reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam Dziewczyny! W piątek dowiedziałam się ,zemam cukrzycę ciążową. Lekarka kazała zastosować mi dietę,której uczę się sama .Stosuję ją od soboty ,staram się aby była zgodna z niskim indeksem glikemicznym.
Mam jednak problem problem.W ogóle czuję z z moim problemem trochę olana przez lekarkę,która pewnie ma to gdzieś,bo idzie zaraz na urlop.
Mam nadzieję,że uzyskam tu jakąś podpowiedz.
Teraz zmagam się z pewnym problemem ,mianowicie rano na czczo miałam glukozę 56 mg/dl ( jadłam skibkę chleba razowego z wędliną o 21: 30 wczoraj).Potem godzinę po śniadaniu miałam glukozę 73 mg/dl a ok. 13:00 - 64 mg/dl.
Nie wiem ,czy ja coś źle robię ,źle mierzę ,bo wydaje mi się ,że wyniki są niskie. Podpowiedzcie co to może być.
Pozdrawiam!

reklama
Awena jak już pewnie nas podczytałaś to wiesz, że niski IG wcale nie oznacza, że możesz to jeść. Jakie miałaś wyniki glukozy, bo Ty wyglądasz raczej na niedocukrzenie przy tych wynikach?! :szok: 56 na czczo to trochę mało, z tego co wiem wynik powinien wahać się między 60-90. A powiedz czy przy tym mierzeniu jak sobie wbijasz igłę w paluszka to dociskasz opuszka, bo np. krew nie leci? Ja miałam takie zaniżone wyniki jak zdarzyło mi się docisnąć albo jak pobierałam dwa razy krew do jednego paska. Teraz już wiem, że tak nie wolno.

hej :) jestem tu nowa, wiec troche was pomecze pytaniami ;)Któras z was pisala podajze Margo25, ze jej cukry jakby sie uspokoily.Własnie czy to mozliwe? Ja jestem na diecie juz jakies 7 tyg i poczatki byly rozne... raz gorzej....raz lepiej, no ale teraz od kilku dni wyniki idealne nawet po niedozwolonych rzeczach , np dzis zjadlam hot doga z orlenu a tu po 1 h 99 , a przeciez to biala buła i jakas tłusta parówka

Witaj AwenaXX:-)
Rzeczywiście Twoje wyniki są bardzo niskie:szok:
I tak masz od początku? A jakie miałaś wyniki po obciążeniu glukozą? Napisz nam co jesz, a nie jesteś głodna po tych posiłkach?
Może warto zmienić lekarza, który coś więcej powie?

Upss, przepraszam, powtarzam się z pytaniami, ale coś mi się dziś net wiesza i nie chciała się strona odświeżyć:-(

Ostatnia edycja:
Awena rzeczywiście niskie te wyniki, może jesz za mało węglowodanów,a rano ten wynik mógł być taki bo niektóre dziewczyny jeszcze później jedzą tą ostatnia kolacje, może zjadasz ją trochę za wcześniej, albo zjadłaś na nią za mało węglowodanów...

Mmonika a po 2h zmierzyłaś cukier? Bo po 2h mógł być wyższy, tak się podobno czasem dzieje po takim żarciu.
Mi się cukry uspokoiły albo uregulowały, bo organizm się przyzwyczaił, nie wiem. Gdzieś czytałam, że na kilka tygodni przed porodem mogą się lekko stabilizować (chyba nawet Aniolek tak miała w poprzedniej ciąży) a ja się zbieram do rodzenia za jakieś 5 tyg. więc może to jest to? Nie wiem. Swoją drogą, jesteś MegaOdważna, że zmierzyłaś cukier po tym hot-dogu :-D Ja bym spanikowała, dała sobie spokój i żyła w niewiedzy :-D

Aniolek jak ja nie dorzucę węglowodana to mam cukier wyższy :/

Zmierzylam po 1 h , a teraz po 2 h 104.Własnie ja jestem taki troche dziwny przypadek :confused:np banany i arbuzy moge jesc i jesc i nic sie nie dzieje, a przeciez maja wysoki ig a np po czeresniach czy malinach wysoki.A to tym cukrze slyszalam , ze przed blizej konca sie uspokaja albo szaleje strasznie, no ale u mnie dopiero 32 tydz z kawalkiem wiec troche chyba za wczesnie

Dziękuję za zainteresowanie ,bo jestem skołowaciała.
Więc , w piątek ( miniony robiłam obciążenie glukozą 75 ) I na czczo miałam ok 85 mg/dl , po godzinie ok. 2200 mg/dl a po 2 godzinach 180 mg/dl. Moja ginka przez telefon kategorycznie twierdziła ,ze to cukrzyca ciazowa .Zaleciła dietę i mierzenie glukometrem ,co zaczęłam czynić dopiero wczoraj .Jestem 26 tygodniu ciazy.
Acha,jak nakłuwam nie przyciskam do palca ,tylko tak normalnie przykładam.Jeszcze mam zresztą odruch obronny przed tym.
Napiszę może wyniki od wczoraj:
-śniadanie: 2 kromki chleba razowego( własny wypiek bez cukru) z 2 plastrami szynki , sera zółtegomasłem i pomidorem plus kawa zbożowa bez mleka i oczywiście cukru.
Glukoza 1 godzinę po : 63 mg/dl.
- jogurt z porzeczkami czarnymi : pomiar 1 godz. po : glukoza 89 mg/dl.
-owsianka z 1 łyżeczką miodu: pomiar 1 godz. po 130 mg/dl.
- obiad: leczo z cukini,papryki,pomidorów z mięsem gotowanym wieprzowym: pomiar 1 godz. po75 mg/dl.
Potem już nie mierzyłam ale jadłam jeszcze wieczorem o 21:30.

Dzisiaj:
na czczo - pomiar 56 mg/dl.
-rano to samo na śniadanie co wczoraj: pomiar 1 godz po-73 mg/dl .
( po 2 godzinach spadła do 64 mg/dl)
- potem sałatka z sałaty ,pomidora ,rzodkiewek i śmietany 12 % , 1 tabliczka czekolady 70 % ,kawa zbożowa -pomiar 1 godz. po 64 mg/dl.
Obiad będę dopiero jadła ,leczo z wczoraj.
Nie wiem co o tym myśleć. Przychodzi mi do głowy ,że moze organizm tak początkowo reaguje jako bunt przed zmianą diety, czyli na brak cukru a może coś źle robię przy pomiarze glukometrem.
Poza tym , raz dziennie spaceruję z psem-30 min. , ruszam się ,piję wodę .
Acha, lekarka kazała mi jeść do 1800 kcal dziennie.
Ważę ok 75 kg ,ale od początku ciazy ( 26 tydzień) przytyłam ok. 5 kg.
Nie byłam u żadnego specjalisty , gdyż mam skierowanie do szpitala za 3 tygodnie ,po urlopie mojej gin na krzywą cukrową.
Co Wy myślicie? Dzięki za jakiekolwiek sugestie.

reklama
Wiem Margo, że jak dorzucisz to masz wyższy cukier, ale jeśli Awena ma taki niski to raczej.musi coś jeść. Patrząc raz miała wyższy cukier ale to pewnie przez miód. Awena wydaje mi się że za mało jesz właśnie jakiś węglowodanów, bo niski cukier masz po posiłkach, które ich prawie nie zawierają.

Ostatnia edycja:
Do góry