Oczywiście, ale wystarczy przeczytać pierwszy lepszy wątek o ciąży, żeby wiedzieć co to są badania prenatalne już abstrahując od tego, że zadaniem i obowiązkiem lekarza prowadzącego jest poinformować pacjentkę co to za badania. Jak lekarz tego nie robi to jednak warto poszukać kogoś bardziej kompetentnego bo Twoja ciąża i zdrowie dziecka, są w jego rękach.
Insulina to owszem nie jest zło, ale ciężarna z insulina jest inaczej traktowana niż ciężarna z cukrzyca regulowana dieta. I nikt nie powie, że jest inaczej. Nie bez powodu, dziecko ciężarnej na insulinie powinno być również skierowane do kardiologa kilka tygodni po urodzeniu.
Dieta da się wiele zdziałać. Niekiedy potrzeba 2 tygodni a niekiedy 4 tygodni.
Jeśli miałaś cukry na czczo dobre to jest w lepszej sytuacji niż ciężarne z problemu wysokiego cukru na czczo.
Zdecydowanie polecam dołożyć zdrowy tłuszcz do każdego posiłku, orzechy, nasiona oczywiście w małej ilości, ale pozwalają na wolniejszy wyrzut cukru
Ja miałam problem jedynie z cukrem porannym i musiałam głównie dbać o posiłki przed snem.
Najgorsze to naczytać się, że w cukrzycy nic nie wolność jeść tylko kanapki z sałatą i ogórkiem. Nie jest to prawda. Owoce można, oczywiście, owoce też są potrzebne , dużo witamin, teraz cytrusy mają Wit c bardzo potrzebna w ciąży. Warzywa zdecydowanie obniżają poziom cukru więc też im ich więcej tym lepiej.
Jednym nie służy nabiał rano, innym płatki owsiane, nie wiadomo co wybija Tobie, może jakaś rzecz, która jesz często a w ciąży wybija cukier