reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

reklama
Nie kazdy diabetolog mowi o keto paskach. W poprzedniej ciazy nie musialam badac wiec to zalezy od lekarza ale oczywiscie mozesz mu powiedziec ze chcesz. Nie powinien Ci odmowic:-) mam te same co sadness keto diastix one badaja i ketony i glukoze w moczu.

Wychodzą Ci czasem ketony?
Jakie masz zalecenie?Ponoć żeby jeść jeszcze później.
Ja to ciągle mogę jeść tylko teraz nie mam za bardzo co :D Jakoś monotonnie.

A co do ciepłych rąk, jak ja mam zimne to znaczy,że jestem/będę chora :p

Wychodzą Ci czasem ketony?
Jakie masz zalecenie?Ponoć żeby jeść jeszcze później.
Ja to ciągle mogę jeść tylko teraz nie mam za bardzo co :D Jakoś monotonnie.

A co do ciepłych rąk, jak ja mam zimne to znaczy,że jestem/będę chora :p

Malutkie tak jak pisalam 0.5 kiedy zjem jedna kromke przed samym snem(21:30-22.00), jak wciagne dwie kromki to rano 0 zalezy czy mam sile zjesc 2 czy nie. Badam co 3-4 dni. Niestety cukrzyca w ciazy to monotonia bo dbasz aby Ci cukry nie wybily i unikasz tego co je podbija. W poprzedniej ciazy lekarka o 3 w nocy kazala mi cos przekasic, ale jak pomyslalam ze musze wstac zjesc i umyc zeby, to pomyslalam ze ją chyba potentegowało :-) kazdy diabetolog inny ale generalne zasady zazwyczaj sa te same :-) a Twoje zalecenia?

Dzis sprawdzilam pierogi ruskie i niestety 150, ale jak zjem z kapusta i grzybami to ladne 130 wiec ja sobie na pewno na wigilii dziobne :-)

Malutkie tak jak pisalam 0.5 kiedy zjem jedna kromke przed samym snem(21:30-22.00), jak wciagne dwie kromki to rano 0 zalezy czy mam sile zjesc 2 czy nie. Badam co 3-4 dni. Niestety cukrzyca w ciazy to monotonia bo dbasz aby Ci cukry nie wybily i unikasz tego co je podbija. W poprzedniej ciazy lekarka o 3 w nocy kazala mi cos przekasic, ale jak pomyslalam ze musze wstac zjesc i umyc zeby, to pomyslalam ze ją chyba potentegowało :-) kazdy diabetolog inny ale generalne zasady zazwyczaj sa te same :-) a Twoje zalecenia?

Dzis sprawdzilam pierogi ruskie i niestety 150, ale jak zjem z kapusta i grzybami to ladne 130 wiec ja sobie na pewno na wigilii dziobne :-)

Chyba na szkoleniu było o tej kromce chleba przed samym snem właśnie ale do końca się nie skupiałam. Dopytam na wizycie bo taka prezentacja i gadka to był jednak słaby przekaz informacji.

A ja zjadłam dzisiaj obiad z ziemniakami (gotowane sporo wcześniej i wstawione do lodówki ) i glukoza 99.
To pierogi chyba jak pizza(jeszcze tego nie wiem heh). Pierogi ponoć można z dużym talerzem warzyw i oby nie 10 sztuk:D
Akurat ja nie jem za bardzo ale zastanawiam się czy nie zrobić kilku sztuk z mąki orkiszowej 2000.
I jakiś sernik dobry. A blok czekoladowy z herbatnikami pełnoziarnistymi i z ksylitolem, ciekawe co będzie.

Wstałam rano do labu, zmierzyłam z palca i glukoza 82, po ok 40 min byłam w labie- glukoza w labie 83 :eek:

I to jest wynik robiony do ginekologa.. czyli spojrzy i stwierdzi super 🤷‍♀️
A ja już pod opieką diabetologa.. to się porobiło.
Niestety mam problem bo ketony w moczu wychodzą mi zarówno z paska jak i w labie-50mg! Czy to znaczy,że powinnam jeść jeszcze później niż 20?Zasypiam 23 ale śpię bardzo źle.
Mam w notatkach zjeść ser żółty/jogurt naturalny. Wczoraj zjadłam trochę skyru,a i tak są. Zasypiam 23 ale śpię bardzo źle.
Macie na to sposób? bo do wizyty oszaleję.

