reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

niech zrobi wywiad - to dobre. te darmowe to są rozłożone na kilka wizyt i kłuc. Ale ja np. szczepiłam jakąś szczepionką "bezpieczna" kupowaną w aptece - to podobno jest to samo co 5 w 1, tylko rozłożone na pojedyńcze. Ja tak szczepię bo Bartek ma wzmożone napięcie mięśniowe i wtedy trzeba uważać.
teraz ja się zastanawiam nad typi pneumokokami - bo niby nie chciałam na nic poza programem szczepić ale skoro zachorował teraz na rota i jest cały czas na cycu to boję się że te pneumo go zaatakują a te już takie piękne nie są - zapalenie ucha - wrrrrrrrrrrrrrrrr to okropny ból.

reklama
ano masz racje, przy jakichkolwiek problemach neurologicznych trzeba zachować ostrożność, wiem cos o tym bo moja bratanica ma dziecięce porażenie mózgowe i wiem ze kazda byle szczepionka obciaża układ nerwowy, ale chociaz położne przestrzegają przed szczepieniami na rota i pneumo jezeli dziecko nie jest w grupie ryzyka (tzn nie chodzi do żłobka czy przedszkola, albo rodzice nie pracuja np w służbie zdrowia czy innych instytucjach masowych) to teraz i tak sie sama zastanawiam ...

Witam, deszczowo u mnie od rana i nawet na balkonie nie da rady siedzieć...

Wwwanda - świetna wiadomość, że Helenka będzie Helenką :-)

Dorotka, Fufflady - gratuluję cukrowych sukcesów :)

Furrlady, ja też właśnie pieczywka Sonko bez cukru używam, najlepiej mi smakowo podchodzi, a cukry po nim dobre. Zwykłego pieczywa niestety nie mogę jeść...

Andzia_S - No ja Cię podziwiam za tę wymytą łazienkę, za mnie wszystko M. sprząta ostatnio...Choć u mnie wynika to z lęku, że mi się skurcze nasilą...
A z tym folgowaniem to najprawdziwsza prawda, też tak mam, ale u mnie na szczęście istnieje mechanizm zabezpieczający- zwykle po kilku dniach z grzeszkami (i to o dziwo nawet jak jest po nich dobry cukier) cukry ogólnie pogarszają mi się---> następuje otrzeźwienie---> znów restrykcyjna dieta----> poprawa cukrów.
Ostatnio myślałam, że pogorszenie będzie niestety permanentne z racji etapu ciąży, ale jest znów ok, więc chyba po prostu te niedozwolone rzeczy u mnie wyczerpują rezerwy insulinowe trzustki albo coś...

Majka - Gratulacje dla Jagódki :-) Zgodnie z tym, co kiedyś wyczytałam, to dziewczyna uwinęła się z tym pępkiem w książkowym terminie :) Chyba tak między 2-3 tygodniem powinien odpaść? Pytam tak dla siebie, na przyszłość...
A co do płaskiego brzucha 2 tygodnie po porodzie i wciskaniu się w dawne ciuchy, to owszem, jest to jak najbardziej możliwe- dzięki zdolnemu grafikowi komputerowemu sprawnie posługującemu się Photoshopem...;-) Innej realnej opcji nie widzę...

Jeszcze co do diet- Emka, Gabrielka, Andzia- ja też kiepsko widzę dietę cukrzycową po porodzie... Teraz się do diety naprawdę staram przykładać, ale mimo że mam ogromną szansę, że moja cukrzyca zostanie po ciąży, to już sobie kombinuję, że będę mieć inne normy, a poza tym będę szkodzić tylko samej sobie... Mam znajomą koleżankę- okulistę, to najwyżej mi będzie retinopatię cukrzycową leczyć...:-p

Starlet, nie wiem, jakiego ryżu używałaś do risotto, (jeśli pisałaś, to sorki, ale jakoś nie zauważyłam), ale u mnie są kolosalne różnice w zależności od rodzaju- po białym cukier skacze w kosmos, a po 3-4 łyżkach brązowego jest super...Może też zmniejszyć ilość ryżu na korzyść warzyw (czy mięsa)? Ale ogólnie też się dołączam do głosów, żebyś z risotto nie rezygnowała...
Aha, tak mnie te regularne pomiary co godzinę po risotto natchnęły do zapytania-
Dziewczyny, czy Wy mierzycie glikemie przed posiłkami???
Ja mierzę po godzinie po jedzeniu, jak jest na granicy lub przekroczony to jeszcze dodatkowo po 2-óch, ale nigdy mi się nie chciało przed posiłkami!

mama_Ola- mnie się też odrobinę dłuży ciąża, a jestem na wcześniejszym etapie niż Ty.
U mnie to trochę takie uczucie, jakbym chciała już mieć za sobą jakiś trudny egzamin- teraz staram się synka optymalnie jak najdłużej w brzuszku przytrzymać, a jeszcze lęki dochodzą, czy wszystko będzie dobrze...Ale też mam przebłyski strasznej ciekawości, jaki mój synek będzie...

