reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ćwiczenia w ciąży

Ja w początkowych miesiącach biegałam (zdrowa ciąża, nie zagrożona). Biegałam zanim zaszłam w ciążę i po poczytaniu o wszystkich za i przeciw uznałam, że nie ma powodu by rezygnować. Nie były to oczywiście sprinty, ale spokojny, 4 - 5 km trucht. Obecnie (koniec 6 msc.) już nie biegam, bo jednak odczuwam dyskomfort - brzuch ciąży do dołu napinając więzadła, poza tym... odczuwam także dyskomfort psychiczny: obawiam się np. upadku na brzuch, który mógłby być dla dziecka groźny a tego za nic nie chcę ryzykować.

Przerzuciłam się na to na spokojniejszą formę ruchu tj. jogę, która jest rewelacyjna zawsze i również w ciąży. Przygotowuje do porodu, pomaga uniknąć typowych dolegliwości ciążowych jak np. skurcze czy bóle kręgosłupa. Polecam!

Taniec także, ale raczej już wyłącznie kameralnie w domu z brzuchem między mną a tatą dziecka, czyli taniec we troje:-)

Ćwiczenia z hantlami także ale wyłącznie na mięśnie nóg, klatki piersiowej o ograniczone obciążenie w porównaniu z tym co przed ciążą.

No i pływanie! Też rewelacja w ciąży, bo wszak ruch a nie obciąża i ryzyko kontuzji właściwie rzadne.

Więc generaanie sposobów by w ciąży nie zgnuśnieć;-) jest wiele, niemniej trzeba je pewnie nieco zweryfikować...

reklama
Ja też jestem osobą aktywną i w zasadzie do samego porodu ćwiczyłam. Ciąża to nie choroba i naprawdę warto się ruszać. Łatwiej jest rodzić, mniej przybiera się na wadze, szybciej wraca się do formy po porodzie, sport obniża ciśnienie, które w ciąży jest często podwyższone, lepiej czujemy się psychicznie, można wyeliminować ból pleców i ryzyko żylaków. Korzyści można by mnożyć. Jeżeli wcześniej było się aktywnym nie trzeba z tego rezygnować, ale też nie jest za późno, aby zacząć ćwiczyć. Nie chcę wchodzić w szczegóły co moża robić w poszczególnych okresach ciąży, a można więcej niż się może wydawać, ale jeśli kogoś to zainteresuje, służę pomocą. Byłam instruktorką fitness, więc to co na ten temat wiem nie jest wyssane z palca;-)

A tymczasem mogę polecić płytę "Aktywne 9 miesięcy". Przedstawiony tam program ćwiczeń może wykonywać każda kobieta w prawidłowo przebiegającej ciąży do samego porodu, zachęcam:-)

Ja polecam aqua aerobic dla kobiet w ciąży. Rewelka!!!!! Do tego ja od 4-go miesiąca ciąży ćwiczyłam (kręgosłup i kolana), bo i przed ciążą miałam pewne problemy. Chodziłam też czasami na masaż kręgosłupa i to było prawdziwe błogosławieństwo:tak::tak::tak: Wszystko skumulowane bardzo pomogło:-D

przyznam ze ja bardzo lubie sie ruszac, teraz jedynie chodze na basen i czasem na silke pojezdzic na rowerku stacjonarnym i przydala by mi sie jakas odmiana. Myslalam o jakies plycie dvd ale nie chcialam ryzykowac - wole cos sprawdzonego :-)

Witam serdecznie przyszłe i obecne mamy :)
Jestem studentką Wydziału Rehabilitacji Ruchowej i piszę pracę magisterską na
temat " Wpływu ćwiczeń i masażu na dolegliwości bólowe kręgosłupa u kobiet w ciąży".
Uprzejmie proszę Panie o pomoc w wypełnieniu ankiet.
Ankiety mają charakter anonimowy i są przeprowadzone w celach badawczych i służą poszerzeniu wiedzy o tym szczególnym okresie życia kobiety. Wyniki zostaną wykorzystane w pracy magisterskiej, która powstaje na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.
Dziękuje za poświęcony czas!
Ajurweda:-)

Link do ankiety:

http://www.ankietka.pl/survey/show/...iwosci-bolowe-kregoslupa-u-kobiet-wciazy.html

Ostatnia edycja:
Ja mam tydz. do terminu i jeszcze na rowerze jezdze a ostatnio bylam na basenie i bylo bardzo fajnie:tak::tak:. Mysle ze jezeli z ciaza wszystko w porzadku to mozna uprawiac sport do konca oczywiscie wszystko w miare rozsadku:happy:

reklama
Ja dzis wyczytalam w M jak mama ze w majowym numerze bedzie plytka z cwiczeniami dla mamus:)
a tak poza tym to witam:)

Do góry