reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

No musimy jakoś to wytrzymać. Może każda z nas niech napisze co jej się marzy xD. Ja miałabym ochotę na jagodzianke :) ale mam silną wolę.
Byłam wczoraj u ginekologa i powiedziałam o tych wynikach z glukometru i paskach ketonowych i ona powiedziała, że dobrym pomysłem będzie zrobienie sobie testu zjedzenia czegoś słodkiego i sprawdzenie po godzinie i po dwóch jaki jest wynik.
Jutro spróbuję :) nawet jak się okaże, że nie mam cukrzycy to będę Was wspierać, bo dzięki Wam odnalazłam spokój :)

reklama
To zmierz jeszcze po 30 min to cukier ze slodyczy szybko rośnie i szybko spada, a tez czytalam ze dziewczyny sie dziwily ze po wz mialy mniejszy cukier niz po chlebie...
Ja mam mega ochote na cos slodkiego ale sie boje chyba za krotka jestem z ta cukrzyca zeby kombinowac, pewnie bede bardziej odwazana jak pojde do gina i diabo

Nie, jutro zrobię test. Dzisiaj jem według zaleceń swojego lekarza rodzinnego - chciał, abym we wtorek się z nim spotkała i w ciągu dwóch dni zrobiła sobie mierzenie po godzinie i po dwóch od głównych posiłków, czyli śniadania, obiadu i kolacji, ale zjadła dużo. Jem dużo przynajmniej na obiad.
Dzisiaj kupię sobie jakąś drożdżówkę i zobaczymy jak mi skoczy cukier - coś czuję, że będzie wyżej, ale pytanie czy mi opadnie. Gdzieś jeszcze muszę poszukać o tym jaki wynik może być po takim słodkim u kobiety w ciąży, bo wydaje mi się, że każdej kobiecie może wzrosnąć powyżej 120 - przecież po 75 g glukozy cukier mi wzrósł aż do 175, czyli według diabetologa jest w normie, ale niestety nie zmalał, tylko jeszcze wzrósł o 5, czyli 180.

U mnie wczoraj idealnie z cukrami ale praktycznie codziennie jakies przekroczenie jak przeanalizowalam wyniki malutkie bo tych duzych na te 3tyg to bylo ze 4 jak probowalam co moge jesc, a tak to 120pare albo 90pare sie zdaza dzisiaj juz nie wytrzymalam i zjadlam pol grzeska bez czekolady, i czekam co sie bedzie dzialo. Eh szkoda ze wizyty dopiero 14.09juz bym chciala wiedziec co tam u malutkiej....

ZgadnijKto - rozmawiałam z lekarzem rodzinnym i on mówił, że wyniki glukometru to trzeba patrzeć z +/- 10, więc spokojnie :)
Zjadłam dzisiaj z trwoga trzy naleśniki z mąki pszennej na oleju z dżemem, wynik mnie zaskoczył: 108 po godzinie, a po dwóch 99 (ale miałam tuż przed gumę do rzucia). W normie po słodkim? Jutro rano zjem wafelka z czekoladą i podam Wam wyniki.

Czyli jal mam te 120 to rownie dobrze moze byc 130.
Ostatnio nie moge sobie poradzic z porannym cukrem, jak ketonow malo to cukier wyzszy i na odwrot po wczorajszym grzesku cukry byly ok po 1hi po 2h
Czesto tak grzeszycie?
Kliska zadzrosze ci;)

Im bliżej porodu tym częściej grzesze. Ale mam insulinę i przed grzechem podaje sobie 2j więcej :) no i hba1c mam bardzo dobre a poród juz za 2 tyg także się mniej przejmuje. Ale pilnuje ogólnie.
ZgadnijKto jak rano ci przekracza to pewnie insulinę dostaniesz na noc. Nic się nie bój nic strasznego

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Zgadnij kto: bądź dobrej myśli, że przy 120 to 110, a nie 130. Ja przynajmniej wole tak myśleć.
Może i racja, że super, że tak mam, ale mam mętlik w głowie, bo nie wiem czemu w takim razie wyszedł mi taki anie inny wynik na krzywej. U nas nie ma chyba diabetologa za darmo, a 120 zł za każdą wizytę to zdzierstwo, więc chce tego uniknąć. Szczególnie, że zdecydowałam się na ginekologa prywatnie oraz jeszcze mam problem z wrastajacym palcem i to było już 120, a teraz za każdą wizytę 40 zł.
Ale co prawda: zdrowie najważniejsze. Zjadłam wafelka w czekoladzie, zobaczymy jak to na mnie zadziała.

Do góry