reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Majka - gratuluję zgubionego pępka Jagódce:-) a co do spodni - kobieto - dopiero 2 tygodnie minęły - ja to się martwię, że mi po porodzie na tyłek nie wejdą - niby przez dietę się nie roztyłam strasznie, ale biodra troszkę sie jednak rozeszły:szok:
Furrlady - a jesz chleb razowy sam żytni - bo mi lekarz mówił, że lepiej mieszany - np. graham, pełnoziarnisty - one nie są z białej mąki tylko mieszane a nie same żytnie - podobno żytnie są za ciężkie

reklama
Ja się tylko poskarżę że na czczo dziś 100. Ale to moja wina. Zawsze jem ostatnią kolację (2 kromki Kołodzieja z szynką serem i sosami wymyślnymi majonezowo-musztardowymi) między 22:30 a 23:00. Wczoraj zaczęłam odpływać i zjadłam szybciej. No i trzustka pokazała mi kto tu rządzi:no:

A z porannymi cukrami dziewczynki jest tak, że wysokie są dlatego że za mało węglowodanów na noc zjadłyście. Im więcej węglowodanów na ostatni posiłek tym ona dłużej ma co robić i nie strzela nad ranem insuliną jak głupia. Im mniej węglowodanów na noc tym wyższy cukier rano:tak: Któraś dziewczyna na forum to ładnie wyłuszczyła a mi diabetolog to potwierdził.

Dorotka: Witaj, bo chyba sie nie znamy:))) Nie doczytałam, sorki, ale zapytam, co masz w brzusiu?? i tak jak dziewczyny piszą... nie rób za długich przerw miedzy jedzeniami... ja mierzyłam na czczo.. norma do 90, potem po 1 h i norma do 140 a po 2 h (nie musiałam mierzyć) do 120

witam
ja tak tylko u Was z doskoku bylam ,najpierw kolo 8-9 tc a teraz chyba juz na stale,wiec mam nadzieje ze przyjmiecie do Waszego grona kolejna slodka mame
co do zawartosci mojego brzucha to znowu cora bedzie

dorotka - ja w ciazy nazbierałam 10 kg ale nie wiem ile mam teraz :( wiem za to ze w swoje spodnie dalej wbic sie nie moge :( tzn w biodrach wciagne ale brzucha za duzo no i boje sie go w ogole scisnac nawet lekko bo mi sie babrze rana po cesarce... tak czy siak porazka bo po ciazy jak gdzies trzeba wyjsc to i tak w ciazowych ciuchach lece :( wstyd...

aaaa no i pochwale sie :) Jagoda w koncu pępek zgubiła :)

gratki dla Jagody za odpadniety pepuch
a co do ciazowych po ciazy to pamietam ze na początku tez w nich niestety chodzilam

Witam Słodkie!
Dorotka - czyli sukces widzę - super:tak:Elmoo prawdę napisała - to sie efekt brzasku chyba nazywa - jak jest za długa przerwa to wątroba wydziela glikogen aby człowiek miał rano energię do działania

miłego dnia

niom ,dlatego codziennie kolo 22 zamierzam jesc cos

ja na cukrzycowej 24 kilo przytylam :) to dziekuje za nia ;p

powiem szczerze ze i ja bym za taka dziekowala

milego dnia

wow... emka to ty dobra jestes :) ja bym musiała tira sałaty codziennie wciągać :) - a co do diety to daj sobie spokoj - moze jedynie zmodyfikuj to co jesz i będzie gitara :)

dziewczyny w dwu pakach - nie stresujecie sie tak tymi kolacjami, dokladnie jest tak jak napisała Wwwanda - a co do przerw nocnych w posilkach... hmm ja nie przestrzegalam, tzn wytłumaczyłam to sobie tak ze do porannego pomiaru mam miec przerwe przy badaniu laboratoryjnym zeby stwierdzic czy cukrzyce mam - a skoro juz wiem ze mam to zgodnie z zaleceniem lekarza mam robic wszystko zeby nie przekraczac granic no i tak robilam bo skoro cierpialam na bezsennosc to bym chyba wlasny zoladek wyplula i zjadla go ponownie zeby tylko nie byc glodnym wiec nieraz jadlam o 3 nad ranem, ale raczej rzeczy o bardzo niskim ig albo bez weglowodanow :)

No myslalam by zrezygnowac z tego risotto bo kurcze 4h czekac na spadek ponizej 100 to juz troche dlugo...ale moze faktycznie mniejsza porcja i nie przejmowac sie tym az tak. Teraz czekam na wynik platkow na mleku ;-)

Witam poniedziałkowo,

dorotka
- ja przytyłam od poczatku ciąży 8 kg - i wszystkie przed dietą cukrzycową :tak:
Teraz zaczęłam "zbierać wodę" i od wczoraj 1kg do przodu :eek:

furrlady - gratuluję postępów :tak:. Z czasem będzie jeszcze łatwiej, grunt to wybadać co kiedy i jak na Ciebie działa :tak:

majka - gratulacje dla Jagódki, fajne takie pierwsze postępy! Jak ja się już nie mogę doczekać obserwacji mojego synka! I nawet tych nieprzespanych nocy (wiem, wiem, nie wiem co mówię i szybko mi przejdzie po porodzie ;-))... Ciąża mi się dłuuuuży :sorry2:

andza - "jeden mi nie zaszkodzi, przecież to kontroluję" taaaak, skądś to znam :zawstydzona/y:. Ciekawe tylko ja znikło całe opakowanie wafelków z szafki :confused:

wanda
- nie przejmuj się, to tylko taki "wypadek przy pracy". Nie jesteśmy maszynami! Jak chcesz wcześniej spać, to nie można się tak katować :tak:!

starlet - daj znać jak po płatkach. Ja tylko raz na 1 śniadanie spróbowałam owsiankę i masakra - 153! Skutecznie mnie to zniechęciło, ale może warto spróbować jeszcze raz np. na drugie śniadanie? Jak Tobie posłużą, to może zaryzykuję :tak:

starlet - daj znać jak po płatkach. Ja tylko raz na 1 śniadanie spróbowałam owsiankę i masakra - 153! Skutecznie mnie to zniechęciło, ale może warto spróbować jeszcze raz np. na drugie śniadanie? Jak Tobie posłużą, to może zaryzykuję :tak:

po 2h - 99.

Witam - i znowu leje :( przechwaliłam weeckend:-(
mama_ola , starlet ja polecam musli sante,może nie a I śniadanie, bo to jednak musli ale jest pyszne i z płatkami owsianymi orzeszami owocami, ja nie lubię ogolniemusli le to jest pycha.
mama_ola co to znaczy że zbierasz wodę?
Andzia S no właśnie od Ciebei to słyszałam efekt brzasku---śliczna nazwa jak na takie cholerstwo;-)
majka ratki dla Jagodzianki, kolejny etapik za nią.

elmoo - takie mniej ordynarne określenie na to, że puchnę ... Wczoraj wieczorem jak zdjęłam skarpetki, to gumki zrobiły mi ślady na jakiś 1cm!

reklama
a ja przez całą ciąże w ogole nie puchłam, za to dwa dni po porodzie cos strasznego.... nogi jak u slonia, ale opuchlizna po porodzie to ponoc normalne - z reszta wiekszosc babek na oddziale jak widziałam to raczej zgubily gdzies kostki w nogach :)

Do góry