reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa

Zgadzam się z tym co napisałaś. Słodkie lubi podbić cukier nie po 1h jak mamy zlecone mierzyć...
Glukometr tak jak napisałaś ma granice błędu zarówno w jedną jak i druga stronę...

A jeszcze co do mierzenia...
Rozmawiałam o tym z diabetlog. Nawet przed chwilą miałam taka sytuację.
Mierze cukier 70. Myślę "niemożliwe" (jestem przed obiadem i nie miewam takich cukrów). Mierze ponownie 93.
Spytałam diabetolog jak to jest. I wiecie co mi powiedziała? Że krwi musi być "sporo", i musi mieć ciemny kolor. Jak ledwo nakłujemy i jeszcze co gorsza na siłę wyciśniemy i jej jest mało to te wyniki mogą być takie. I faktycznie przy mojej próbie gdzie było 70 tej krwi było malutko bo byłam na spacerze i zmarzlam...

Nie wiem ile w tym prawdy ale coś jest skoro w tym samym czasie na tym samym Glukometrze inne wyniki.

Zbadać cukier po słodkim to też żaden problem.
Ale skoro jem co 2,5 h i badam co godzinę po każdym (trochę dla siebie bo to początki a nie do dzienniczka) to nie ma takich momentów żebym miała jednak te kosmiczne skoki, a to one są niebezpieczne.
U mnie w poradni dopiero po 3 za wysokich wynikach np. na czczo(czyli 3 dni) jest prośba o kontakt.

Krwi musi być sporo bo jak jest mniej to zwyczajnie mi nie ścieka po tym pasku przez co jestem zmuszona kłuć kolejny palec. Ale to są moje początki więc mam nadzieję,że dalej będzie lepiej.

reklama
Tak, w instrukcji korzystania z glukometru też jest o tym mowa, żeby nie wyciskać krwi, bo wtedy krew miesza się z limfą i wynik jest niemiarodajny.
A wiecie dlaczego jest niemiarodajny? bo ten płyn zawiera cukier( edukatorka o tym opowiadała).
No to póki co nie analizuję tych przypadków bo ani nie wyciskam ani nie mam wysokiego cukru 🤷‍♀️

A wiecie dlaczego jest niemiarodajny? bo ten płyn zawiera cukier( edukatorka o tym opowiadała).
No to póki co nie analizuję tych przypadków bo ani nie wyciskam ani nie mam wysokiego cukru 🤷‍♀️
Jak 1h po posiłku masz zawsze wynik w normie to w formie eksperymentu zbadaj sobie też 2h po posiłku :) wynik może zaskoczyć

Jak 1h po posiłku masz zawsze wynik w normie to w formie eksperymentu zbadaj sobie też 2h po posiłku :) wynik może zaskoczyć

Wczoraj badałam, na razie mnie nic nie zaskakuje.
Ale muszę przestać szaleć bo palce tego nie wytrzymają 😏
Kłujecie obie ręce?

Może powinnam była jednak zbadać krzywą ale póki co spokojnie, nie jest to wszystko takie straszne jak myślałam. Słucham lekarza, zobaczymy co dalej.

Wczoraj badałam, na razie mnie nic nie zaskakuje.
Ale muszę przestać szaleć bo palce tego nie wytrzymają 😏
Kłujecie obie ręce?

Może powinnam była jednak zbadać krzywą ale póki co spokojnie, nie jest to wszystko takie straszne jak myślałam. Słucham lekarza, zobaczymy co dalej.
Zrób krzywą bo może nie masz cukrzycy a niepotrzebnie się nakręcasz i niepotrzebnie kłujesz 😀

reklama
Zgadzam się z tym co napisałaś. Słodkie lubi podbić cukier nie po 1h jak mamy zlecone mierzyć...
Glukometr tak jak napisałaś ma granice błędu zarówno w jedną jak i druga stronę...

A jeszcze co do mierzenia...
Rozmawiałam o tym z diabetlog. Nawet przed chwilą miałam taka sytuację.
Mierze cukier 70. Myślę "niemożliwe" (jestem przed obiadem i nie miewam takich cukrów). Mierze ponownie 93.
Spytałam diabetolog jak to jest. I wiecie co mi powiedziała? Że krwi musi być "sporo", i musi mieć ciemny kolor. Jak ledwo nakłujemy i jeszcze co gorsza na siłę wyciśniemy i jej jest mało to te wyniki mogą być takie. I faktycznie przy mojej próbie gdzie było 70 tej krwi było malutko bo byłam na spacerze i zmarzlam...

Nie wiem ile w tym prawdy ale coś jest skoro w tym samym czasie na tym samym Glukometrze inne wyniki.

Mnie uczono przed badaniem miec zawsze czyste, cieple dlonie i w dodatku pomasowac opuszek, ktory bedziemy kluc, wlasnie po to aby nie wyciski na sile. I glukotr tez musi byc 'cieply'. Jak chce go ogrzac w miare szybko to wciskam pod bluzke zeby mial stycznosc z cieplutka skora, ale to juz moja inwencja tworcza 😂 dlonie laduje mezowi pod bluzke bo on o wiele cieplejszy i efekt szybki do uzyskania 😂

Do góry