reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowe mamy :)

dziewczyny powiedzcie mi tak z innej beczki czy bierzecie jakies witaminki jak karmicie

Ja biorę Feminatal N. Brałam go całą ciążę i lekarz stwierdził, że można go brać też podczas karmienia. Jest tam dużo różnych witamin i składników a co najważniejsze żelazo, bo podobno po skończeniu 4 m-ca dzieci wyczerpały już cały zapas zgromadzony w czasie ciąży. Ja w ogóle wcześniej brałam też samo żelazo Tardyferon, a to dlatego, że miałam go bardzo mało po porodzie. A teraz tylko Feminatal N.

kleik ryżowy nie ma glutenu- tak samo jak kukurydziany. :)
co do nocek to u nas ciagle jak u noworodka-co 2 góea 3 godz pobudka. A od 6 juz nie spimy

Dzięki za odpowiedź!

reklama
A ja mam takie pytanie- piłyście coś alkoholowego już? Bo ja od czasu do czasu napiję się pół lampki wina i widzę, że nic się nie dzieje. No ale lepiej nie przesadzać, dlatego rzadko mi się zdarza. Piję też niekiedy Karmi malinowe, no ale to bezalkoholowe. :happy:

dziewczyny powiedzcie mi tak z innej beczki czy bierzecie jakies witaminki jak karmicie
Mnie po ciąży został Prenatal, więc biorę jak mi się przypomni, raz na kilka dni.
A ja mam takie pytanie- piłyście coś alkoholowego już? Bo ja od czasu do czasu napiję się pół lampki wina i widzę, że nic się nie dzieje. No ale lepiej nie przesadzać, dlatego rzadko mi się zdarza. Piję też niekiedy Karmi malinowe, no ale to bezalkoholowe. :happy:
Ja już zaliczyłam Redsa, zaczęłam zaraz po nakarmieniu, następne jedzonko to mleczko mod i dopiero potem znowu cyc, czyli jakieś 5-6h od spożycia.

dzieki dziwczyny za info dotyczace witaminek bo ja biore jak mi sie przypomni ale postanowiłam od dzis ze bede regularnie brac- zobaczymy co wyjdzie ;-) bo włosy mi wypadają jak zwariowane pomimo ze biore jakies witaminy na włosy to chyba mały i tak wysysa ze mnie wszyskie witaminy :-)

dzieki dziwczyny za info dotyczace witaminek bo ja biore jak mi sie przypomni ale postanowiłam od dzis ze bede regularnie brac- zobaczymy co wyjdzie ;-) bo włosy mi wypadają jak zwariowane pomimo ze biore jakies witaminy na włosy to chyba mały i tak wysysa ze mnie wszyskie witaminy :-)

Ja przestałam łykac witaminy i od razu włosy mi zaczęły wyłazić:-(

Ja przestałam łykac witaminy i od razu włosy mi zaczęły wyłazić:-(

dziewczyny gdzieś czytałam, nie wiem czy to nie pisała któras z nas? że w czasie ciazy włosy nie wypadaja prawie wcale przez hormony a po ciaży gospodarka sie normuje i wypadaja tez te, ktore miały wypaść w ciązy..
ja witamin nie biore.
i redsa pije:) wczesniej tez juz piłam piwko, od razu po karmieniu na sen.

tak ja to napisałam bo wyczytałam w necie... ale u mnie ten stan z wypadaniem juz trwa i trwa i jestem przerazona ze łysa zostanę....

Schematy żywienia są te same tylko niektórzy pediatrzy ciągle trzymają się starego systemu z późniejszym wprowadzaniem glutenu. Ja tam ryzykować nie zamierzam i dam małej trochę glutenu wg schematu- nie wcześniej niż w 5 i nie później niż w 6 miesiącu.
Badania pokazują że znacznie zmniejsza to ryzyko celiakii a wczoraj pytałam pediatrę i usłyszałam że właściwie nie wiadomo czemu tak się dzieje ale z jej doświadczenia zawodowego wynika że to działa- rzeczywiście jest znacznie mniej przypadków uczulenia na gluten.
Resztę innych posiłków zamierzam dać po ukończeniu 6 miesiecy. Po skończonym 5 miesiącu łyżeczka kaszki mannej dziennie. No i oczywiście trzeba pamiętać żeby zanim podamy gluten jakiś tydzień wczesniej zacząć dawać kleik ryzowy żeby dziecko się przyzwyczaiło
No tak, ale jest napisane w tych zaleceniach schematowych, ze u dzieci karmionych tylko cycem gluten po 4. miesiącu czyli w 5. rozpoczętym, a u dzieci na mieszanym/butelkowym od 5. skończonego. Czyli wychodzi,ze ja powinnam juz kupic jakas kaszke. Czy jak napisalyscie najpierw kleik (przylaczam sie do pytania czy zwykly czy mozna jakis smakowy) przez pare dni ? Czy tylko jednorazowo kleik i potem juz kaszke ? Jestem zielona :-) Pomocy!

Nie, nic nie brałam w ciąży i nic nie biorę nadal :) Mam dużo zapasów tu i ówdzie i z pewnością w razie potrzeby wszsytkei witaminki da się tam znaleźć;-))))))

reklama
Ja też czasami wypiję..czytałam że musi być minimum 3 h przerwy żeby takie pół lampki wyparowało:tak:
No tak, ale jest napisane w tych zaleceniach schematowych, ze u dzieci karmionych tylko cycem gluten po 4. miesiącu czyli w 5. rozpoczętym, a u dzieci na mieszanym/butelkowym od 5. skończonego. Czyli wychodzi,ze ja powinnam juz kupic jakas kaszke. Czy jak napisalyscie najpierw kleik (przylaczam sie do pytania czy zwykly czy mozna jakis smakowy) przez pare dni ? Czy tylko jednorazowo kleik i potem juz kaszke ? Jestem zielona :-) Pomocy!

Nie, nic nie brałam w ciąży i nic nie biorę nadal :) Mam dużo zapasów tu i ówdzie i z pewnością w razie potrzeby wszsytkei witaminki da się tam znaleźć;-))))))

Purchawko..najlepiej dać kaszkę manną jako pierwszy posiłak glutenowy..kleik ryżowy nie ma glutenu:tak:

Do góry