reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa

Spokojnie. 106 to nie tragedia.
W krwi na pewno było mniej.

W ogóle ostatnio robiłam krzywą cukrową i z palca z glukometru miałam 116 a z krwi wynik 84.
Lekarz powiedział, że normalne są takie rozbieżności bo z palca jest krew kosmowkowa (czy jakoś tak) a z żyły jest żylna i to dwa różne materiały do badania...

A czy Wasi lekarze tez mówią żeby zmieniać glukometr co roku?
Mam z pierwszej ciąży bo mialam cukrzycę, glukometr ma dwa lata, teraz jestem w 9tc i mierze cukier ze względu na cukrzycę w pierwszej ciąży.
Wychodziło mega wysoko, mega....
Lekarz kazał mi kupić nowy glukometr i różnica jest np 110 z nowego a 180 ze starego...
Z palca to jest krew włośniczkowa 🙃🙃 i rzeczywiście potrafią być spore rozbieżności między tą krwią a żylną

reklama
Czy to normalne że już przy końcówce 35 tydzień dziś tak ciężko kontrolować ta cukrzycę ? Wszytsko mi wywala, boję się cokolwiek zjeść.. dziś na śniadanie twarożek i pół bułki żytniej i cukier 160.. normalnie ręce opadają 🤦‍♀️ ten wskaźnik glukozy z sensora mam 5.9% 🥲

Czy to normalne że już przy końcówce 35 tydzień dziś tak ciężko kontrolować ta cukrzycę ? Wszytsko mi wywala, boję się cokolwiek zjeść.. dziś na śniadanie twarożek i pół bułki żytniej i cukier 160.. normalnie ręce opadają 🤦‍♀️ ten wskaźnik glukozy z sensora mam 5.9% 🥲
Chyba niestety tak... U mnie skończyło się wywołaniem, bo już trudno było to ogarnąć (do tego doszły ogromne spadki na czczo).

Tak, czym wyższa ciąża tym cukry bardziej świrują.
Do tego w chorobie np. zawsze też jest masakra - możesz nie czuć się chora, ale jak tam jakieś wirusy sobie krążą w organizmie to też będzie to wpływało na cukry, nawet przed czy bez objawów :(

Chyba niestety tak... U mnie skończyło się wywołaniem, bo już trudno było to ogarnąć (do tego doszły ogromne spadki na czczo).
W którym tygodniu ? Co
Ile miałaś wizyty u diabetologa? Ja niby następna mam 09.01 ale chyba jak tak dalej będzie to zadzwonię co mam robić 😢 bo na czczo one są dobre jak nie zjem na noc nic dziś np 87 a potem wywala i nie chce to schodzić 😭

W którym tygodniu ? Co
Ile miałaś wizyty u diabetologa? Ja niby następna mam 09.01 ale chyba jak tak dalej będzie to zadzwonię co mam robić 😢 bo na czczo one są dobre jak nie zjem na noc nic dziś np 87 a potem wywala i nie chce to schodzić 😭
38+5. Byłam u ginekologa niecałe 3 tygodnie wcześniej i wybrałam najbliższy moźliwy termin, żeby już się tym jak najkrócej martwić. Ale ja też miałam nadciśnienie, które zaczęło się zachowywać podobnie jak cukry, więc wskazań było więcej. Wizyty u diabetologa co miesiąc, do tego codzienna kontrola przez aplikację i wiadomości co tydzień. Dla niej to wywołanie z powodu wahań cukròw nie było absolutnie konieczne, ale wolałam posłuchać ginekologa.

38+5. Byłam u ginekologa niecałe 3 tygodnie wcześniej i wybrałam najbliższy moźliwy termin, żeby już się tym jak najkrócej martwić. Ale ja też miałam nadciśnienie, które zaczęło się zachowywać podobnie jak cukry, więc wskazań było więcej. Wizyty u diabetologa co miesiąc, do tego codzienna kontrola przez aplikację i wiadomości co tydzień. Dla niej to wywołanie z powodu wahań cukròw nie było absolutnie konieczne, ale wolałam posłuchać ginekologa.
Ok dzięki, ja ginekologa mam 08.01 zobaczymy co mi powie ale moja gino zdaje się na zdanie diabetologa w związku z cukrzyca 😢 martwię się, do tej pory dzidzia rośnie dobrze nie jest za duża ale przerażają mnie te cukry 😢 i ten wskaźnik 5.9 też na granicy jest 🤦‍♀️ jeszcze jakbym serio sobie folgowała ale ja naprawdę tego pilnuję tej diety i insulinę biorę na noc a tu i tak cukry z dupy. 😬

Ok dzięki, ja ginekologa mam 08.01 zobaczymy co mi powie ale moja gino zdaje się na zdanie diabetologa w związku z cukrzyca 😢 martwię się, do tej pory dzidzia rośnie dobrze nie jest za duża ale przerażają mnie te cukry 😢 i ten wskaźnik 5.9 też na granicy jest 🤦‍♀️ jeszcze jakbym serio sobie folgowała ale ja naprawdę tego pilnuję tej diety i insulinę biorę na noc a tu i tak cukry z dupy. 😬

A sprawdzasz paskami ketony w moczu?

reklama
Pod koniec to już rzeczywiście trudno jest czasem to opanować... 😖. Je się to samo, a efekt zupełnie inny! Mój syn też miał paranetry OK, urodził się ważąc 3,2 kg. Ale wszystko to jednak okupione pracą no i stresem...

Do góry