reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowe mamy :)

dziewczyny powiedzcie mi tak z innej beczki czy bierzecie jakies witaminki jak karmicie

Ja biorę Feminatal N. Brałam go całą ciążę i lekarz stwierdził, że można go brać też podczas karmienia. Jest tam dużo różnych witamin i składników a co najważniejsze żelazo, bo podobno po skończeniu 4 m-ca dzieci wyczerpały już cały zapas zgromadzony w czasie ciąży. Ja w ogóle wcześniej brałam też samo żelazo Tardyferon, a to dlatego, że miałam go bardzo mało po porodzie. A teraz tylko Feminatal N.

kleik ryżowy nie ma glutenu- tak samo jak kukurydziany. :)
co do nocek to u nas ciagle jak u noworodka-co 2 góea 3 godz pobudka. A od 6 juz nie spimy

Dzięki za odpowiedź!

reklama
A ja mam takie pytanie- piłyście coś alkoholowego już? Bo ja od czasu do czasu napiję się pół lampki wina i widzę, że nic się nie dzieje. No ale lepiej nie przesadzać, dlatego rzadko mi się zdarza. Piję też niekiedy Karmi malinowe, no ale to bezalkoholowe. :happy:

dziewczyny powiedzcie mi tak z innej beczki czy bierzecie jakies witaminki jak karmicie
Mnie po ciąży został Prenatal, więc biorę jak mi się przypomni, raz na kilka dni.
A ja mam takie pytanie- piłyście coś alkoholowego już? Bo ja od czasu do czasu napiję się pół lampki wina i widzę, że nic się nie dzieje. No ale lepiej nie przesadzać, dlatego rzadko mi się zdarza. Piję też niekiedy Karmi malinowe, no ale to bezalkoholowe. :happy:
Ja już zaliczyłam Redsa, zaczęłam zaraz po nakarmieniu, następne jedzonko to mleczko mod i dopiero potem znowu cyc, czyli jakieś 5-6h od spożycia.

dzieki dziwczyny za info dotyczace witaminek bo ja biore jak mi sie przypomni ale postanowiłam od dzis ze bede regularnie brac- zobaczymy co wyjdzie ;-) bo włosy mi wypadają jak zwariowane pomimo ze biore jakies witaminy na włosy to chyba mały i tak wysysa ze mnie wszyskie witaminy :-)

dzieki dziwczyny za info dotyczace witaminek bo ja biore jak mi sie przypomni ale postanowiłam od dzis ze bede regularnie brac- zobaczymy co wyjdzie ;-) bo włosy mi wypadają jak zwariowane pomimo ze biore jakies witaminy na włosy to chyba mały i tak wysysa ze mnie wszyskie witaminy :-)

Ja przestałam łykac witaminy i od razu włosy mi zaczęły wyłazić:-(

Ja przestałam łykac witaminy i od razu włosy mi zaczęły wyłazić:-(

dziewczyny gdzieś czytałam, nie wiem czy to nie pisała któras z nas? że w czasie ciazy włosy nie wypadaja prawie wcale przez hormony a po ciaży gospodarka sie normuje i wypadaja tez te, ktore miały wypaść w ciązy..
ja witamin nie biore.
i redsa pije:) wczesniej tez juz piłam piwko, od razu po karmieniu na sen.

tak ja to napisałam bo wyczytałam w necie... ale u mnie ten stan z wypadaniem juz trwa i trwa i jestem przerazona ze łysa zostanę....

Schematy żywienia są te same tylko niektórzy pediatrzy ciągle trzymają się starego systemu z późniejszym wprowadzaniem glutenu. Ja tam ryzykować nie zamierzam i dam małej trochę glutenu wg schematu- nie wcześniej niż w 5 i nie później niż w 6 miesiącu.
Badania pokazują że znacznie zmniejsza to ryzyko celiakii a wczoraj pytałam pediatrę i usłyszałam że właściwie nie wiadomo czemu tak się dzieje ale z jej doświadczenia zawodowego wynika że to działa- rzeczywiście jest znacznie mniej przypadków uczulenia na gluten.
Resztę innych posiłków zamierzam dać po ukończeniu 6 miesiecy. Po skończonym 5 miesiącu łyżeczka kaszki mannej dziennie. No i oczywiście trzeba pamiętać żeby zanim podamy gluten jakiś tydzień wczesniej zacząć dawać kleik ryzowy żeby dziecko się przyzwyczaiło
No tak, ale jest napisane w tych zaleceniach schematowych, ze u dzieci karmionych tylko cycem gluten po 4. miesiącu czyli w 5. rozpoczętym, a u dzieci na mieszanym/butelkowym od 5. skończonego. Czyli wychodzi,ze ja powinnam juz kupic jakas kaszke. Czy jak napisalyscie najpierw kleik (przylaczam sie do pytania czy zwykly czy mozna jakis smakowy) przez pare dni ? Czy tylko jednorazowo kleik i potem juz kaszke ? Jestem zielona :-) Pomocy!

Nie, nic nie brałam w ciąży i nic nie biorę nadal :) Mam dużo zapasów tu i ówdzie i z pewnością w razie potrzeby wszsytkei witaminki da się tam znaleźć;-))))))

reklama
Ja też czasami wypiję..czytałam że musi być minimum 3 h przerwy żeby takie pół lampki wyparowało:tak:
No tak, ale jest napisane w tych zaleceniach schematowych, ze u dzieci karmionych tylko cycem gluten po 4. miesiącu czyli w 5. rozpoczętym, a u dzieci na mieszanym/butelkowym od 5. skończonego. Czyli wychodzi,ze ja powinnam juz kupic jakas kaszke. Czy jak napisalyscie najpierw kleik (przylaczam sie do pytania czy zwykly czy mozna jakis smakowy) przez pare dni ? Czy tylko jednorazowo kleik i potem juz kaszke ? Jestem zielona :-) Pomocy!

Nie, nic nie brałam w ciąży i nic nie biorę nadal :) Mam dużo zapasów tu i ówdzie i z pewnością w razie potrzeby wszsytkei witaminki da się tam znaleźć;-))))))

Purchawko..najlepiej dać kaszkę manną jako pierwszy posiłak glutenowy..kleik ryżowy nie ma glutenu:tak:

Do góry