myślałam, żeby zastąpić jej posiłek mleczny kiedy będę w pracy deserkiem albo zupką, tylko trochę obawiam się zostawiać karmienie babci. Póki co mała je ładnie z łyżeczki, nie wpycham jej na siłę zupki, jeżeli nie chce. Boję się, żeby przy babci nie zraziła się do łyżeczki. Niestety trochę trudno babci wytłumaczyć, że dziecko upomni się kiedy jest głodne i nie trzeba mu wpychać nic na siłę, a jeżeli marudzi nie zawsze domaga się jedzenia.

reklama
U nas też już po kleiku ;-) dałam na początek malutko bo tylko 1 łyżeczkę na 50ml mleczka, żeby Maciek oswoił się i tak się zajadał, że jak skończył to krzyczał, że chce więcej :laugh2:
Na noc dałam mu do butli 2 łyżeczki i w sumie wypił 150ml mleczka z kleikiem i nie chciał już doładowania i co??!!?? spał do 4.30 i 7.30 :szok: Chwała kleikowi... mam nadzieję, że to nie tak jednorazowo i dzisiaj będzie podobnie ;-)
A co do ściągania to u mnie jest kiepsko bo z jednej piersi ściągam około 30-50ml, ale wydaje mi się, że coś jest nie tak i ta przyssawka laktatorowa do piersi chyba jest na jakiś większy rozmiar bo często słyszę, że mi laktator powierze zasysa, mimo że moja pierś jest maxymalnie wepchana:wściekła/y:, i przez to nie odciąga mleka a jak naciskam pierś ręką to leci :baffled:

U nas też już po kleiku ;-) dałam na początek malutko bo tylko 1 łyżeczkę na 50ml mleczka, żeby Maciek oswoił się i tak się zajadał, że jak skończył to krzyczał, że chce więcej :laugh2:
Na noc dałam mu do butli 2 łyżeczki i w sumie wypił 150ml mleczka z kleikiem i nie chciał już doładowania i co??!!?? spał do 4.30 i 7.30 :szok: Chwała kleikowi... mam nadzieję, że to nie tak jednorazowo i dzisiaj będzie podobnie ;-)
:

Oj korcisz mnie korcisz. Ja już chyba też wkrótce wprowadzę kleik, bo mam po mału dość tych nocnych pobudek, a wydaje mi się, ze to ewidentnie z głodu się wybudza, bo zawsze je, jak dam jej cyca.

Ja wczoraj zwazylam swojego malego i chyba malo mi przybral bo w prawie miesiac 300g,czy wam sie wydaje ze malo czy ja tylko sobie tak mysle?No i druga sprawa to to ze budzi mi sie coraz czesciej w nocy:eek:nie wiem czy jest glodny czy po prostu chce cyca:confused2:doradzcie dziewczyny co zrobic,czy spróbowac dac kleiku?Tylko ze kolejny problem to taki ze on nie chce pic z butelki:-(no i mi nie widzi sie odciagac mleka bo tego nie nawidze:no:czy dac mu na sztucznym i z lyzeczki?
Jak ty to robisz Marta?Co poradzicie?

Ja wczoraj zwazylam swojego malego i chyba malo mi przybral bo w prawie miesiac 300g,czy wam sie wydaje ze malo czy ja tylko sobie tak mysle?No i druga sprawa to to ze budzi mi sie coraz czesciej w nocy:eek:nie wiem czy jest glodny czy po prostu chce cyca:confused2:doradzcie dziewczyny co zrobic,czy spróbowac dac kleiku?Tylko ze kolejny problem to taki ze on nie chce pic z butelki:-(no i mi nie widzi sie odciagac mleka bo tego nie nawidze:no:czy dac mu na sztucznym i z lyzeczki?
Jak ty to robisz Marta?Co poradzicie?

