reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowe mamy :)

reklama
Schematy żywienia są te same tylko niektórzy pediatrzy ciągle trzymają się starego systemu z późniejszym wprowadzaniem glutenu. Ja tam ryzykować nie zamierzam i dam małej trochę glutenu wg schematu- nie wcześniej niż w 5 i nie później niż w 6 miesiącu.
Badania pokazują że znacznie zmniejsza to ryzyko celiakii a wczoraj pytałam pediatrę i usłyszałam że właściwie nie wiadomo czemu tak się dzieje ale z jej doświadczenia zawodowego wynika że to działa- rzeczywiście jest znacznie mniej przypadków uczulenia na gluten.
Resztę innych posiłków zamierzam dać po ukończeniu 6 miesiecy. Po skończonym 5 miesiącu łyżeczka kaszki mannej dziennie. No i oczywiście trzeba pamiętać żeby zanim podamy gluten jakiś tydzień wczesniej zacząć dawać kleik ryzowy żeby dziecko się przyzwyczaiło

my juz mamy za sobą gluten po pół łyzeczki ugotowanje kaszki manny dawalismy w mleczku i odpukac do dzis nic sie nie dzieje...robilismy wg naszego pediatry ale co lekarz to inna opinia....
ale musze powiedzic ze nasz mały to prawdziwy cycoholik jak kiedys pisała Marta... jabłuszko dobre ale cycek jego przyjeciel najlepszy ;-)

Ostatnia edycja:
ja tez bym sie wykonczyla jakbym miala co 3godz wstawac! jak na poczatku raz w nocy o 3 wstawalam to myslalam,ze padne a co dopiero pare razy ...

No a ja tak mam od jakiś dwóch tygodni. Choć wcześniej też miałam ze dwie pobudki- jedną o 3 a drugą koło 6. Mam nadzieję, że małej się to unormuje za jakiś czas.

To jak to w końcu jest ? W schemacie żywienia sporządzonym przez jakąś tam radę żywieniową ustalone jest żeby wprowadzać gluten po 4 miesiącu. To dlaczego lekarze mówią, żeby wprowadzać po 6. ? Przecież ktoś kto ustala te schematy to chyba musi wiedzieć co robi. Ja rozumiem,ze lekarz ma doswiadczenie itd, ale czy faktycznie wie wiecej od tych co ustalaja te schematy ? Juz sama nie wiem. Ja bylam w sumie u 3ech pediatrow roznych i kazdy w roznych kwestiach twierdzi cos innego. I jak tu nie zgłupiec ? Ustaliliby wspolna wersje i byloby lepiej :)))

ty

Mój pediatra właśnie mówił, że można od 4-5 m-ca wprowadzać gluten. TZn że to są te najnowsze zalecenia? Bo kompletnie się nie orientuję jeśli chodzi o rozszezranie diety.

Resztę innych posiłków zamierzam dać po ukończeniu 6 miesiecy. Po skończonym 5 miesiącu łyżeczka kaszki mannej dziennie. No i oczywiście trzeba pamiętać żeby zanim podamy gluten jakiś tydzień wczesniej zacząć dawać kleik ryzowy żeby dziecko się przyzwyczaiło

Dzi ęki za informację. W takim razie muszę zaopatrzyć się w kleik ryżowy. A właściwie dlaczego od niego zacząć? Przecież tak na chłopski rozum to i kleik ryżowy i kaszka manna są z glutenem no nie?????? I czy ten kleik ryżowy ma być czysty czy z jakimiś dodatkami może być typu np. banan?

ale nastapił przełom i 2 dzień ŚPI ZNOW CAŁĄ NOC-od 21.30 do 6 zje i spi do 9 :))) i przy takim systemie cyce są pełne mleka:tak: je może i rzadziej ,ale konkretnie :tak:...może to był ten skok rozwojowy cały u niej...
Ajć, jak ja ci zazdroszczę tych nocek ;-) U nas ten skok trwa coś za długo, więc to raczej w naszym przypadku kiepskie mleko :-(
U nas nadal doOpa :-( Macol wypił przedwczoraj z butli 150ml + doładowanie i wstawał znowu co 3h :wściekła/y: Wczoraj dałam samego cyca i wstawał co 2h :laugh2:
Na dodatek o 5 stwierdza, że ma dość spania i zaczyna swój dzień :baffled:

Co do rozszerzenia diety to ja umówiłam się z pediatrą w przyszły poniedziałek... teoretycznie nie powinniśmy nic wprowadzać do 6miesiąca, ponieważ obydwoje z mężem jesteśmy alergikami pokarmowymi, ale Maciek przez 1,5miesiąca przybrał na wadzę tylko 500g... dodatkowo te nieprzeszpane nocki, więc wydaje mi się, że to moje mleko jest kiepskiej jakości i Macol po prostu się nie najada :-(

kleik ryżowy nie ma glutenu- tak samo jak kukurydziany. :)
co do nocek to u nas ciagle jak u noworodka-co 2 góea 3 godz pobudka. A od 6 juz nie spimy

Dzi ęki za informację. W takim razie muszę zaopatrzyć się w kleik ryżowy. A właściwie dlaczego od niego zacząć? Przecież tak na chłopski rozum to i kleik ryżowy i kaszka manna są z glutenem no nie?????? I czy ten kleik ryżowy ma być czysty czy z jakimiś dodatkami może być typu np. banan?
Kilka postów wczesniej napisałam dlaczego zaczynamy od kleiku ryżowego;-):tak: Na poczatek dajemy sam bez dodatków.
No i jak Lajtway napisała kleik jest bezglutenowy.

ja wpadłam na pomysł bo juz sama nieiwem co z tym spaniem ze po kapieli dam cycka jak zawsze a na nastepne karmienie ok 24 sciagnę melko i dodam kleiku moze poskutkuje :-)
opowiem jutro co i jak

reklama
dziewczyny powiedzcie mi tak z innej beczki czy bierzecie jakies witaminki jak karmicie
Ja nie biorę:no: staram się zdrowo odżywiać:laugh2: Piję tylko herbatkę laktacyjną Hippa i tam są podobno jakieś witaminy ;-)

ja wpadłam na pomysł bo juz sama nieiwem co z tym spaniem ze po kapieli dam cycka jak zawsze a na nastepne karmienie ok 24 sciagnę melko i dodam kleiku moze poskutkuje :-)
opowiem jutro co i jak
Koniecznie daj znać bo moje eksperymenty póki co kończą się pobudką co 2-3h :laugh2:

Do góry