Wstałam rano do labu, zmierzyłam z palca i glukoza 82, po ok 40 min byłam w labie- glukoza w labie 83 :eek:

I to jest wynik robiony do ginekologa.. czyli spojrzy i stwierdzi super 🤷‍♀️
A ja już pod opieką diabetologa.. to się porobiło.
Niestety mam problem bo ketony w moczu wychodzą mi zarówno z paska jak i w labie-50mg! Czy to znaczy,że powinnam jeść jeszcze później niż 20?Zasypiam 23 ale śpię bardzo źle.
Mam w notatkach zjeść ser żółty/jogurt naturalny. Wczoraj zjadłam trochę skyru,a i tak są. Zasypiam 23 ale śpię bardzo źle.
Macie na to sposób? bo do wizyty oszaleję.

Tak. Nie jedz nabialu na noc. Nabial plata figle. I tak zjedz przed samym snem okolo 22:30 np kromke z szynka zeby organizm nie glodowal bo to ze masz 83 to nie do konca super wynik jesli sa tak duze ketony, ewidentnie maluszek chce w nocy cos wiecej niz nabial ktory jak wspomnialam - plata figle. Mi pierwsza diabetolog radzila zjesc kabanosa o 3 w nocy. I moim zdaniem dobrze ze jestes pod opieka diabetologa :-)

Tak. Nie jedz nabialu na noc. Nabial plata figle. I tak zjedz przed samym snem okolo 22:30 np kromke z szynka zeby organizm nie glodowal bo to ze masz 83 to nie do konca super wynik jesli sa tak duze ketony, ewidentnie maluszek chce w nocy cos wiecej niz nabial ktory jak wspomnialam - plata figle. Mi pierwsza diabetolog radzila zjesc kabanosa o 3 w nocy. I moim zdaniem dobrze ze jestes pod opieka diabetologa :-)

Hej, dzięki! Chciałam napisać, że to du.. nie wynik.Najniżej miewałam zwykle 86 :>
A widzisz ten jogurt to mam w notatkach,a zupełnie mi to nie pasowało. Aczkolwiek zjadłam go po kolacji jajko+kiełbaska+kromka chleba.
Postaram się zjeść coś później i zobaczymy.
Strasznie mnie stresują te ketony, za przeproszeniem jak nie jedno to drugie 😔

Hej, dzięki! Chciałam napisać, że to du.. nie wynik.Najniżej miewałam zwykle 86 :>
A widzisz ten jogurt to mam w notatkach,a zupełnie mi to nie pasowało. Aczkolwiek zjadłam go po kolacji jajko+kiełbaska+kromka chleba.
Postaram się zjeść coś później i zobaczymy.
Strasznie mnie stresują te ketony, za przeproszeniem jak nie jedno to drugie 😔

A kiedy wizyta u diabetologa?
Probuj, probuj roznych kombinacji bo jak dojdziesz do wyniku 83 i ketonow 0-5 to wtedy odetchniesz z ulga:-)
Ja zawsze mam 2xkanapke przy lozku wlasnie na 'dobranoc'🤭

A kiedy wizyta u diabetologa?
Probuj, probuj roznych kombinacji bo jak dojdziesz do wyniku 83 i ketonow 0-5 to wtedy odetchniesz z ulga:-)
Ja zawsze mam 2xkanapke przy lozku wlasnie na 'dobranoc'🤭
w piątek!
hemoglobine glikowana mam 5,2
w ciąży się to bada? w sumie miałam zleconą i zrobioną po raz pierwszy.
Nie głodzę się, nawet podjadam słodkie- ilości raczej znikome, a te wyniki tylko martwią w tej sytuacji.
Bo serio rozumiem coraz mniej.

reklama
w piątek!
hemoglobine glikowana mam 5,2
w ciąży się to bada? w sumie miałam zleconą i zrobioną po raz pierwszy.
Nie głodzę się, nawet podjadam słodkie- ilości raczej znikome, a te wyniki tylko martwią w tej sytuacji.
Bo serio rozumiem coraz mniej.

Uroki ciazowe... :-))) poczekaj w spokoju do wizyty i sie cos wyjasni :-)

@Nath096 jak wizyta u lekarza?

Do góry