reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa

reklama
Nie kazdy diabetolog mowi o keto paskach. W poprzedniej ciazy nie musialam badac wiec to zalezy od lekarza ale oczywiscie mozesz mu powiedziec ze chcesz. Nie powinien Ci odmowic:-) mam te same co sadness keto diastix one badaja i ketony i glukoze w moczu.

Wychodzą Ci czasem ketony?
Jakie masz zalecenie?Ponoć żeby jeść jeszcze później.
Ja to ciągle mogę jeść tylko teraz nie mam za bardzo co :D Jakoś monotonnie.

A co do ciepłych rąk, jak ja mam zimne to znaczy,że jestem/będę chora :p

Wychodzą Ci czasem ketony?
Jakie masz zalecenie?Ponoć żeby jeść jeszcze później.
Ja to ciągle mogę jeść tylko teraz nie mam za bardzo co :D Jakoś monotonnie.

A co do ciepłych rąk, jak ja mam zimne to znaczy,że jestem/będę chora :p

Malutkie tak jak pisalam 0.5 kiedy zjem jedna kromke przed samym snem(21:30-22.00), jak wciagne dwie kromki to rano 0 zalezy czy mam sile zjesc 2 czy nie. Badam co 3-4 dni. Niestety cukrzyca w ciazy to monotonia bo dbasz aby Ci cukry nie wybily i unikasz tego co je podbija. W poprzedniej ciazy lekarka o 3 w nocy kazala mi cos przekasic, ale jak pomyslalam ze musze wstac zjesc i umyc zeby, to pomyslalam ze ją chyba potentegowało :-) kazdy diabetolog inny ale generalne zasady zazwyczaj sa te same :-) a Twoje zalecenia?

Dzis sprawdzilam pierogi ruskie i niestety 150, ale jak zjem z kapusta i grzybami to ladne 130 wiec ja sobie na pewno na wigilii dziobne :-)

Malutkie tak jak pisalam 0.5 kiedy zjem jedna kromke przed samym snem(21:30-22.00), jak wciagne dwie kromki to rano 0 zalezy czy mam sile zjesc 2 czy nie. Badam co 3-4 dni. Niestety cukrzyca w ciazy to monotonia bo dbasz aby Ci cukry nie wybily i unikasz tego co je podbija. W poprzedniej ciazy lekarka o 3 w nocy kazala mi cos przekasic, ale jak pomyslalam ze musze wstac zjesc i umyc zeby, to pomyslalam ze ją chyba potentegowało :-) kazdy diabetolog inny ale generalne zasady zazwyczaj sa te same :-) a Twoje zalecenia?

Dzis sprawdzilam pierogi ruskie i niestety 150, ale jak zjem z kapusta i grzybami to ladne 130 wiec ja sobie na pewno na wigilii dziobne :-)

Chyba na szkoleniu było o tej kromce chleba przed samym snem właśnie ale do końca się nie skupiałam. Dopytam na wizycie bo taka prezentacja i gadka to był jednak słaby przekaz informacji.

A ja zjadłam dzisiaj obiad z ziemniakami (gotowane sporo wcześniej i wstawione do lodówki ) i glukoza 99.
To pierogi chyba jak pizza(jeszcze tego nie wiem heh). Pierogi ponoć można z dużym talerzem warzyw i oby nie 10 sztuk:D
Akurat ja nie jem za bardzo ale zastanawiam się czy nie zrobić kilku sztuk z mąki orkiszowej 2000.
I jakiś sernik dobry. A blok czekoladowy z herbatnikami pełnoziarnistymi i z ksylitolem, ciekawe co będzie.

Wstałam rano do labu, zmierzyłam z palca i glukoza 82, po ok 40 min byłam w labie- glukoza w labie 83 :eek:

I to jest wynik robiony do ginekologa.. czyli spojrzy i stwierdzi super 🤷‍♀️
A ja już pod opieką diabetologa.. to się porobiło.
Niestety mam problem bo ketony w moczu wychodzą mi zarówno z paska jak i w labie-50mg! Czy to znaczy,że powinnam jeść jeszcze później niż 20?Zasypiam 23 ale śpię bardzo źle.
Mam w notatkach zjeść ser żółty/jogurt naturalny. Wczoraj zjadłam trochę skyru,a i tak są. Zasypiam 23 ale śpię bardzo źle.
Macie na to sposób? bo do wizyty oszaleję.

