reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dzięki za informację. Mam jeszcze jedno pytanie:
Wyczytałam, że przed testem na obciążenie glukozą trzeba stosować dietę trzy dni przed pobraniem. A jezeli ja dzień wcześniej obżarłam się słodyczy. Czy to mogło miec wpływ na wynik dodatni czy raczej nie?
To jeszcze jedno pytanie: Ile razy dziennie mierzycie stężenie cukru we krwi?

reklama
Alaa- nie ma to wpływu za bardzo co jadłaś wcześniej. Mierzy się po godzinie po posiłku - posiłków w ciągu dnia powinno być minimum 5, male porcje a częste co ok. 3 godziny maksymalnie trzeba jeść. NIektórzy nie mogą w ogóle chleba jeść , więc je się wasę a tak to "niby" słodyczy nie wolno jeść. Niby - bo czasem można zgrzeszyć. Niektóre dziewczyny kują się po godzinie i po dwóch.
Jeżeli chodzi o indukcję porodu, to w wielu szpitalach w warszawie robią takie bzdury ale ja nie polecam - nie jest to wymagane jeżeli ciąży nic nie zagraża, i dzieciaczek nie jest za duży.

Dorotka - za pewne karze ci lekarz powtórzyć obciążenie z 75 glukozy i po godzinie i po dwóch, bo masz lekkie przekroczenie.

Poli chyba sie spac chce jak tak sie dotyka ;/
teraz tate wyslalam na spacer a ja net i tv z powodzia ;/ ;p
Pola jak jest na lezaczku to non stop ta glowe w nogi wsadza.
posadzilam ja tez 2 razy na plaskim :| normalnie siedziala :|
mozliwe ze na brzuchu na problemy z podnoszeniem glowy a takto chetna do siadania juz ? :||

POLA ROBI O TAK O ->
p.s im wiecej z wami pisze tym bardziej mi sie wydaje ze wariatka jestem ;pp :DD i z wlosow mi sie nie smiac ;p

aaa na chacie 26 stopni :] ;/// !!!

Załączniki

• 100518_172436.jpg
    100518_172436.jpg
    31,6 KB · Wyświetleń: 56
Ostatnia edycja:
Alaa- nie ma to wpływu za bardzo co jadłaś wcześniej. Mierzy się po godzinie po posiłku - posiłków w ciągu dnia powinno być minimum 5, male porcje a częste co ok. 3 godziny maksymalnie trzeba jeść. NIektórzy nie mogą w ogóle chleba jeść , więc je się wasę a tak to "niby" słodyczy nie wolno jeść. Niby - bo czasem można zgrzeszyć. Niektóre dziewczyny kują się po godzinie i po dwóch.
Jeżeli chodzi o indukcję porodu, to w wielu szpitalach w warszawie robią takie bzdury ale ja nie polecam - nie jest to wymagane jeżeli ciąży nic nie zagraża, i dzieciaczek nie jest za duży.

Dorotka - za pewne karze ci lekarz powtórzyć obciążenie z 75 glukozy i po godzinie i po dwóch, bo masz lekkie przekroczenie.

dzieki bardzo

czesc dziewczyny

mam do Was pytanko
bo dopiero jutro pokaze moj wynik ginowi
mialam dzis obciazenie glukozą
po 1 h po 50 wyszlo mi 154
jaka interpretacja,blagam o odpowiedz

hej dorotko ;-)

norma jest do 140, wiec wiesz co jest grane...tym bardziej, ze pisalas mi kiedys, ze juz na poczatku ciazy na czczo ci wysokie wychodzily...moze faktycznie kaze ci lekarz 75g robic jeszcze ale nie wszyscy to zlecaja.

Alaa mi 3 lekarzy mowilo, ze to nie ma wplywu.

