Tak słyszałam, że skoro idę prywatnie do lekarza nie może wystawić na NFZ skierowania, dopytam na wizycieJeżeli lekarz ma podpisaną umowę z NFZ to skierowanie wystawi. Skąd przeświadczenie,że skoro chodzisz prywatnie to skierowania nie otrzymasz?
reklama
jasani
Fanka BB :)
To źle słyszałaś. Jeżeli lekarz ma umowę z NFZ to nie ma problemu.Tak słyszałam, że skoro idę prywatnie do lekarza nie może wystawić na NFZ skierowania, dopytam na wizycie
maszak
68 jest zdecydowanie za nisko... może masz za wysoką dawkę insuliny...A wiesz może jaka jest minimalna wartość cukru w ciąży?
Jestem ponad 2 h po obiedzie (oczywiste z insuliną) I mam cukier 68. Ręce mi się trzęsą. 1h po obiedzie miałam 108
Uczę się dopiero dawek insuliny. Sama mam dobierać dawkę w zależności co będę jadła...
Kurczę jak nie jesteś na diecie, a masz insulinę po jedzeniu i na wieczór? Diabetolog nie spisał Ci menu?
@Ania-18.10.2022-❤ no to każfy diabetolog swoje normy podaje.. bo moja mówiła 90/180/140 ..
AniaMamax3❤❤❤
Nie ma "swoich" norm to są odgórne wytyczne 92/180/153 dotyczące cukrzycy ciążowej jeśli chodzi o krzywą68 jest zdecydowanie za nisko... może masz za wysoką dawkę insuliny...
Kurczę jak nie jesteś na diecie, a masz insulinę po jedzeniu i na wieczór? Diabetolog nie spisał Ci menu?
@Ania-18.10.2022-❤ no to każfy diabetolog swoje normy podaje.. bo moja mówiła 90/180/140 ..
Normy o których piszesz od diabetologa to faktycznie 90/140/120 przy pomiarach glukometrem- może dopytaj jeszcze raz abyś prawidłowo mogła prowadzić cukrzycę
Ostatnia edycja:
Diabetolog nie przepisuje diety. Dietę kupujesz u dietetyka. Mam dwie diety. Ale nie smakuje mi to jedzenie. To co się dało zamieniłam na zdrowe, niestety z ziemniaków nie zrezygnuje. Schudłam 10 kg jak wyszła mi cukrzyca ciążowa i zaczęłam jeść z diet. Obecnie ważę 55 kg a jestem w 20 tc więc za bardzo nie miałam z czego zrzucić. Jak miałam jeść obiad z diety, wolałam go nie jeść wcale. Teraz mam insulinę, jeśli np na obiad mam zupe i wiem że ona mi nie podnosi cukru to nie wstrzykuje insuliny. Dopiero jak ma być coś tak jak np dzisiaj ziemniaki i ryba. Do śniadania wcale nie podaje ins i do kolacji zależy kiedy. Wczoraj naleśniki ale z maki zytniej, bardzo mało insuliny i cukier po 1 h 106. Musze się nauczyć tego, dzisiaj miałam pierwszy taki zjazd. Ale szybko coś zjadłam i było ok68 jest zdecydowanie za nisko... może masz za wysoką dawkę insuliny...
Mi normy 90 140 i 120 przekazała diabetolog.Nie ma "swoich" norm to są odgórne wytyczne dotyczące cukrzycy ciążowej jeśli chodzi o krzywą
Normy o których piszesz od diabetologa to faktycznie 90/140/120 przy pomiarach glukometrem- może dopytaj jeszcze raz abyś prawidłowo mogła prowadzić cukrzycę
Nie mówiła nic że do testu są inne normy i do glukometru. Ale to ma sens bo kto je lub pije taki ulepek jak ta glukoza
AniaMamax3❤❤❤
Sama sobie ustawisz dietę ziemniaki ok ale chłodne najlepiej jeszcze z poprzedniego dniaDiabetolog nie przepisuje diety. Dietę kupujesz u dietetyka. Mam dwie diety. Ale nie smakuje mi to jedzenie. To co się dało zamieniłam na zdrowe, niestety z ziemniaków nie zrezygnuje. Schudłam 10 kg jak wyszła mi cukrzyca ciążowa i zaczęłam jeść z diet. Obecnie ważę 55 kg a jestem w 20 tc więc za bardzo nie miałam z czego zrzucić. Jak miałam jeść obiad z diety, wolałam go nie jeść wcale. Teraz mam insulinę, jeśli np na obiad mam zupe i wiem że ona mi nie podnosi cukru to nie wstrzykuje insuliny. Dopiero jak ma być coś tak jak np dzisiaj ziemniaki i ryba. Do śniadania wcale nie podaje ins i do kolacji zależy kiedy. Wczoraj naleśniki ale z maki zytniej, bardzo mało insuliny i cukier po 1 h 106. Musze się nauczyć tego, dzisiaj miałam pierwszy taki zjazd. Ale szybko coś zjadłam i było ok
Nie przejdzieSama sobie ustawisz dietę ziemniaki ok ale chłodne najlepiej jeszcze z poprzedniego dnia
Wiem to ale nie da rady. Wolę zjeść 5 razy to samo ale małe porcje niż nie jeść w ogóle.
maszak
Ja mam już drugi raz... i ufam mojej diabetolog. przy krzywej jest 90/180/140.... teraz podają 92... no i w necie też są różne normy... także trzymam się tego co mi moja mówi.Nie ma "swoich" norm to są odgórne wytyczne 92/180/153 dotyczące cukrzycy ciążowej jeśli chodzi o krzywą
reklama
maszak
No chodziło mi o poradnię, że diabetolog sprawdza cukry i to co jesz, a dietę daje Ci dietetyk z poradnii. Jeśli już schudłaś 10 kg to bardzo niedobrze, że nie tyjesz 20 tc już powinna waga choć ruszyć o 1-2 kg na plus. No i jak z ginem i diabetologiem? Nic Ci nie powiedzieli na ten spadek wagi? Mam nadzieję, ze wyniki z krwi masz dobre i maluszek też ok .Diabetolog nie przepisuje diety. Dietę kupujesz u dietetyka. Mam dwie diety. Ale nie smakuje mi to jedzenie. To co się dało zamieniłam na zdrowe, niestety z ziemniaków nie zrezygnuje. Schudłam 10 kg jak wyszła mi cukrzyca ciążowa i zaczęłam jeść z diet. Obecnie ważę 55 kg a jestem w 20 tc więc za bardzo nie miałam z czego zrzucić. Jak miałam jeść obiad z diety, wolałam go nie jeść wcale. Teraz mam insulinę, jeśli np na obiad mam zupe i wiem że ona mi nie podnosi cukru to nie wstrzykuje insuliny. Dopiero jak ma być coś tak jak np dzisiaj ziemniaki i ryba. Do śniadania wcale nie podaje ins i do kolacji zależy kiedy. Wczoraj naleśniki ale z maki zytniej, bardzo mało insuliny i cukier po 1 h 106. Musze się nauczyć tego, dzisiaj miałam pierwszy taki zjazd. Ale szybko coś zjadłam i było ok