reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa?

reklama
Pierwszego Ci wystawi. Ja miałam problem umówić się do diabetologa bez skierowania :/. Nie martw się dieta cukrzycowa nie jest zła. Będziesz musiała jeść częściej i badać cukier po 1 h. Najważniejszy poniekąd jest ostatni posiłek w okolicach 22:00 - 22:30(to przeważnie brak tego posiłku lub zbyt lekki podnosi cukier rano).
Czyli trzeba jeść mniej a częściej, jednak trzeba unikać produktów z wysokim indeksem glikemicznym?

Ja miałam 155 po 2h 🙂 w poprzedniej ciąży
Teraz z kolei przekroczenie po 1h🙂
A wiesz może jaka jest minimalna wartość cukru w ciąży?
Jestem ponad 2 h po obiedzie (oczywiste z insuliną) I mam cukier 68. Ręce mi się trzęsą. 1h po obiedzie miałam 108

Uczę się dopiero dawek insuliny. Sama mam dobierać dawkę w zależności co będę jadła...

A wiesz może jaka jest minimalna wartość cukru w ciąży?
Jestem ponad 2 h po obiedzie (oczywiste z insuliną) I mam cukier 68. Ręce mi się trzęsą. 1h po obiedzie miałam 108

Uczę się dopiero dawek insuliny. Sama mam dobierać dawkę w zależności co będę jadła...
70
Nie doprowadzaj się do takich skrajnych wartości zjeść można już gdy spadnie poniżej 90. Głodowanie też nie jest dobre. Może musisz mieć częstsze a mniejsze posiłki

70
Nie doprowadzaj się do takich skrajnych wartości zjeść można już gdy spadnie poniżej 90. Może musisz mieć częstsze a mniejsze posiłki
Tylko, że 1 h po posiłku było ok.
Nie czuje się głodna, po posiłku nie byłam przejedzona.
A cukier mam mierzyć 1h po. I tyle. Więc nie wiem ile mam po 2h czy 2.5h gdyby nie ta słabość, dlatego zmierzyłam

reklama
A co jeśli chodzę do ginekologa prywatnie? Nie wystawi mi skierowania na NFZ, a wolałabym iść na NFZ, gdyż nie stać mnie na drugiego prywatnego lekarza. Czy lekarz pierwszego kontaktu wystawi mi takie skierowanie?
Jeżeli lekarz ma podpisaną umowę z NFZ to skierowanie wystawi. Skąd przeświadczenie,że skoro chodzisz prywatnie to skierowania nie otrzymasz?

Do góry