Pasek- ja się właśnie posługuję Accu Chekiem (tyle że ja mam Accu-Chek Go, nie Active, ale to ta sama firma) i go sobie chwalę- rzeczywiście, nie zawyża i jest w miarę dokładny, sprawdzałam go w laboratorium...
Powodzenia w lekturze Forum! :)

Maria, no jakiś horror z tymi wirusami, serdecznie współczuję... :(
Dużo zdrówka dla całej rodzinki!

pasek - jedz węglowodany w większych ilościach wtedy, kiedy Ci najmniej cukry podnoszą (dowiesz się jak dostaniesz glukometr) - ja najlepiej toleruję na 2 śniadanie, obiad i kolację, pierwsze śniadanie najgorzej i wtedy jem raczej białkowe produkty (jajka, serek wiejski, kiełbaska itp).
Ja też mam accu check, tylko wersja go.

starlet - andzia ma plan na 7 czerwca ;-)
A te musli sante to z tych chrupiących? Bo one mają sporo cukru. Próbowałam je dodać do jogurtu z jabłkiem (dosłownie łyżeczkę) i efekt był nieciekawy :dry:

maria - masakra :no:, szczerze współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia całej rodzince!

Ztymi szczepionkami to też jakaś magia. Żadnych konkretów :dry:. Ja bym chciałą, zeby ktoś powiedział - najlepiej zrobić tak i tak. A tu każdy wybór obarczony konsekwencjami... :eek:

nimue to byl wlasnie bialy ryz, czyli ten najgorszy dla nas ;-)

mama ola tak te chrupiace. Z wszystkich dostepnych w sklepie te mialy najmniej weglowodanow. No u mnie jakos to sie sprawdza, bo wczesniej jadalam tez czekoladowe chocapic z mlekiem i tez wyniki w tych samych granicach.

Zamowilam wozek :-)

Co do ryżu to polecam pełnoziarnisty uncle beans - jeśli chodzi o podnoszenie cukru to jak naturalny czy brązowy, ale zdecydowanie szybciej się gotuje (po 10 min. mięciutki) i jest bardzo smaczny.

mama_Ola, a czy Twojemu accu chekowi Go zdarza się, że wyświetla błędy po włożeniu paska?
Bo mój dość często wyświetla błąd E1- niby że zgięty pasek, nawet jak bardzo ostrożnie zakładam... Ponoć to wada prowadnicy pasków, ale nie wiem...

Hej dziewuszki :) nie daje rady juz za wami nadazac, szkoda mi czasu szczerze mowiac ;)
nimue: mi w accu czeku bardzo rzadko pojawial sie blad, a i to zwykle przez za mala krople krwi, wiec chyba masz cos z samym glukometrem...

emka: ja to do gina polecialam natychamist po 6 tygodniach :)i zapomnialam oczywiscie o zaswiadczeniu do becikowego i teraz sie czaje, zeby znowu wymsknac sie w tajemnicy przed Gabiskiem z domu :)

juz prawie 2 tyg diety skazowej a malemu uczulenie nie zeszlo, ale sie zmniejszylo. Nie jem tez glutenu, wiec wyobrazcie sobie, ze dieta cukrzycowa to teraz moje marzenie...ale moze dzieki temu wroce do mojej figury sprzed lat ;)

dzisiaj moje dziecko zrobilo mi prezent i spal do 9 rano z przerwa o 3 i 5 na karmienie i natychmiastowe zasniecie, wiec mu te przery wybaczam. Mam nadzieje, ze sie znowu nie popsuje...
Zrobilam mu posiew moczu -6 dni zakraplania "antybiotyku do oczu" do stulejki w celu wybucia bakteri, ktore sie tam gromadza i posiew negatywny, wiec jestem przeszczesliwa :) Zrobilam mu tez morfologie -krew pobrana z paluszka -jak bedziecie musialy robic to poszukajcie takiego laba, gdzie tak pobieraja, bo o wiele mniej bolesne. Co prawda i tak plakal, ale to dlatego, ze ta niedobra pani mu nie chciala palca oddac ;) Morfologia tez super. Teraz juz na pewno wiem, ze ten paskudny sluz to wina alergii, wiec mecze sie ja i szukam co go powoduje.

o, wlasnie wstal i awantura, pa :)

reklama
ja mam zaswiadczenie. mi przyslala lekarz na chate :)
ja bym sie wybrala wkoncu po pigulki ;/ tylko teraz okres dostalam i pewnie znowu mi ze 2 tyg bedzie lecial :/ :)

Do góry