reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

No to Dorotko chyba zaszczepie na te pneumo - bo boję się tych zapalen wszelkich.

no ja wlasnie dla spokoju zaszczepilam core i od tamtej pory nie choruje,ciekawa jestem jak to bedzie jak od wrzesnia do przedszkola pojdzie,czy tez lagodniej lub wcale nie bedzie chorowac

co tam kupiliscie na dzien dziecka :DDD
ja bujak lezak hustawa 3w1
pajacyki
miska lamaze
reczniczek

:D

okres mialam 2 dni :/ i to te dwa niesamowicie bolesne dni. dzis juz nie mam. zrobilam test. mama NIE bede :DD:D:D::D:D:D
teraz postanowialm ze zadnego seksu dopoki nie bede brac pigul. za duzo nerwow !!

gratki zakupow
ja dzis kupilam pierwsze rzeczy ,pieluszki new born,chusteczki,i rozek

a co do martwienia o kolejnego dzidziusia,to ciesz sie ze test ujemny i uwazajcie do tabletek

mama_ola, nimue jestem po wizycie u diabetologa. W drodze w sumie ze 4 godziny(korki, wypadki itp.) a w gabinecie 15 min:/ . No ale w sumie Pani zachwycona cukrami i wagą - 1 kg do przodu od wizyty 2 tyg temu:).(chociaż nie wiem jak to się dzieje ale mam różnicę w wadze o 2 kg jak waży mnie moja ginka na takiej zwykłej i oni tam w poradni na elektronicznej, no ale porównują sobie wg włanych pomiarów więc nie ma to znaczenia). No i tak się udało że kolejna wizyta 28 czerwiec :)), no chyba żebym miała np 3 dni pod rząd przekroczenia to mam się zarejetsrowac wcześniej.

gratki wizyty ,a co do dokumentow to ja nie pomoge,bo ja dopiero na pierwszą wizyte w poniedzialek jade

milego wieczoru

reklama
Maria - gratki dl aBartusia za to obracanie:-) Jak musi byc słodko obserwować takie wyczyny własnego dziecka;-) Dobrze, że się czujecie juz lepiej
Emka - prezentów dostała Pola - a co Jej sie najbardziej spodobało???
Elmoo - powinni Ci wpisać tę cukrzycę w kartę ciąży - ja mam tam wpisane wszystkie moje choroby:tak: super, że udało się 4 tygodnie zamiast 2 wywalczyć

Witam się wieczornie.

witajcie :)

Anecia - witaj nowa slodka mamo :) jak twoje wyniki?

Niestety jeszcze nie wiem ponieważ ja nie odbieram osobiście moich wyników tylko mój ginekolog do którego chodzę. I wyniki poznam dopiero za 2 tyg na wizycie, a teraz mam trzymać dietę. Mam jakąś książkę od gina z takimi tabelami z jadłospisami i mam się tego w miarę trzymać. No a wyniki tak jak pisałam poznam za 2 tyg bo mi ginekolog powiedział że nawet jak wyjdzie za wysoki to będzie trzeba najpierw dietę stosować zanim się podejmie bardziej radykalne kroki. No chyba że bedzie sporo za wysoki to 2-3 dni do szpitala na regulację. Wiec póki co żyję w niepewności no i na diecie...

No i mamy kolejny dzień...
Anecia- witaj! :-)
Jeśli Twoja próba z 75g miałaby nie wyjść prawidłowo, to się nie martw; dieta cukrzycowa nie taka straszna, a czasem lepiej dmuchać na zimne...
W internetowe informacje o powikłaniach cukrzycy nadto się nie wczytuj, stres nie jest dobry ani dla maluszka, ani dla cukrzycy...
Jeśli cukry da się kontrolować samą dietą i nie potrzeba insuliny, to w zasadzie ciężarna rodzi na podobnych zasadach, jak każda inna; jedynie dzieciaczek ma częściej kontrolowany cukier po porodzie...Sama cukrzyca nie jest wskazaniem do cięcia cesarskiego, a w przypadkach gdy potrzebna jest insulina- dużo zależy od szpitala, w którym będzie się rodziło...
Ale nie zakładam, że będziesz potrzebować insuliny, w większości przypadków wystarczy dieta...

Nimue ... dziękuję za słowa otuchy... bo powiem szczerze że jak w necie poczytałam to było OK, ale jak mi tu Andzia_S napisała o tym że może to powodować śmierć maluszka to do dzisiaj jeszcze humoru nie odzyskałam. Ogólnie nie zakładam takich czarnych scenariuszy ale jak się takie coś czyta to masakra :-(

Dzień dobry Słodkie,

Anecia - witaj w gronie Słodziaków. Ja miałam po 50 podobny wynik. Po 75 wyszedł tylko troszkę ponad normę i myślałam, że może to pierwsze badanie z błędem było, ale niestety :no:. Glukometr prawdę Ci powie... Na szczęście u mnie dieta wystarcza. I z tego co już się nasłuchałam, to nawet nie taka najbardziej restrykcyjna :-p. Powodzenia na badaniu. O komplikacje się nie martw. Dobrze prowadzona cukrzyca w ciąży nijak maluszkowi nie zaszkodzi :tak:. A poród - to zależy od regionu chyba. U nas insulina nie jest wskazaniem do cc. Tylko kobieta i dziecko pod większym nadzorem są. A jak na samej diecie, to w ogóle nic specjalnego się nie dzieje ;-). Nie przejmuj się na zapas, jakkolwiek będzie to wszystko się poukłada :tak:

Mama_ola ... również dzięki wielkie za otuchę! I mam nadzieję że u mnie też dieta wystarczy więc póki staram sie nie myśleć jaki dzisiejszy wynik będzie. A w ogóle to ja myślałam że to normalnie pobierają z żyły (bo tak mialam po 50g glukozy) a tu mi pani palec poprosila... ohyda :-)

Witam w Dzień Dieciaczków :) i wszystkim tym wypakowanym i jeszcze nie duuuużo zdróóoowka!!!