Wstałam rano do labu, zmierzyłam z palca i glukoza 82, po ok 40 min byłam w labie- glukoza w labie 83 :eek:

I to jest wynik robiony do ginekologa.. czyli spojrzy i stwierdzi super 🤷‍♀️
A ja już pod opieką diabetologa.. to się porobiło.
Niestety mam problem bo ketony w moczu wychodzą mi zarówno z paska jak i w labie-50mg! Czy to znaczy,że powinnam jeść jeszcze później niż 20?Zasypiam 23 ale śpię bardzo źle.
Mam w notatkach zjeść ser żółty/jogurt naturalny. Wczoraj zjadłam trochę skyru,a i tak są. Zasypiam 23 ale śpię bardzo źle.
Macie na to sposób? bo do wizyty oszaleję.

Tak. Nie jedz nabialu na noc. Nabial plata figle. I tak zjedz przed samym snem okolo 22:30 np kromke z szynka zeby organizm nie glodowal bo to ze masz 83 to nie do konca super wynik jesli sa tak duze ketony, ewidentnie maluszek chce w nocy cos wiecej niz nabial ktory jak wspomnialam - plata figle. Mi pierwsza diabetolog radzila zjesc kabanosa o 3 w nocy. I moim zdaniem dobrze ze jestes pod opieka diabetologa :-)

Tak. Nie jedz nabialu na noc. Nabial plata figle. I tak zjedz przed samym snem okolo 22:30 np kromke z szynka zeby organizm nie glodowal bo to ze masz 83 to nie do konca super wynik jesli sa tak duze ketony, ewidentnie maluszek chce w nocy cos wiecej niz nabial ktory jak wspomnialam - plata figle. Mi pierwsza diabetolog radzila zjesc kabanosa o 3 w nocy. I moim zdaniem dobrze ze jestes pod opieka diabetologa :-)

Hej, dzięki! Chciałam napisać, że to du.. nie wynik.Najniżej miewałam zwykle 86 :>
A widzisz ten jogurt to mam w notatkach,a zupełnie mi to nie pasowało. Aczkolwiek zjadłam go po kolacji jajko+kiełbaska+kromka chleba.
Postaram się zjeść coś później i zobaczymy.
Strasznie mnie stresują te ketony, za przeproszeniem jak nie jedno to drugie 😔

Hej, dzięki! Chciałam napisać, że to du.. nie wynik.Najniżej miewałam zwykle 86 :>
A widzisz ten jogurt to mam w notatkach,a zupełnie mi to nie pasowało. Aczkolwiek zjadłam go po kolacji jajko+kiełbaska+kromka chleba.
Postaram się zjeść coś później i zobaczymy.
Strasznie mnie stresują te ketony, za przeproszeniem jak nie jedno to drugie 😔

A kiedy wizyta u diabetologa?
Probuj, probuj roznych kombinacji bo jak dojdziesz do wyniku 83 i ketonow 0-5 to wtedy odetchniesz z ulga:-)
Ja zawsze mam 2xkanapke przy lozku wlasnie na 'dobranoc'🤭

A kiedy wizyta u diabetologa?
Probuj, probuj roznych kombinacji bo jak dojdziesz do wyniku 83 i ketonow 0-5 to wtedy odetchniesz z ulga:-)
Ja zawsze mam 2xkanapke przy lozku wlasnie na 'dobranoc'🤭
w piątek!
hemoglobine glikowana mam 5,2
w ciąży się to bada? w sumie miałam zleconą i zrobioną po raz pierwszy.
Nie głodzę się, nawet podjadam słodkie- ilości raczej znikome, a te wyniki tylko martwią w tej sytuacji.
Bo serio rozumiem coraz mniej.

reklama
w piątek!
hemoglobine glikowana mam 5,2
w ciąży się to bada? w sumie miałam zleconą i zrobioną po raz pierwszy.
Nie głodzę się, nawet podjadam słodkie- ilości raczej znikome, a te wyniki tylko martwią w tej sytuacji.
Bo serio rozumiem coraz mniej.

Uroki ciazowe... :-))) poczekaj w spokoju do wizyty i sie cos wyjasni :-)

@Nath096 jak wizyta u lekarza?

Do góry