Starlet - tak jak pisałą Mama_ola mam zamiar rodzić 7 - ewentualnie w nocy z 7 na 8;-) bo jak nie to 8 do szpitala i pewnie wywoływany
Majka - ja od liceum piję napoje bez cukru więc dla mnie to nie było cos nowego - mi lekarz diabetolog mówił, żeby jednak na węglowodany po ciąży uważać ze względu na cukrzycę II typu, która i tak nas prawdopodobnie czeka prędzej lub później
Maria - zdrówka dla Was - straszne jak cały dom chory
ale z ta szczepionką to jestem tez w szoku - ja planowałam też tę 5 w 1 -
Emka chyba też nią szczepiła
o rota nie myślałam a pracuję z dzieciakami więc moge przytachać, ale w sumie to każdy z odwiedzajacych moze to cholerstwo przytachać do domu
Nimue - ja dopiero od kilku dni (chyba od 2 tygodni) mam taki power do sprzątania - wczesniej to ja się ze sobą jak z jajkiem obchodziłam - a teraz jak dziecko donoszone to wychodzę z załozenia, że na przyjście maleństwa musi byc czysto;-)
a co do pomiarów - ja mierzę tylko po posiłkach - chyba, że jestem np. na grillu lub na imprezie jak w weekend na roczku i danie ciepłe przychodzi nie w "moich" godzinach jedzenia;-) wtedy sprawdzam, czy mogę zjeść
Kuroslaw - w sumie skoro schodzi ta skaza białkowa to może juz niedługo zniknie całkowicie - a ja mam głupie pytanie - jak jest skaza to ile czasu tę dietę masz trzymać??? przez cały czas karmienia piersią, czy za jakis czas mozesz zacząć wprowadzać sobie znowu produkty mleczne i nabiał???
Wwwanda - dobrze, że poszłaś do tego lekarza
Mama_ola - w sumie to nie zdziwiłabym się, jakby mój M tak samo zrobił - faceci nie mają wyobraźni chyba w tej kwestii
Anecia1111 - witaj - masz taki sam wynik po 50g jak ja miałam - tylko nie rób sobie diety przed obciążeniem 75g - bo to fałszuje wyniki - prawdopodobnie jednak będziesz się z nami tu częściej "widziała". Tak jak piszesz nieleczona i niekontrolowana cukrzyca ciążowa ma bardzo zły wpływ na dziecko - może doprowadzić do makrosomii płodu (jeżeli bardzo duże dziecko to wtedy wskazanie do cc) może też do śmierci dziecka - dlatego tzreba ja kontrolować. Czasami wystarczy dieta a czasami konieczna jest insulina - i tu w zależności od regionu - w większości jak dieta to nie ma cc ale jak insulina to raczej tak. A co do stresowania - jak już zrobisz obciążenie 75g to sama zobaczysz jakie wyniki wyjdą - po 2h ma być poniżej 140 - jak jest wyzej to cukrzyca jest i wtedy najwyżej sobie zastosuj dietę - tzn. ogranicz węglowodany (trzeba wyrzucić cukier, słodycze, białe pieczywo, mniej ziemniaków, chleba i makaronu, ostrożnie z owocami, dużo warzyw, mięso w sumie bez ograniczeń no i jajka). Powodzenia