reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa

Ja jestem po wizycie. Dostałam skierowanie do szpitala na 2 lutego. Będzie to 36+1 i lekarze mają decydować co dalej, kiedy i jak będą rozwiązywać.
W piątek jeszcze mam USG z przepływami, niby w przeciągu tygodnia przepływy "nie powinny się pogorszyc". Także teraz czekam do piątku a potem do czwartku i szpital.
Kazala mi więcej jeść bo przytyłam tylko 5kg...

To juz tuz tuz! Oby wszystko potoczylo sie po Twojej mysli. Aby do 36tc a juz bedzie bardziej bezpiecznie. Ja tak odliczalam w pierwszej ciazy i odliczam tez juz teraz. Niestety te nasze troski nie odpuszcza poki nie bedzieny tulic w ramionach zdrowych malenstw. Zycze samych dobrych wiesci i trzymam kciuki nieustannie 🤞🤞

Jem tak co 2-2,5h ,ale stałe pory to nie są . Jem jak zaczynam czuc głod. Nie martw się ,będzie dobrze,będziesz pod opieką specjalistów ❤️ Trzymam za Was kciuki ❤️❤️ Ja 31 jadę ponownie na prenatalne,bo ostatnio dzidzia była za mała i lekarz nie chciał siać domysłów. Także stres ciągle przedemna .

Ktory to tc?

reklama
Część dziewczyny po sporej nieobecności.
Czy któraś z Was mając cukrzycę bierze dopochwowo luteinę ??
Ja mam ta cukrzyce niby stwierdzona..mówię niby bo póki co jadłam praktycznie normalnie i cukry były w porządku . Raz na jakiś czas przekroczyłam jak się bardzo przejadlam...a teraz od tyg biorę luteinę i zauważyłam że mam odrazu wyższy cukier...na czczo 91 93 a wczoraj po posiłku jak właśnie w międzyczasie wzięłam luteinę 168. Ja nigdy takiego nie miałam..ani po słodyczach ani po fastfoodach odkąd sobie mierzę.
I teraz nie wiem co robić ...kiedy brać tą luteinę ...żeby nie podnosiła mi cukru..a może powinnam mieć insulinę...1 fiolkę mam w domu w razie w .. ale do tej pory nigdy nie użyłam bo też miałam po świętach parę dni cukry wyższe rano i wtedy mi przepisała i kazała brać wieczorem1-2 jednostki ale samo się unormowało.
Boje się bardzo żeby z dzieckiem było wszytsko ok...Dolan złapałam..bo już kilka osób pow.mi że mały brzuszek masz mało co przytyłas...
A mi się wydaje że mam duży właśnie...
Przytyłam już 9 kg a jestem 31+3 .

Część dziewczyny po sporej nieobecności.
Czy któraś z Was mając cukrzycę bierze dopochwowo luteinę ??
Ja mam ta cukrzyce niby stwierdzona..mówię niby bo póki co jadłam praktycznie normalnie i cukry były w porządku . Raz na jakiś czas przekroczyłam jak się bardzo przejadlam...a teraz od tyg biorę luteinę i zauważyłam że mam odrazu wyższy cukier...na czczo 91 93 a wczoraj po posiłku jak właśnie w międzyczasie wzięłam luteinę 168. Ja nigdy takiego nie miałam..ani po słodyczach ani po fastfoodach odkąd sobie mierzę.
I teraz nie wiem co robić ...kiedy brać tą luteinę ...żeby nie podnosiła mi cukru..a może powinnam mieć insulinę...1 fiolkę mam w domu w razie w .. ale do tej pory nigdy nie użyłam bo też miałam po świętach parę dni cukry wyższe rano i wtedy mi przepisała i kazała brać wieczorem1-2 jednostki ale samo się unormowało.
Boje się bardzo żeby z dzieckiem było wszytsko ok...Dolan złapałam..bo już kilka osób pow.mi że mały brzuszek masz mało co przytyłas...
A mi się wydaje że mam duży właśnie...
Przytyłam już 9 kg a jestem 31+3 .
No co do tej luteiny to nie wiem,ja na początku brałam duphaston tydzień i czytałam,że podnosi cukier,ale chyba nie było z tym problemu. A może skoro lekarz zapisał Ci na noc ta insulinę to powinnaś brać ? Czy to miało być w razie czego ? Ja narazie jestem na diecie i najbardziej po czym mi wyrzuca to chyba biała mąka np pizza, pierogi albo smazone np frytki. Nie wiem co Ci doradzi,bo ja jestem na pocarku drogi ,dzisiaj 12+5 i narazie nie przytyłam nic . A wręcz od mdłości schudłam. Hm,a co mówi lekarz na ten mały brzuszek ? Sama się zastanawiam jak to jest ,mam skierowanie do dietetyka,bo diabetolog się boi,że będę się głodzić. A trzymasz w miarę dietę ?

