reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Karenka, spokojnie, wizyta już wkrótce, ogranicz jedzenie węglowodanów, wcinaj dużo warzyw do każdego posiłku, staraj się jeść co 3 godziny i nie podjadaj w międzyczasie, a jeśli już to coś zdrowego.
Agnieszka116, dokładnie trzymanie się zaleceń lekarza i wszystko będzie dobrze. Może spróbuj zamiast mielonego jakieś gotowane mięso, zobaczysz czy to od mięsa czy od ziemniaków cukier Ci rośnie, ziemniaki możesz też zastąpić ryżem najlepiej brązowym bo ma mniejszy indeks.
Pewnie dostałaś listę wymienników, a na jakiej insulinie jesteś??

Ja miałam w obu ciążach cukrzycę z insuliną, więc jeśli będę mogła Wam jakoś pomóc to śmiało pytajcie.

Pozdrawiam

Pewnie macie swoje listy wymienników, ale jakby co wklejam to co miałam ja, może się przyda.

dieta1.jpgdieta2.jpg

Ostatnia edycja:
hej,

ja się mocno kiedyś tu udzielałam, możliwe, że za kilka miesięcy znowu zacznę (oby nie), ale chętnie się podzielę moimi doświadczeniami z pierwszej ciąży.
Wynik po 2h miałam "tylko" 151, trafiłam do diabetologa i cukry miałam bardzo różne, czasami dochodziły nawet do 180 (ale incydentalnie). Moja diabetolog dała mi 2 tyg na ustabilizowanie diety, poza tym miałam normy do 120, ale sporadycznie 140 to też ok.
Najtrudniej było oczywiście ze śniadaniem, wypróbowałam wiele rodzajów chleba dopóki nie trafiłam na właściwy. Moje posiłki wyglądały najczęściej tak:
- śniadanie jajecznica z 2 jajek, pomidor, 2 małe kromki pieczywa
- 2 śniadanie - jogurt lub mała sałatka z wasą
- obiad - dużo warzyw, jakieś 3 małe zmiemniaczki gotowane, pół torebki kaszy lub ryżu brązowego, makaron pełnoziarnisty ugotowany al dente (mogłam zjeść nawet 100g), jakieś mięsko - najczęściej z grilla
- podwieczorek - owoc lub sok pomidorowy z wasą
- kolacja - jakieś 2 małe kanapki z wędliną i warzywami, twarożek, pół filiżanki jagód itp
- przed snem 1 mała kanapka
Ja na śniadanie absolutnie nie mogłam mleka i owoców, później już ok.
Raz na jakiś czas pozwalałam sobie na słodycze - np. sorbety lodowe - mają całkiem niedużo cukru, niektóre dziewczyny też polecały zwykłe lody waniliowe.
Generalnie dietę cukrzycową na koniec sobie chwaliłam bo przytyłam tylko 9 kilo, Staś urodził się w 41tc z wagą 3600. Oczywiście u niego zero skutków ubocznych.
Na pewno wszyskie urodzicie zdrowe dzieci i o normalnej wadze. Obecnie mamy cukrzycowe na diecie naprawdę mają statystycznie mniejsze szanse niż ktoś kto diety nie stosuje za to objada się słodyczami. Wyobraźcie sobie - norma po 50g glukozy jest 140 czyli już więcej niż nasza, a w sumie nie tak trudno zjeść tyle słodyczy, żeby miały więcej niż te 50g czystego cukru :-)

Witajcie
Jakis czas temu przerażona pisalam w tym temacie nie ogarniając diety cukrzycowej. Na szczęscie juz po wszytskim a nasz Franus jest zdrowy :) Urodzil się w terminie z waga 3500 g i cukry mial ok:-)
powodzenia dziewczyny &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ja też ze śniadania musiałam wyeliminować nabiał, bo cukry mi szalały.
Mięso najlepiej gotowane albo grillowane, bez tłuszczu :-) Do picia: sok pomidorowy albo warzywny, do kolacji pomarańczowy.
Insulina to też nic strasznego, w drugiej ciąży cukrzycę miałam od samego początku i przyjmowałam dziennie 100 jednostek insuliny i dałam radę. Dzieciaki urodziły się zdrowe Adaś miał 3010 g a Dawid 3440. A jak już urodzicie, to zobaczycie i te pozytywne strony cukrzycy, bo same z siebie pewnie nie odżywiałybyście się tak zdrowo, gdyby nie mus :-)...hehe...wiem po sobie :-)
Agnieszka116, do biziela do diabetologa chodzisz??

Ja do diabetologa jeżdżę do szpitala im Warmińskiego na kapuściskach

Dziewczyny pojawiły sie u mnie ketony, i to w dużej ilości jak sobie z nimi poradzić ? dzwoniłam już do przychodni i mam naII kolację wypić szklankę soku pomarańczowego i wtedy sprawdzić jutro czy są jak będa mam jechać do lekarza na wizytę

Ostatnia edycja:
Agnieszka116 szczerze polecam Biziela, mają większe doświadczenie i lepszych specjalistów. Ja rodziłam w 2 ale do diabetologa chodziłam do Biziela.

A jaki masz cukier na czczo???

Ostatnia edycja:
Agnieszka - ja ketony miałam tylko wtedy kiedy przespałam drugą kolację. Spróbuj z tym sokiem, chociaż ja akurat na 2gą kolację jadłam zawsze kanapkę z wędliną i warzywami.

reklama
Dziewczyny napiszcie jak to jest po porodzie z tą cukrzycą?? po jakim czasie trzeba powtórzyć badanie żeby sprawdzić czy została ta cukrzyca czy nie? i zaraz po urodzeniu mierzyłyście tak jak dotychczas? czy inaczej? czy już są jakieś inne normy?

Do góry