reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Emka - poczułam sie jak w milionerach z tym pytaniem o jedzenie Poli - i już miałam prosić o podpowiedź eksperta;-)
Aloy - to trzymam kciuki za ktg - w sumie to masz rację, że mogłoby sie to jakoś ruszyć
Nimue - ja tez tak sobie myślałam, że ciąża to taki okres, gdzie możesz jeśc wszystko i bez żalu bo i tak tyjesz - a tu - trzeba sobie odmawiac - ja dzis ryzykuję z obiadem - robię eyż z jabłkiem (wersja uboga - bez cukru, śmietany, mleka) ale zawsze to ryż z jabłkiem;-)
Anna - witaj wśród słodkich

a mnie dziś bardzo spojenie boli - nie wiem, czy to mała sie tak pcha w dół?

szukam kaloszy na allegro - taka pogoda to będą w sam raz na spacerki;-)

reklama
Witam dziewczyny
Dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej w przychodni patologii ciąży. Pierwszy raz ktg :) Dzidzia urosła przez miesiąc kilogram !!!! 2250 waży ! A myslałam że urodzę takie malutkie dziecko z 2,5 max.... I tak jak sądziłam ułożona jest główką na dół jak należy. To tyle przechwałek.
A odnośnie smakołyków to mam przepis od innej słodkiej mamy na racuchy z sera homo+jabłko tarte+jajko+mąka zwykła pszenna+proszek do pieczenia ale nie miałam okazji jeszcze przetestować. A słyszałyście o cukrze brzozowym ? Podobno świetny zamiennik zwykłego cukru i jeśli koniecznie chcesz zjeść coś słodzonego to mozna używać.

emka - cos ta twoja pola za szybka jest! i duuuuuzo je :) jak unosi glowe to chce usiasc, moj tak od miesiaca dopiero robi. tabletki- biore od 11 lat i bylam u okolo 10 ginow i zaden mi nie kazal zadnych badan robic - wariaci. bralam przeeeeeerozne tabletki.

anna - gratuluję pozytywnych wyników, 2250... niezły klocuszek :-p A jeszcze na pewno urośnie! Ja się dziś dowiem jak duży jest mój synuś...

nimue - Twoja mama miała 36kg? To jest w ogóle możliwe u dorosłego człowieka? Ja miałam prawie 2 razy tyle! A na plusie mam ok 8 kg. To chyba nie jest źle? Choć mój lekarz bardzo by chciał żebym miała 12 do końca ciąży... Chyba nie dam rady tyle przytyć. Chyba, że synek się postara ;-) A na marginesie - ja dziś będę jadła właśnie spagetti :-p. Ciekawe jak cukry po...

A do mojego usg jeszcze tylko 3,5h :-p

Witajcie
Mi własnie wykryli cukrzycę ciążową. Po 2h miałam 147. Zupełnie nie mam wiedzy na ten temat. Mam iść na jakieś spotkanie za tydzień i tam dostanę glukometr i ma byc pogadanka o diecie.
1. Powiedzcie mi od jakiego momentu trzeba stosowac insulinę. Powiedziano mi, że dieta powinna wystarczyć.
2. Czy możliwe jest, że to wcale nie cukrzyca tylko jakaś pomyłka?
3. Jak jest z porodem, czy przy cukrzycy jest indukowany wczesniej?
4. Jakie dodatkowe badania miałyście w ciązy z powodu cukrzycy.

Dzięki za info.

A ja juz po wizycie u przyszpitalnego gina. Myślałam że do porodu niedaleko bo w poczekalni znowu miałam jakies skurcze a tu g...no :wściekła/y:
Szyjka pozamykana :wściekła/y: Dostałam skierowanie i jak się nic nie będzie działo to mam się zgłosić 7 czerwca na izbę przyjęć, fuckkk

Alaa witaj z sierpniowek ;-)
Kazda z nas mysli na poczatku, ze to na pewno byla pomylka...i kazda jest potem na diecie niestety.
Na spotkaniu powiedza ci co jesc, czego unikac, dostaniesz glukometr i kaza ci sprawdzac. Potem bedziesz miala wizyte kontrolna i zobacza jak sie maja twoje cukry. Jesli bedziesz przekraczac normy to dopiero wtedy wprowadza sie insuline.