Bo ja wiem? Podobno dzieci już teraz tak szybko nie będą przybierać, jak wcześniej, no ale sama nie wiem, ile to powinno być?
Widzę, że mamy podobny problem z wybudzaniem. Ja sobie wymyśliłam, że na początku spróbuję dać z łyżeczki malutką ilość, tak jak ktoś tu podał łyżeczkę kleiku na 50 ml mleka i dam chyba na modyfikowanym, bo nie chce mi się ściągać, a potem dam cyca i zobaczymy, co z tego wyniknie.

ja nawet gdybym chciala cokolwiek podac na modyfikowanym to bym nie wiedziala na jakim.. prubowalam juz 3 chyba czy 4 rodzaje i po kazdym Majka ma problemy z brzuszkiem.. nawet jak odbije to potem wypierdziec sie nie potrafi a o kupie juz nie wspominajac.

Sylwia, nam lekarka powiedziała, że Maciek mało przybiera na wadze a przytyło mu się 500g w 6tyg. Ja chętnie też podałabym na modyfikowanym bo nienawidzę ściągać, ale mały jest prawdopodobnie alergikiem pokarmowym po nas i dlatego podaje mu na swoim...
Wczoraj około 18 dałam mu łyżeczką rozdrobnioną 1 łyżeczkę kleiku na 50ml mleka i wsunął ze smakiem :tak: Tylko było mu mało więc go doładowałam :-D No a wieczorkiem zjadł z butli 150ml + 2 łyżeczki kleiku i ładnie przespał nockę ;-)
Dzisiaj dam mu o 18 bardziej zagęszczone mleczko a wieczorem takie samo jak wczoraj i zdam jutro relacje czy to nie 1-dniowa odmiana :laugh2:

To fakt, że nie ma co oczekiwać, że dzieci będą już tak na wadze przybierać, teraz ten wzrost powolny będzie, jednak ja uważam, że częste pobudki w nocy świadczą o tym, że dziecko sie nie najada, to znak, że czas i pora na urozmaicenie diety. Nasze szkraby maja juz ponad 4 miesiące, niektóre 5.
Kopciuszku ja robie różnie, czasami dodaje kleiku do odciągniętego mleczka ale ostatnio leń się zrobiłam i rozrabiam 60 ml mleka mod Nan1 i dodaje do tego kleik:-) Karmie go tak godzinke przed kąpielą, po kapieli dostaje jeszcze cycusia na noc. No i ta metoda jak dotąd jest najskuteczniejsza.

ja tez wyprobowałam kleik ale chyba za mało zjadł tak mi sie wydaje a co wy o tym myślicie dziewczyny?
bo dałam mu o 19:30 kleiku około 50 ml dość gęste i popił piersią obudził sie o 1 i na dostał jesc i wciągnał wszystko co było w cycusiu i poznije ok 4 znów głodny i zjadł duzo... wiec chyba na noc musze wiecej dawac;bo widziałam ze Wasze dzieci potrafia wypic duzo wiecej i spią... my teraz bedziemy eksperymentowac z kleikiem zeby wkoncu spał całą noc....

reklama
maarta100
Odp: Cycowe mamy :)
To fakt, że nie ma co oczekiwać, że dzieci będą już tak na wadze przybierać, teraz ten wzrost powolny będzie, jednak ja uważam, że częste pobudki w nocy świadczą o tym, że dziecko sie nie najada, to znak, że czas i pora na urozmaicenie diety. Nasze szkraby maja juz ponad 4 miesiące, niektóre 5.
Kopciuszku ja robie różnie, czasami dodaje kleiku do odciągniętego mleczka ale ostatnio leń się zrobiłam i rozrabiam 60 ml mleka mod Nan1 i dodaje do tego kleik:biggrin2: Karmie go tak godzinke przed kąpielą, po kapieli dostaje jeszcze cycusia na noc. No i ta metoda jak dotąd jest najskuteczniejsza.

Marta Ty mu dajesz kleik przed kąpielą?
ja myslałam ze po kąpieli i widzisz moze wtedy bedzie spac... ;-)

Do góry