Witam
Znów naskrobałyście nieamowicie- ale już nadrobiłam.

dorotka ja po 50 miałam 153 wię też nie dużo ponad normę, ale obcążenie 75 po 2h pokazało już 170. Kolejnosć diabetolog, dieta kłucie.

starlet, mama_ola jestem po wizycie kontrolnej u diabetologa. Ładne cukry mam, kolejna wizyta za 2 tygodnie. Nie przybrałam na wadze- waga stoi. Dostałam tylko radę by wcinać orzechy - to dziś już nerkowce dorwałam. Jak tu przytyć przy takich pocjach- przecież nie mogę całą ciążę bigosem się opychać. jak macie jakieś wysokokaloryczne pomysły na jedzonko to będę wdzięczna :)

mama_ola daj znać jak po spagetti to moje ulubione danie:) i też się przymierzam. Tylko nie wiem czy robić jak zwykle z mięskiem mielonym, czy z kurczakiem lepiej. W tym przypadku to racej większe zagrożenie jest w makaronie. Mam taki ten ciemny ale jeszcze nie próbowałam. i jak usg? ja idę w przyszłym tygdniu - przepisowym 32 tyg

majka te orzeszki jakieś konkretne bez soli? ja dziś do nerkowca się przypięłam ale ciężko się było oderwać. a z zakupami to faktyznie mam nadzieję że zdążę ze wszystkim.
aureolcia Ty już z górki. Lada dzień nam zdjęcie maleństwa będziesz pokazywała.

emka fryz jednorazowy ;-) po kim ona ma taką czupryne :confused:

elmoo ja się zajadam migdałami i nie wiem czy to możliwe ale wydaje mi się że mi obniżają trochę cukier

Ja po spagetti miałam dobry cukier ale oczywiście po małej porcji i jadłam z pszennym makaronem bo innego na moim zadupiu nie znalazłam i z mięsem mielonym. Jeśli lubisz kurczaka to ja też mam dobry cukier po potrawce z kurczaka z brązowym ryżem :tak:

Ostatnia edycja:
hej dziewczyny!!!
Nie odzywałam sie chyba ze dwa dni...bo jakaś depresja mnie dopadła, ale jestem na bieżąco, czytam "masze" forum jak poranną prase:-D.
U mnie cukier skacze, ale to moja wina, kiedy jem jak nalezy jest ok, tylko jakos siły woli mi brakuje, zwłaszcza kiedy jestem w takim depresyjnym nastroju. Dzisiaj np zjadłam sobie loda, myslałam ze skoro do kolacji 3 godz, a potem mierzenie godz. po kolacji to sie jakos unormuje. W sumie ten tydzień powinnam sobie darować takie wybryki, skoro napisałyscie ze na podstawie tych pomiarów lekarz decyduje o tym czy wprowadzić insuline....no cóż...
Witam Alaa i Dorotko, fajnie nie jestem już nowa
Andzia S , pisałas o jakichś badaniu "przepływach na usg", co to takiego"
Mama Ola , faktycznie chodzimy do tego samego lekarza, Pana "O". Odniosłam wrażenie że niebardzo go polubiłaś??? Ja byłam u niego tylko raz, ale wydał mi sie sympatyczny.

reklama
Ups!!! widzę ze zarówno Alaa, jak i Dorotka, wcale nie są nowe

no no juz tu sie kiedys odzywalam u Was dziewczynki jak kolo 8-9tc wyszly mi na czco kolo 105-110

hej dorotko ;-)

norma jest do 140, wiec wiesz co jest grane...tym bardziej, ze pisalas mi kiedys, ze juz na poczatku ciazy na czczo ci wysokie wychodzily...moze faktycznie kaze ci lekarz 75g robic jeszcze ale nie wszyscy to zlecaja.

Alaa mi 3 lekarzy mowilo, ze to nie ma wplywu.

nic jutro pogadam z ginem i jakby nie mowil zebym zrobila tą 75 to samo mu powiem ze chce to zrobic
pal licho jakos to wytrzymam
a Ty po 1 h jaki mialas

a no i jakos mnie tak przezczucie nie myli ze i tu zaczne pisac
bo ta druga ciaza to normalnie magiczna jest no nie Starlet;-)

Do góry