witam slodko wszystkie slodziaki :)

musze powiedziec ze malutka calkiem grzeczna, jak na razie po prostu je i spi :-):-):-) ale tak to mają chyba wszystkie na początku - gorzej bo jutro mam jechac na zdjecie szwow... i wyjdzie na to ze sama sie zawioze.... hmm... sama nie wiem... taksa na takim odcinku to mnie skasuja ze 200zl a transport miejski we wroclawiu to porazka... pol dnia bym jechala.... no nic jakos chyba sie dotocze....

z wesolych wiesci to powiem wam ze po porodzie - znaczy cc niestety dostalam sucharki.... :baffled: za to jak juz moglam.... to mini 7 daysy były najpyszniejszymi mini 7 daysami pod sloncem :-D:-D:-D

Andzia S - jak patrze na małą to i tak nie łączę jej z bolem, ale boli caly czas - za słodka jest

Elmo - nie przejmuj się, ja tez na sam koniec wszystko zbieralam i się wyrobiłam - też dasz radę :tak:

aureolcia - no widze ze tak źle i tak nie dobrze :) ihhihi

Maria - dorosle... dobre.... ihhihhi a ona wielkoscią przypomina butelke od pepsi ;-) ja ci chetnie mojego mleka troche oddam bo jak siedze to mi na nogi kapie... :biggrin2::biggrin2::biggrin2: blahahaha .... mam nadzieje ze to sie jakos unormuje... co do cc to w trakcie porodu tez mi sie moment podawania znieczulenia podobal - teraz tylko mi sie nie podoba i w szpitalu jak na oddziale babki po naturalnych smigaly po korytarzu a dla mnie wyczyn zeby w ogole do kibla dojsc....:baffled: i jeszcze samo to ze prysznica normalnego nie mozna wziąć przez ta ranę... ehhh - jutro juz bedzie lepiej

gabrielka - co do boli okresowych to niby czesto tak jest ze po porodzie przechodza... no ale niestyty tylko po sn :-( (choc moja mama troje nas rodzila naturalnie a bole okresowe miala zawsze) - a i tak sie cieszylam ze wlasnie mam szanse pozbyc sie tego bolu... no i klops....

Wwwanda - ;-) spoko spoko już niedługo bedziemy sie twoja zachwycac :tak:

aasica - ihihi ano ma zadarty - to tak po mamie :-) (prosze nie mylić z zadzieraniem nosa)

mama ola - na przytycie jak nie wiesz co to zajadaj orzeszki - tłuste smaczne i prawie bez weglowodanow - ja zjadalam paczke do filmu (a potem zdziwiona bylam ze 3 kg nadrobilam mimo diety cukrzycowej)

nimue - hihiihhi wloski ma na prawde rewelka, w szpitalu stały jej wszystkie jakby przegryzła druty wysokiego napięcia - a gumek nie bedzie bo to rockmanka po rodzicach :tak::tak::tak: położne nadały jej imię "czupurku"

Alaa - witaj wsrod slodkich :)
ad 1 - bedziesz mierzyc sobie cukry i stosowac sie do okreslonych norm, gdy twoj organizm nie nawiąże chęci wspolpracy ze stosowaną przez ciebie dietą wtedy lekarz przepisze ci insuline - ale spokojnie na pewno najpierw da ci czas na naukę tego co mozesz a czego nie mozesz zjesc
ad 2 - raczej nie pomylka - mow sobie nietolerancja węglowodanow bo to tak nie brzmi groźnie :tak:
ad 3 - z tym to roznie
ad 4 - ja nie mialam zadnych - ale dziewczyny sie wypowiedzą

Ostatnia edycja:
taaa
szkoda ze do mnie nic nie napisalac ;( ;pp
moj wlasnie kotlety ubija a Pola oglada tv. zjadla 150.
powaznie chce siadac ? przeciez jest taka malutka... ;)

reklama
Do góry