Anecia witaj i daj znać jak wynik...ja miałam nieduże przekroczenie po 50 mg ale juz po 75 większe, więc bez wątpliwości.

Dam znac na 100 %. A póki co zadomowię się u Was, bo cos mi się mimo wszystko wydaje że jednak tamten wynik ie byl ot taki sobie tylko coś mnie tam męczy od środka.

Ale najważniejsze żeby z dzidziolkiem wszystko było w porządku, bo gdyby jemu coś sie stało to ja nie przeżyję :-(

Pozdrawiam i teraz uciekam na kolację, bo mam niby ok 21 jeść ostatni posiłek i nie kłaść się taka "pelna" zeby orgaznim strawił to co dostał przed snem.

Miłej nocy!

smok lamaze i pewnie fotelik ale w drodze do nas jest :) jutro na pewno dostanie od mamy :))))
jeju musze do lekarza a tak mi sie nie chce :/ tzn do ginekologa :/

melduje sie wieczorowo :)

mloda rozdarciucha pokazala dzisiaj kto tu rządzi... dala mi popalic i to niestety nie papierosy... ale jak dalej tak bedzie to w cholere odstawie karmienie i wroce do fajek.... :/

nimue - to nie zdziwienie - ona ma taki wyraz twarzy :) hieheiihe zartuje, ale nie wiedzialam ze noworodek ma az tak rozwinietą mimikę twarzy... jestem w szoku za kazdym razem przy karmieniu jak widze co ona wyprawia... :)

mama ola - juz na niego nie krzycz, teraz to juz za pozno - a jak jest taki kochany to trzeba mu wybaczyc i tyle :)

maria - nie na darmo na nią czupurek wołali w szpitalu :) hihiih fajnie by bylo jakby jej nie wypadly wszystkie na raz :) a bartus pewnie niedlugo bedzie sie cieszyl czuprynką :)

emka - ja sie nie dziwie tym postanowieniom... sama sie nad soba zastanawiam jak to bedzie... i troche wlasnie przestrachana jestem ze co to bedzie gdyby... :) tak czy siak gratuluje oczekiwanego wyniku :)

elmo - jagoda jest podobna do.... no wlasnie zdania sa podzielone po rowno wiec ciezko stwierdzic :) dokumentow zadnych nie dostalam (i choc chodzilam do poradni w szpitalu w ktorym rodzilam to nie sadze zeby te dane byly przekazane na porodowke) a przy porodzie pytano mnie jedynie czy byla leczona insuliną czy dietą i nic wiecej - dopiero po cesarce mierzono mi cukier ( i tu nawet szok bo po calym dniu bez jedzenia bo bole i akcja porodowa wynik nagle nie wiadomo skąd 122 ) zaraz po, potem rano i chyba jeszcze na nastepny dzien - no i jak sie przypomniałam to małej tez zmierzyli

anecia - no nie zartuj ze nie poznasz wynikow... ja bym zeswirowala do tej pory :)

emka - gratuluje zakupow :) ty nie mozesz do gina dojsc, a ja do diabetologa na zamkniecie obserwacji... buu....

aaa no i sie jeszcze pochwale bo sorki nie pamietam kto ale ktos mnie o wage pytal... dzisiaj wjechala do domku waga elektroniczna i moja waga w trzecim tygodniu pologu.... dokladnie taka sama jak przed zajsciem w ciążę czyli nie jest źle co? mam nadzieje ze jeszcze troche zejdzie przy karmieniu cyculkiem :)

ostatni tydz i Poli wake upy: 4-50 4-58 5-30 5-00 4-54
://///// chyba jestem niewyspana :/ wstawalam od 1 do 4-54 3 razy :/ a dama tylko stekala i sie wiercila i jesc nie chciala a ja robilam te butelki i nany :/ wrrr. kawa z 3 lyzeczek na poczatek dnia i ibuprom bo mnie boli leb ;/
no ale jak spojrze i jak sie do mnie usmiechnie to wszystko idzie w niepamiec :D

a moja za to w zamian za wczorajsze fochy przespala ladnie od 2 do 6 - no i nawet ja sie w koncu wyspalam troszke :)
emka a myslalam ze po 3 miesiacu to juz tylko lepiej a tu widze ze wiecej wstajesz teraz niz wczesniej....

Hej

Ja tez nie wiem jak to jest z dokumentacja. Ja mam wpisane tylko do karty ciazy jakie mialam wyniki po obciazeniu glukoza i to wszystko. Dzis ide do gina - ciekawe jak tam moja szyjka. No i mam zamiar pogadac o tych wyjazdach do diabetologa, bo kurcze strasznie dla mnie meczace sa, szczegolnie, ze boli mnie krocze i brzuch wtedy, a tu w aucie wytrzesie, nasiedze sie w poczekalni. Zobaczymy co powie.

reklama
Witam słodkie.Ja tylko na moment.Musze was nadgonic.

W poniedziałek wyladowaliśmy w K-cach na izbie przyjęc z małą z podejrzeniem padaczki....
miała pobierana krew, mocz , usg głowy , neurolog powiedziała że jest ok ale mamy obserwowac ...i jak bedzie sie pogarszac to natychmiast wracamy tam.
Powiedziała że dla niej to raczej refluks....mała mamy wysoko trzymac i włóżeczku trez wysoko ma lezac....mam nadzieje że to pomoże.
Powiedziała takze że w sumie rehabilitacja takze by się przydała ale że mała jest bardzo mądra.

Mam nadzieje że wszystko wróci do normy......

Do góry