reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowanie i butelkowanie - czyli karmienie naszych pociech

reklama
Hejka.
Widzę ze temat laktacji itp mocny.
Powiem Wam jak jest u nas bo wcale nie bło rózowo. mój Leo dwa dni jechał na butli i na mleku nan bo pierwszy dzień ja po cc a drugi byłam tak osłabiona i tak odwodniona że miałam zakaz karmienia ( sama pod kroplówkami leżałam) . Jak wreszcie zaczęliśmy cycem to sie okazało ze sie już małody nauczył ssać z butelki i tak samo próbował jeśc z cyca. która ma doświadczenie wie ze dziecko inaczej musi buzię układać do butli a inaczej do cyca. dzięki temu stymulował mi laktację ale nie ściągał z piersi. Już po 2 dniach zafundował mi zastój i gorączkę. Powoli z jego naerwami uczyliśmy sie jak ma łapać , jak ssać . Laktator w ruch ale nie ściągał dobrze taki już był zastój. wtedy też kupiłam smoczek calma i karmiłam tym odciągniętym z tego smoka. Wyszliśmy na prostą ;)
Na koniec dostałam radę od położnej żeby nie dawać smoczka bo mój mały znów moze mieć problemy z cycem jak sie na smoka nastawi. więc nie dajemy.
są dzieci co butla - cyc luzik ,ale są takie co podanie butli kończy karmienie cycem. Trzeba samemu rozważyć jakie sie ma priorytety i co sie chce.
Na szczęście nie dokarmiam , tylko cyc. Ja sporo pije wody, czasem jakiś sok. Ba nawet czuję po 1,5 godzinie od karmienia ze cyce robią sie twarde i pełne ;) Stanik muszę wymienić bo mi sie zwiększyły o 2 rozmiary odkąd karmimy.

U nas tez roznie bywa z karmieniem. W dzien maka je tak co 2.5 godz ale przeważnie z jednego cyca I to tez dosc krotko... tez mam czasem wrazenie ze sie nie najada bo przeciez krotko pije (tak po 10-15 min max) No ale potem śpi wiec juz sama nie wiem. W przerwach miedzy karmieniami jeszcze sciagam laktatorem. Średnio bylo 120ml z obu piersi ale jak mala dzis zasnela w dzien na dluzej to sie uzbieralo 180ml wiec chyba ok...
Troche sie jenak obawiam o nocki bo wtedy ssie co 3-4 godz I mimo ze mocno to tez krotko I zasypia. .. Ostatnie wazenie miala na 2tyg I wtedy przybrala 480g od wyjscia ze szpitala. ..Kolejna kontrola za 2tyg I wtedy sie okaze..

Anbas przez 10-15 min dziecko spokojnie się najada. ja już pisałam że mój czasem je nawet krócej niż te 10min ale widać po nim że nabiera ciałka więc się nie martwię
Anisen czyli udało się nauczyć młodego cycania? czy ściągniętym karmisz?

Anbas dziecko ma ssac powyzej 5 minut zeby sie najesc. Ma byc tak ze na poczatku ssie dosc mocno pozniej coraz delikatniej az samo odchodzi pd piersi, jak rak jest to sie najada. Ile czasu trwa u Ciebie sciaganie laktatorem? Dziecko ssie, ciagnie efektywniej wiec szybciej sie naje niz Ty sciagniesz. Jak dziecko wisi dluzej tovalbo sie nie najada albo ma wieksza potrzebe ssania i z cyca robi smoka.
Ja wogle w szoku jestem ze karmisz co 2, 5 gi jeszcze tyle sciagasz miedzy karmieniami. Ja sciagnelam raz 90 ml. I to tylko dla tego ze 2 cyce mialam pelne na ful a maly z jednego zjadl.
Teraz maly na mnie duzo wisi wiec pewnie jak sie unormuje to znowu cos sciagne... chcialabym z 10 woreczkow zamrozic...

Karmię cycem, nie ściągam. dziecko to najlepszy laktator ;) udało sie nauczyć jak ma jeść . Jeszcze co jakiś czas zdarza sie ze łapie np za płytko ale wsadzam palec w kąciki ust, wypuszcza i próbujemy ponownie łapanie. jak tylko zlapie dobrze je ślicznie.

U mnie w nocy do 1,5 godziny jedzenie. Na razie notorycznie nie dospana. A do tego co kamienie to kupa i siku.

ja tez nie odciagam laktatorem bo nie mam potrzeby, tzn nigdzie sie nie wybieram na razie,a powedzcie mi ile takie zamrozone mleczko trzymacie w takiem zamrazarce lodowkowej? moje piersi tez nie sa zbyt twarde ale jak dzisiaj sciagnelam laktatorem z takiej wydawalo sie pustej piersi to zeszlo mi 90ml ale byla juz pozniej pusta. a sciagalam dlatego ze jade jutro do katowic do kliniki okulistycznej z malym i nie iwem czy bede miala gdzie malego nakarmic, bo nie wiem jakie beda warunki, a nie lubie karmic gdy wszystkie oczy patrza a niektore sa zbulwersowane

Co do pobudek nocnych: mój średnio co 2h je, ale potrafi i co 1h i co 4h... i jak tu moje piersi mają kumać cokolwiek... wiecznie tryskają mlekiem... na wszelki wpadek :angry: Dziś pierwsza noc, w której wstał po 4h i po 3h...zalalałam koszulę, prześcieradło (na szczęście mam nieprzemakalne) i miałam 2 tetrowe pieluchy włożone w koszulę nocną na wszelki wypadek, które oczywiście calusieńkie do wyrżnięcia aż....ale wstawać i odciągać nie będę:baffled:

Anisen: super,że się udało nauczyć Leo pipć z cyca - wiem, że jak dziecko butlę pozna to ciężko z tym...
Dona: olać ludzi - niech się bulwersują:-D
Anbas: mój jada od 5 góra do 10 minut to już jest max kompletny - dłużej nie ssie i nawet jakbym chciała to sobie nie da włożyć cyca do buzi. Ale widzę że tyje w oczach - drugi podbródek ma już, więc widać i po 5 minutach się najada...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Agagsm no ja dzis cobgodzine w n8cy karmilam jak nie czesciej a w dzien co poltorej sie domaga juz ahhh... jak zrobi dluzsza przerwe to odciagne tylko ja sawsze sie zastanawiam czy jak odciagne a on po chwili sie obudzi j mleka nie bedzie ehh ...

Anisen moj mimo ze butelke w buzi mial raz 2 dni temu to i tak czasem zle cyca zlapie...albo wogle zlapac nie moze, a najgorzej mu jak piers pelna zacznie leciec i jest sliska i mu ucoeka..musze wycierac i probowac przystawiac, czasem nawet 10 razy ehh.
A smoczka daje czasem tylko ze on jeszcze zanim smoka dostal to mial taki problem.

reklama
Akuku jak pierś jest pełna i twarda to najpierw trochę odciągam ręcznie żeby sie zrobiła otoczka miększa a dopiero potem go przystawiam. Łatwiej mu złapać , nie denerwuje sie a do tego każdy kolejny raz jest mu jakby łatwiej .
A w razie co to ja z czystym sumieniem polecam butelkę ze smoczkiem calma.

Do góry