reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa?

reklama
A wiesz może jaka jest minimalna wartość cukru w ciąży?
Jestem ponad 2 h po obiedzie (oczywiste z insuliną) I mam cukier 68. Ręce mi się trzęsą. 1h po obiedzie miałam 108

Uczę się dopiero dawek insuliny. Sama mam dobierać dawkę w zależności co będę jadła...
68 jest zdecydowanie za nisko... może masz za wysoką dawkę insuliny...
Kurczę jak nie jesteś na diecie, a masz insulinę po jedzeniu i na wieczór? Diabetolog nie spisał Ci menu?
@Ania-18.10.2022-❤ no to każfy diabetolog swoje normy podaje.. bo moja mówiła 90/180/140 ..

Kurczę jak nie jesteś na diecie, a masz insulinę po jedzeniu i na wieczór? Diabetolog nie spisał Ci menu?
@Ania-18.10.2022-❤ no to każfy diabetolog swoje normy podaje.. bo moja mówiła 90/180/140 ..
Nie ma "swoich" norm to są odgórne wytyczne 92/180/153😉 dotyczące cukrzycy ciążowej jeśli chodzi o krzywą
Normy o których piszesz od diabetologa to faktycznie 90/140/120 przy pomiarach glukometrem- może dopytaj jeszcze raz abyś prawidłowo mogła prowadzić cukrzycę

Ostatnia edycja:
Diabetolog nie przepisuje diety. Dietę kupujesz u dietetyka. Mam dwie diety. Ale nie smakuje mi to jedzenie. To co się dało zamieniłam na zdrowe, niestety z ziemniaków nie zrezygnuje. Schudłam 10 kg jak wyszła mi cukrzyca ciążowa i zaczęłam jeść z diet. Obecnie ważę 55 kg a jestem w 20 tc więc za bardzo nie miałam z czego zrzucić. Jak miałam jeść obiad z diety, wolałam go nie jeść wcale. Teraz mam insulinę, jeśli np na obiad mam zupe i wiem że ona mi nie podnosi cukru to nie wstrzykuje insuliny. Dopiero jak ma być coś tak jak np dzisiaj ziemniaki i ryba. Do śniadania wcale nie podaje ins i do kolacji zależy kiedy. Wczoraj naleśniki ale z maki zytniej, bardzo mało insuliny i cukier po 1 h 106. Musze się nauczyć tego, dzisiaj miałam pierwszy taki zjazd. Ale szybko coś zjadłam i było ok 😀

Nie ma "swoich" norm to są odgórne wytyczne😉 dotyczące cukrzycy ciążowej jeśli chodzi o krzywą
Normy o których piszesz od diabetologa to faktycznie 90/140/120 przy pomiarach glukometrem- może dopytaj jeszcze raz abyś prawidłowo mogła prowadzić cukrzycę
Mi normy 90 140 i 120 przekazała diabetolog.
Nie mówiła nic że do testu są inne normy i do glukometru. Ale to ma sens bo kto je lub pije taki ulepek jak ta glukoza 🤣🤣

Diabetolog nie przepisuje diety. Dietę kupujesz u dietetyka. Mam dwie diety. Ale nie smakuje mi to jedzenie. To co się dało zamieniłam na zdrowe, niestety z ziemniaków nie zrezygnuje. Schudłam 10 kg jak wyszła mi cukrzyca ciążowa i zaczęłam jeść z diet. Obecnie ważę 55 kg a jestem w 20 tc więc za bardzo nie miałam z czego zrzucić. Jak miałam jeść obiad z diety, wolałam go nie jeść wcale. Teraz mam insulinę, jeśli np na obiad mam zupe i wiem że ona mi nie podnosi cukru to nie wstrzykuje insuliny. Dopiero jak ma być coś tak jak np dzisiaj ziemniaki i ryba. Do śniadania wcale nie podaje ins i do kolacji zależy kiedy. Wczoraj naleśniki ale z maki zytniej, bardzo mało insuliny i cukier po 1 h 106. Musze się nauczyć tego, dzisiaj miałam pierwszy taki zjazd. Ale szybko coś zjadłam i było ok 😀
Sama sobie ustawisz dietę ziemniaki ok ale chłodne najlepiej jeszcze z poprzedniego dnia🙂

Nie ma "swoich" norm to są odgórne wytyczne 92/180/153😉 dotyczące cukrzycy ciążowej jeśli chodzi o krzywą
Ja mam już drugi raz... i ufam mojej diabetolog. przy krzywej jest 90/180/140.... teraz podają 92... no i w necie też są różne normy... także trzymam się tego co mi moja mówi.

reklama
No chodziło mi o poradnię, że diabetolog sprawdza cukry i to co jesz, a dietę daje Ci dietetyk z poradnii. Jeśli już schudłaś 10 kg to bardzo niedobrze, że nie tyjesz 20 tc już powinna waga choć ruszyć o 1-2 kg na plus. No i jak z ginem i diabetologiem? Nic Ci nie powiedzieli na ten spadek wagi? Mam nadzieję, ze wyniki z krwi masz dobre i maluszek też ok :).

Do góry