No w miarę dietę trzymam i zapisuje wyniki i są ok więc sama diabetolog pow.zeby nie włączać tej insuliny. Ale boje się sama...
Lekarz to minucie brzuszku nie mówił nigdy...bo póki co na wszystkich USG było ok . 1 USG prenatalne pokryło się z terminem z ostatniej miesiączki no różnica była 1 dzien a na połówkowym USG wyszło 4 dni różnicy ale mój lekarz powiedział że bierzemy pod uwagę tylko 1 USG bo później to już każde dziecko zaczyna się rozwijać w swoim tempie i kilka dni różnicy nic tu nie zmienia...
I ja się tym nie przejmowałam...ale jak ostatnio znajoma do mnie o tym brzuchu że mały to już mi się lampka zapaliła czerwona....jutro mam USG prenatalne zobaczymy...eykoncze się do jutra...

No w miarę dietę trzymam i zapisuje wyniki i są ok więc sama diabetolog pow.zeby nie włączać tej insuliny. Ale boje się sama...
Lekarz to minucie brzuszku nie mówił nigdy...bo póki co na wszystkich USG było ok . 1 USG prenatalne pokryło się z terminem z ostatniej miesiączki no różnica była 1 dzien a na połówkowym USG wyszło 4 dni różnicy ale mój lekarz powiedział że bierzemy pod uwagę tylko 1 USG bo później to już każde dziecko zaczyna się rozwijać w swoim tempie i kilka dni różnicy nic tu nie zmienia...
I ja się tym nie przejmowałam...ale jak ostatnio znajoma do mnie o tym brzuchu że mały to już mi się lampka zapaliła czerwona....jutro mam USG prenatalne zobaczymy...eykoncze się do jutra...
Skoro lekarz mówi,że wszystko ok to chyba bym się nie przejmowała opinia znajomej 😏 Każda kobieta,każde dziecko jest inne . Trzymając ta dietę myślę,że też nie utyjemy tyle co kobiety,które mogą jeść co chcą i chyba też o to chodzi,żeby dziecko było zdrowe,a nie my zajedzone i rozlane 🙈 Co do prenatalnych to trzymam kciuki ❤️ Ja mam USG prenatalne za tydzień,krew już mi pobrali ostatnio,ale dzidzia była za mała i muszę jechać jeszcze raz. Jeżeli się boisz to może skonsultuj się z lekarzem odnośnie tej luteiny? Ale chyba nie odstawi skoro ja dostałaś ,może ratuj się ta insulina. Zadzwonić zawsze możesz. Mi bardzo cukier szaleje jak się nie wyspie.

Ooo może też od niewyspania ...ja mam dwójkę dzieci w 2 i 4 klasie więc wiadomo obowiązków troszkę jest...z rana kanapeczki wożenie do szkoły lekcje itd więc też czasem późno chodzę spać ..no zobaczymy jutro mam wizytę to jutro się go spytam. Teraz zrobiłam próbę - zaaplikowałem luteinę rano i godzinę po zmierzyłam cukier był 89 więc chyba ok...może wtedy mi szaleje jak jednoczesnie jem i ja wezmę...muszę się bardziej pilnować.
A luteiny napewno mi nie odstawi bo skróciła mi się szyjka sporo i to na nią ...

Ooo może też od niewyspania ...ja mam dwójkę dzieci w 2 i 4 klasie więc wiadomo obowiązków troszkę jest...z rana kanapeczki wożenie do szkoły lekcje itd więc też czasem późno chodzę spać ..no zobaczymy jutro mam wizytę to jutro się go spytam. Teraz zrobiłam próbę - zaaplikowałem luteinę rano i godzinę po zmierzyłam cukier był 89 więc chyba ok...może wtedy mi szaleje jak jednoczesnie jem i ja wezmę...muszę się bardziej pilnować.
A luteiny napewno mi nie odstawi bo skróciła mi się szyjka sporo i to na nią ...
To musisz metodą prób i błędów. Ja jak miałam mdłości i nie mogłam spać to co bym nie zjadła cukier szalał i na czczo też ponad 90,a na czczo mam ok. Ostatnio obudziłam się po 5 nie zasnęłam już i cały dzień jedząc to co zwykle cukry miałam wysokie . 🤷

Luteinę bierzesz dopochwowo czy pod język? Ja biorę 2x dziennie dopochwowo i nie zauważyłam problemów z cukrem...

Z ta cukrzyca to są przeboje...wszystko na nią wpływa..oby nam tylko zniknęła po ciąży bo ciężko jest z nią żyć..jak jest tylko ona to jeszcze ale jak dojedzie branie jakichkolwiek leków to totalna porazka

reklama
Z ta cukrzyca to są przeboje...wszystko na nią wpływa..oby nam tylko zniknęła po ciąży bo ciężko jest z nią żyć..jak jest tylko ona to jeszcze ale jak dojedzie branie jakichkolwiek leków to totalna porazka

Twoja koncowka ciazy mowi sama za siebie. Tutaj luteina nic nie ma do tego. Ja biore prawie od poczatku i to raczej czynniki zewnetrzne typu niewyspanie czy sam fakt ze jestes juz w koncowce. Na koncowce cukry zawsze swiruja i tutaj bardziej bym na Twoin miejscu bezpieczniej czula sie z insulina bo 2 j to jest kropla a moze pomoc :-)

Do góry